Dün BEÜ de idik.

Saat 14 00 gibi başlayan program, akşam saat 17 00 gibi sona erdi.

Kalabalık bir ortamda imza töreni gerçekleşti.

İlimizin ve bölgemizin güçlü devlet adamının siyaset hayatının anlatıldığı kitabın tanıtımı ve imza töreni gerçekten üniversitemize yakışır bir şekilde yapıldı.

Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) geçmiş yakın dönemler de başkanlık yapan, daha önce bakanlık görevlerinde bulunan ve bugün etik kurulu başkanlığını yerine getiren Köksal Toptan’ın kendi hayat hikayesinin kısmen anlatıldığı “Ağabey” isimli kitabı için Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) düzenlenen imza töreni ve söyleşiye katılım da bir hayli yüksekti.

29 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen imza günü ve söyleşide Köksal Toptan, üniversite öğrencileri ile de bir araya geldi.

Daha önce Köksal Toptan bakanımızın  söyleşi ve imza günü töreni Kozlu ilçemizde, Kaymakamlık Köksal Toptan Konferans salonun da yapılmıştı.

Orada da büyük kalabalık vardı.

Önemli bir katılımcı hazırdı.

Aynı zamanda Kozlu kaymakamlığının bir salonuna isminin verilmesi de çok önemli ve değerliydi.

O gün ilk imza töreni gerçekleşmişti.

Başlangıç Kozlu’da kaymakamımız Ahmet Karakaya ev sahipliğin de gerçekleşmişti.

O gün Sayın Valimiz Ahmet Çınar’da yer almıştı.

Toptan başkanımız yakında Rektör hocamızın ataması yapılır.

Ve BEÜ de ikinci imza törenini gerçekleştirir, ifadesin de bulunmuştu.

Ve dün o söylem gerçekleşti.

Rektör hocamız göreve geldiği ilk haftası imza törenini düzenledi.

Devasa bir pankart.

Ve çok güzel dizayn edilmiş salon.   

Büyük salonda yapılan törene katılım yüksek düzeyde idi.

Kimler yoktu ki,

BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşi ve imza gününe, Vali Ahmet Çınar ile birlikte, Eski İçişleri Bakanı Ülkü Güney, tanınmış eski valilerden Necati Çetinkaya, Saffet Arıkan Bedük, Saffet Kaya, Yavuz Erkmen , Bartın milletvekili 21. Dönem  H. İbrahim Kabarık ile gazeteci yazar Yavuz Donat gibi bir çok tanınmış isimler  de yer aldı.

Zonguldak il merkezinden ise Belediye Başkan Vekili Gökhan Demir, Başsavcı Hakan Yağız, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı Personel Yüzbaşı Ayhan Kafalı, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı , İyi Parti il başkanı Ragıp Bayraktar, Ak Parti il başkan yardımcısı Ömer Gülay, İş kur il müdürü Gönül Demirsu ile çok sayıda daire müdür ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri yer aldı.

Dünkü toplantıda açılış konuşmasını yeni Rektör olarak atanan Prof. Dr. Mustafa Çufalı yaptı.

Rektör hoca sıcak ve samimi bir konuşma da bulundu.

Çufalı hocamız törende, kısaca şu ifadelerde bulundu.

‘’Rektörlük görevimi kısa bir süre önce devralmış olsam da üniversitemizdeki gelişmeleri bölgemize ve ülkemize olan katkılarını gururla izlediğimi ifade etmeliyim bu kapsamda özellikle Zonguldak'ın sosyokültürel ve ekonomik yapısına yönelik çalışmalarını da ilgi ile takip  ediyordum. Üniversitemizin yayınlarından biri olan Ağabey Köksal Toptan" kitabını ÖSYM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer, rektörlüğü döneminde bana armağan etmişlerdi. İmza gününde ev sahipliğinin bana nasip olması da benim için ayrı bir övünç vesilesidir. Sayın Toptan’ın genç bir üniversite öğrencisiyken başladığı siyaset yolculuğunda Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına yükselişi her siyasetçiye, nasip olmayacak bir kariyerdir ‘’ sözleri çok önemli ve değerliydi.

