ÖZEL HABER

Zonguldak'ın Acılık semtinde faaliyet gösteren Mami Oto Elektrik işletmecisi 32 yıllık Oto Elektrik ustası Muammer Ekinci araç sahiplerine altın öğütler verdi. 
1992 yılından beri bu mesleği yaptığını belirten Muammer Ekinci, "Çıraklıktan yetişmeyim. Çocukluğumdan beri çalışıyorum. Mesleğimiz çok değerli ve bizim için altın bilezik. 
Sürücüler özellikle tamir için belgeli, garanti veren ustaları tercih etmeli. Hatalı bağlantı veya kalitesiz kullanılan malzemeler yangınlara neden olabiliyor." diyerek sürücülere altın öğrütler verdi.
"EN ÇOK ŞİKAYETLERİN BAŞINDA AKÜ VE ŞARJ DİNAMOLARI GELİYOR"
Oto Elektrik ustası Muammer Ekinci sektörde en çok meydana gelen arızalar hakkında şu bilgileri verdi: "Araçlar bize en fazla akü ve şarj dinamosu şikayetleri ile geliyor. Ardından kalorifer, silecek, soğuk havalarda kalorifer arızaları, far ve stop lamba arızaları, teyp, müzik sistemleri montajı, uzaktan kumanda ve alarm sistemleri ile ilgili arıza ve montajları için geliyorlar."
"ELİNE PENSE-TORNAVİDA ALAN HERKES USTA DEĞİLDİR"
Muammer Ekinci, "Araç sahipleri araçlarının güvenliği için çok iyi ve belgeli ustaları tercih etmeli. Her eline tornavida-pense alan kişi usta değildir." dedi.
"HATALI BAĞLANTILAR VE KALİTESİZ ÜRÜNLER ARAÇ YANGINLARINA NEDEN OLUYOR"
Muammer Ekinci özellikle hatalı bağlandılar ve kalitesiz ürenlerin araçlarda yangınlara neden olduğunu belirterek "Araçları arızalanan kişiler özellikle sertifikalı ustaları tercih etmeli. Zaman zaman kalitesiz ürünler kullanımı ve hatalı bağlantılar nedeniyle araçlarda öngörülemez yangınlar meydana gelebiliyor. 


ARAÇ YANGINLARINDA NE YAPILMALI?
Muammer Ekinci, "Araç her hangi bir nedenden dolayı yanmaya başlaması ile birlikte sürücüler acilen kaputu açarak akünün kutup başlarını çıkarmalılar. Daha sonra ise yangın tüpü ile yangına ilk mütahale yapılmalı. 
"ARAÇ BAKIMLARI KESİNLİKLE İHMAL EDİLMEMELİ"
Ekinci, "Bazı araç sürücüleri araçları konusunda çok hassas. Bakım ve onarımlarını zamanında yaptırıyor. Bu tür araçlarda ise sorun en aza iniyor. Ancak araçlarını ihmal eden, zamanında bakım yaptırmayan sürücüler için tehlike çok büyük. 
Sürücüler özellikle uzun yola çıkmadan aracın yol bilgisayarından hidroliğine, frenine, aküsüne, suyuna, antifirizine bakmak ve kontrol etmek zorunda. Böylelikle yolculuk esnasında da sorun yaşamayacaklardır. 
"TEKNOLOJİ ÇOK GELİŞTİ, BİZLER DE KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ"
Oto Elektrikk ustası Muammer Öztürk teknolojinin gelişimi ile birlikte kendilerinin de gerekli kurslara giderek teknolojiye ayak uydurduklarını belirtti.
Ekinci, "Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Bizler de müşterilere çok daha iyi hizmet verebilmek adına kurslara gidiyoruz, yeni teknolojiye ayak uyduruyoruz."
"MÜŞTERİLERİMİZE GÜVEN VERİYORUZ"
Ekinci, "Bize gelen müşterilerimizin çok büyük bir bölümü tanıdığımız, sürekli bizi tercih eden müşteriler. Burada güven çok önemli. İlk olarak aracın arızasını tespit ederek, sağlam şeklide arızayı gideriyoruz, müşteriye güven veriyoruz. Çok nadir de olsa arıza nüksedebiliyor. Biz de verdiğimiz garanti ile sorunu çözüyoruz".
"EN BÜYÜK SORUNUMUZ YENİ NESİLDE ÇIRAK BULAMIYORUZ"
En büyük sorunlarının çırak bulmak ve yetiştirmek olduğunu belirten Muammer Ekinci, "Ben çocukluğumda bu mesleğe başladım. Yıllardır bu işi yapıyorum. Ancak yeni nesil kesinlikle sanayiye gelmiyor, çırak bulmakta güçlük çekiyoruz. Ben tek başıma çalışmak zorunda kalıyorum. Çırak yok. Gençler daha çok eğitime yöneliyor. Oysa 3 aylık okul tatillerinde aileler çocuklarını sanayiye yönlendirirlerse gençlerin sorumlulukları çok daha f azla olacaktır, meslek öğreneceklerdir. Her bir genç üniversite sonrasında okuduğu branşta iş bulamıyor. Hatta çok üniversiteli genç işsiz. Gelsinler mesleği öğrensinler, altın bileziği kollarına geçirsinler" dedi.
(Haber: Ender Yüksel)

Editör: Oğulcan Öz