Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi başvuruların ardından aylık bağlama işlemlerinin tamamlanması için SGK Personelinin gece gündüz demeden çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.


Mart ayından 2600 SSK ve BAĞ-KUR`luyu emekli ederek maaşa bağladıklarını ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı Nisan ayının ilk 11 gününde 950 dosyanın maaşa bağlandığını belirtti.
 

Nisan ayının ilk günlerinde de başvuru sayısında patlama yaşandığını söyleyen Avcı, kurumdaki isleyişi anlatarak, vatandaşlardan anlayış istedi. Avci: “Kurumumuzda emeklilik islerini yapan 3 tane birimimiz var. Bunların her birinin de belli tanımları var. Ölüm aylığı işlemlerini yapanlar, ikinci karar işlemlerini yapanlar var, meslek hastalığı işlemlerini yapanlar ve yaşlılık aylığı bağlayan ekiplerimiz var. Bu birimlerin tamamını EYT’den dolayı bu isin içine almış olduk. Tabi mevcut islerimizi de aksatmamak için elimizden gelen gayreti de gösteriyoruz. Arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bize yapılan müracaatların önce dosyalarını çektiriyoruz. Çektirdiğimiz dosyaların içerisine şahısların yapmış olduğu müracaatları yerleştiriyoruz daha sonra her bir dosyanın içinde olması gereken dokümanların tamamını temin ediyoruz, başka illerde çalışmaları varsa o illerdeki çalışmalarını istiyoruz. Dosyası tam hale getirdikten sonra bizim mukteza dediğimiz yani aylık başlamaya esas hakları kazanıp kazanmadığını tespit ettiğimiz bir programda mukteza düzenliyoruz. Bundan sonra aylık bağlama aşamasına gidiyor, aylık bağlandıktan sonra bir hata olmasın diye şef onayına gidiyor, şef onayından sonra da nihai müdür onayı ile emeklilik gerçekleşmiş oluyor. Mart ayında müracaat edenlerin 31 Mart’a kadar maaşını bağladıklarımızın aylıkları perakende olarak zaten hesaplarına gitti, Nisan ayinin 17 sine kadar maaşlarını alabilecekler. Nisan ayı içerisinde bağlamış olduğumuz aylıklar da, tahmini 5 gün sonra hesaplara yatmaya baslar. 

“Taleplere cevap verirken de vakit kaybediyoruz”

Nisan ayı içerisinde bağlamış olduğumuz aylıklar da tahmini 5 gün içerisinde bankalara perakende olarak gitmeye başladı.
Mart ayında 2200 kadar SSK'lı, 400 kadar BAĞKUR dosyasını sonuçlandırarak 2600 kadar dosyayı bağlayarak sonuçlandırmıştık. Nisan ayı çalışmalarımız devam ediyor. Nisan ayında 11 günü geride bıraktık şu anda 800 civarında bağladığımız 4A dosyamız var. 150 civarında da bağlamış olduğumuz BAĞ-KUR dosyamız var.
Talepler geldikçe çalışmalarımızı hızlandırıyoruz arkadaşlarımızın bir kısmı sahura kadar, diğer kısmı ise sahurdan sonra geliyor. Başvuruları en kısa zamanda nasıl sonuçlandırabiliriz bu emeğin bu çabanın içerisindeyiz. Sigortalılarımızdan da bu konuda anlayış bekliyoruz. Arkadaşlarımız çok ciddi bir özveri içerisinde çalışıyorlar. Arkadaşlarımızın bu çabasını emeğini görmemek onları yıpratır. Aynı zamanda cimer'den ve alo 171'den maaş durumum ne oldu diye çok sorular geliyor. Bu taleplere ve sorulara cevap verirken aylık bağlamayı geciktirmiş oluyoruz, bizlere buralardan ulaşmak yerine e-devlet üzerinden aylık durumlarını takip ederlerse bizlere yardımcı olmuş olurlar. O sorulara cevap vermek yerine daha fazla dosya bağlayıp sonuçlandırabiliriz. Sistemde bağladığımız maaşlar beklemede olarak görülebiliyor bunun takibini e-devlet üzerinden yaparlarsa daha sağlıklı bilgi alabilirler.
Ayın üçü ve dördünde 5 binin üzerinde talep aldık. Bugün itibarıyle 3 bin talebi bitirmiş durumdayız. En kısa zamanda bütün talepleri bitirip aylıklarını bağlamak istiyoruz. Gelen yeni talepleri de aynı hız ve çabayla bitireceğiz” dedi.
Haber: Seda Fidan

Editör: Oğulcan Öz