Köksal Toptan'ın siyasetin içinde yaşadığı her dönem ve attığı her adım ayrı bir kitaba konu olması gereken bir başarı öyküsüdür. Ağabey kitabının hazırlanışı sürecinde hatıralarını ve zengin arşivindeki belgeleri sakınmadan paylaşan Sayın Köksal Toptan'a üniversitem adına şükranlarımı sunuyorum. Büyük bir gayret ve titizlikle çalışarak bu kitabı üniversitemiz yayınlarına kazandıran Esra Hacıoğlu’nu da kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” ifadeleri alkışlarla desteklendi.

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’da konuşmasında önemle şunları söyledi:

”Bugün ülkemize, Zonguldak şehrimize uzun süre önemli hizmetler vermiş, şehrimizin yetiştirmiş olduğu önemli devlet adamlarından ve ağabey ismini şehrin artık kabullendiği ve kabul ettiği Sayın Köksal Toptan ağabeyimizin bir vefa göstergesi olarak üniversitemiz tarafından hayatının özetini anlatan kitap vesilesi ile imza töreni için hep birlikte buradayız. Ben bu vefa örneğini gösteren üniversitemiz yönetimine ve bu kitabı yazan saygıdeğer hanımefendiye şehrimiz adına teşekkür ediyorum. Köksal Toptan uzun yıllar, 60'lı yıllardan bugüne kadar devletine ve milletine hizmet etmiş önemli bir isimdir. Bu çok önemli saygıdeğer bir kişilik olduğunu da bizlere gösteriyor. Ben bütün ömrünüzü siyasetle geçirirken de siyaset üstü bir kişilik kimlik ile topluma mal olacaksınız. Bu yönüyle ağabey ismi kendine çok yakıştı. İnsanlar eserlerini ölümsüzleştirirler. Köksal Toptan’da ilimize, bölgemize ve ülkemize eserleriyle ölümsüz bir isimdir. Köksal ağabey kitabı ile de daha geniş kitlelere onun hayat hikayesini, başarı hikayesini herkese öğretmek, ilan etmekle bu ölümsüzleştirme dediğimiz isim daha yaygın daha bilinir hale gelecektir.  Bugün Zonguldak’ımızda çok değerli isimler var. Eski İçişleri Bakanımız Sayın Ülkü Güney beyefendi aramızdalar, Türkiye'mizin meşhur valilerinden siyaset adamlarından Necati Çetinkaya’da aramızdalar. Yine Türkiye'nin özellikle terör yıllarında büyük mücadeleler vermiş Türkiye'nin gündeminde olmuş bedelleri göze almış isimlerden bir diğeri Saffet Arıkan Bedük, Sayın valimiz Sayın Milletvekilimiz ağabeyimiz aramızda. Yine Saffet Kaya beyefendi Ardahan Milletvekili aramızda. Ve yine çok değerli Tercüman gazetesinden bugüne kadar okuduğum takip ettiğim çok değerli duayen gazeteci Yavuz Donat aramızdalar. Sizlerin aramızda olması ve sizlerin karşınızda hitap etmek benim için büyük bir onurdur gururdur.”

“Ben de şimdi özetle şunu ifade etmek istiyorum. Bu kitabımızı mutlaka okumamız gerekir. Bu kitapta Türkiye'nin siyasi tarihindeki inişli çıkışlı doğru yolları, o yolculukta olup bitenleri öğreneceksiniz. Yakın siyasi tarihimizi öğrenmiş olacaksınız. Türkiye'yi daha iyi tanımış olacaksınız ve geleceğimizin teminatı olan gençler bu kitabı okumakla bir ufuk edineceklerdir. Kendilerinin bu kitaptan etkilenerek kariyer çizgilerinde çok önemli başarılar elde edeceğine inanıyorum” sözleri ile konuşmasını noktladı.

Son olarak ise TBMM Başkanı Köksal Toptan konuşma yaptı.

Konuşmasında hayli duygulu olan Köksal Toptan, tüm emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başladı.

Milli Eğitim bakanlığı yaptığı dönemde Karaelmas Üniversitesi olarak açılan bugünkü Bülent Ecevit Üniversitesi’nin şu anda Zonguldak’ın gelişiminde ve kalkınmasında amiral gemisi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Zonguldak özeline gelirsek şunu bilmemiz gerek artık Zonguldak’ta belirleyici rol kömürün üzerine kalmayacaktır. Tabii ki kömürler çıkartılmaya devam edecektir. Hükümet bu konuda çok çalışmalar yapıyor, taraflarla görüşüyor. Özel sektör neler yapabilir kamu ne kadar devam edebilir, neler yapılabilir. Bu Türkiye'nin gündeminde, hükümetin gündemindeki konu ama biraz evvel söyledim ben Türkiye'nin geleceğini Zonguldak’ın geleceğini eğitimde buluyorum. Özellikle Karaelmas Üniversitemiz, Bülent Ecevit Üniversitemizin gelişiminde bulunuyorum. Tekrar ediyorum bu üniversite Zonguldak’ın geleceğinin Amiral gemisidir. O nedenle herkesin büyük bir heyecanla taze bir güç olarak gelen rektörümüze yardımcı olması, destek olması lazım. Bu üniversiteye bu şehrin sahip çıkması lazım. Bu sevgiyi, bu ilgiyi Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nden, Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Zonguldak’ımızın esirgememesi lazım, destek olması lazım. Destek olmadık mı yeteri kadar olamadık arkadaşlar. Yeteri kadar biz Bülent Ecevit Üniversitesi'ne destek olamadık ama bundan sonra olmalıyız. Rektörümüze yardımcı olmalıyız” söylemi ile konuşmasını tamamladı.

Daha sonra ise soru ve cevap kısmında geçmiş yaşananlar hatırlandı.

Bir çok soru soruldu.

Öğrenciler soru sormada gerçekten birbiri ile yarıştılar.

Siyasetçiler de soru sordu.

Geçmiş dönemde görev yapan yerel yöneticiler de bazı anılarını paylaştılar.

Kendi adıma ben de sormak isterdim.

Katılımcılardan.

Öğrencilerden.

Bize sıra gelmedi.

Basın mensubu olmamız biraz da fren yaptırdı.

Dün gerçekten  güzel bir imza töreni gerçekleşti.

Hele ki imza aşamasında ilgi çok yüksekti.

Bir çok kitap tek tek özenle ve itina ile imzalandı.

Kendi kitabımı da ben de imzalattım.

 Herkesin sıraya girmesi ismini yazdırarak imza atılması çok güzeldi.

Sorulan sorulardan birisi benimde ilgimi çekti.

Siyaset yaşamıma nokta koydum.

Artık siyaset yok sözleri.

2019 yılında yerel ve genel seçimler aday değilim ifadesi çok açık ve netti.

Tabi ki bir çok soru soruldu.

Notlar aldık.

Dünkü salon havasına gelince.

Gözlemlerime dayanarak yazıyorum.

Ak Partili kurmaylarını göremedim.

Vekiller yoktu.

Yerel yöneticiler ise ara ki bulasın. 

Geçmiş dönem yol arkadaşları olarak.

Fazlı Erdoğan.

Polat Türkmen.

Yoktu.

 Ak Parti merkez ilçe başkanı program sonuna doğru salona geldi.

Aynı zamanda Ak Parti Belediye meclis üyesi Abdullah Karagüzel de salona törenin bitiş noktasında gelmesi dikkat çekiciydi.

Ak partili siyaset isimlerinin ilgisinin olmamasını çok da anlayamadım.

Buna teşkilatlarda dahil.

Diğer partilerden de katılım yok denecek düzeyde idi.

Vefa dün sanki biraz da hatırlanmadı diye düşünüyorum.

Dün Zonguldak ilinin çok güçlü bir devlet adamının kitabının söyleşi ve imza törenini çok heyecanlı bir o kadar da duygulu yaşadı ve hti.

Söyleşi ve imza törenin üçüncü törenini de yapmak bize düşüyor.

Bu konuda düşüncelerimizi  başkanımın kurmayları ile paylaştım.

Sayın Başkanımız basın ile ZGC önderliğin de inşallah bir araya getireceğiz

Bugün köşemizi çok detay yapmadan yazdık.

Genelde açılış konuşmalarına yer verdim.

Biraz da kısmen gözlemlerimizi yaptık.

Katılan ve katılmayanları ifade ettik.

Yazımıza noktayı koyarken .

BEÜ deki tören ve imza günü ile ilgili değerlendirmelerimiz detaylar ışığında sürecek.