3 Mart 1992 tarihinde Kozlu TTK ocağında meydana gelen grizu faciasında 263 madencimizi yaşamını yitirdi.

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu İlçesi’nde ki TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında saat 19.45-20.00 arasında ki zincirleme grizu patlamaları nedeniyle meydana gelen, Türkiye'nin en büyük madencilik kazasıdır. Patlamalar sonucunda çoğu yanarak 263 madenci yaşamını yitirdi. Zincirleme grizu infilakı nedeniyle Kozlu-İncirharmanı mevkiinden Bülent Ecevit Üniversitesi İncivez Kampusu'nun bulunduğu alana kadar 8 kilometrekarelik alanı kaplayan altı havalandırma çıkış bacası havaya uçmuş, çıkan yangın günlerce sürdü. Patlama ile yeraltında çıkan yangınların denetim altına alınamaması ve ocağın bütün katlarında ki göçükler ve ulaşım yolları tahribatı nedeniyle ocak yüzey açıklıklarından kapatılmış, Bu nedenle kazadan kurtulanların ifadelerini temel alan soruşturmada kazanın oluşma nedenleri tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Ocak, 26 Mart 1992 günü tekrar açılmış ise de, yangının kızışması üzerine bir kere daha kapatılmıştır. Sürmekte olan yangın ve mevcut üretim damarlarının büyük bir kısmının patlamalarla çokmuş olması gibi nedenlerle pek çok maden işçisinin cesedine, yangın sönüp üretim alanlarına temizlik yapılarak peyderpey girilmesinin ardından ulaşılabilmiştir. Cesetlerin  büyük kısmı yanmış olmasından dolayı, isim tespitleri baretleri ve üzerlerinde bulunan lambaların seri numaralarından yapılabilmiştir. Bu olayın yıldönümü olan 3 Mart günleri, tmmob tarafından her yıl iş cinayetlerine karşı mücadele günü olarak anılmaktadır. 263 insanımızı kaybetmenin yanı sıra, olayın bir başka acı verici yanı, madende çıkan yangının söndürülebilmesi için madene su basılması ve bu sebepten bazı cesetlerin olaydan yıllar sonra çıkarılabilmesidir. Son kalan cesetler 1997 yılında çıkarılabilmiştir. 

Düşünün ailelerinin çektiği acıyı.

Bu Zonguldak kömür madenlerinin en acı, en büyük faciasıydı 

Facianın olduğu tarihte ben 23 yaşındaydım.

Ve o patlamanın şiddetini bizzat bende iliklerime kadar htim.

Daha dün gibi aklımda

Akşam saatlerinde patlama meydana geldiğinde tüm Zonguldaklılar gibi bende deprem oldu zannettim. Patlama sonrasında şehrin gökyüzü kahverengi bir dumanla kaplanmış ve şehre zift yağdı. Patlama sonucu 263 maden işçisi hayatını kaybederken, bu acı olay devlet kayıtlarına "TTK iş yerlerinde meydana gelen ve 263 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir iş kazası" olarak geçmiştir. Bu faciada 500'den fazla işçi sağ salim yeryüzüne çıkarken ölenlerin ancak yarısının cesedine ulaşılabildi. Ulaşılamayan diğer işçiler için kurtarma çalışmaları birkaç günün ardından kesilirken, maden kaderine terk edildi. Daha sonra yangının sönmesi için madene su basılmış aylar sonra madende kalan 147 cansız bedenin yeryüzüne çıkarılması çalışmaları başladı. Ocağa basılan milyonlarca metreküp suyun boşaltılması yıllarca sürerken bu arada da kalan cesetlere peyderpey ulaşıldı ve son kalan 2 ceset 1997'de çıkarıldı. Olay özellikle Zonguldak ve Türk madencilik sektörü çalışanları açısından belleklerde canlılığını sürdürmekte, 7 Mart 1983'de Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 103 isçinin yaşamını yitirdiği grizu faciası gibi, her yıldönümünde törenlerle anılmaktadır. Evet bugün 3 Mart Grizu faciasının 26. yıldönümü. Bugün Zonguldak Müftülüğü tarafından camilerde Kozlu’da 1 ve Merkez’de de 2 olmak üzere 3 camide öğle namazı öncesinde Kur’an-ı Kerim okutulacak. Pazar günü Yenice’de anma töreni yapılacak.. Pazartesi günü ise Kozlu TTK Kuyubaşı’nda, yani facianın olduğu yerde sabah anma töreni gerçekleştirilecek. O acıları unutmadık ve unutmayacağız. Yaşanan o acıları daha dün gibi hatırlıyoruz ve unutmuyoruz. Tekrar grizu faciasında ve tüm maden facialarında ve kazalarında yaşamlarını yitirenlere rahmet ve menet diliyorum.

 

TERÖRÜ KINIYOR, ŞEHİTLERİMZE RAHMET DİLİYORUM

Tabiî ki maden şehitlerimizin acısı nasıl ki yüreğimizde ise terörle mücadele ederken şehit olan güvenlik güçlerimizin de acısı yüreğimizdedir.

Dün Afrin’den şehit haberleri geldi ve yüreğimiz yandı.

Afrin’de şehit olan Askerlerimize Allah’tan rahmet ülkemize başsağlığı diliyorum. 

Yaralılarımıza acil şifalar dilerken, terörlere yardım ve yataklık eden, silah ve mühimmat yardımı yapan ABD ve destekçilerini lanetle kınıyorum.

 

**

GÜNÜN SÖZÜ: Gözyaşının bile görevi varmış; ardından gelecek gülümseme için temizlik yaparmış. (Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî)