TTK’ya alınan 2000 kişiden sağlık kontrolü ve güvenlik soruşturmasından geçemeyenlerin yerine dün çağrılan 351 yedekle birlikte toplam çağrılan yedek sayısı 569’a ulaştı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, TTK’ya alınan 2000 kişiden sağlık kontrolü ve güvenlik soruşturmasından geçemeyenlerin yerine dün çağrılan 351 yedekle birlikte toplam çağrılan yedeklerin sayısının 569’a ulaştığımı söyledi.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, ”Bu zamana kadar 569 arkadaşımız ya kuruma başvuru yapmadı ya sağlık kontrollerinden geçemedi ya da güvenlik soruşturmalarında engel oluştu. Onun için 569 arkadaşımızın yedeğinden bugün itibariyle 351 tanesi daha çağırılmış oldu” dedi.

İşçi alım sürecinin ağır işlediğini belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

“Türkiye Taşkömürü Kurumu’na girecek 2000 arkadaşımız için yedekler çağrıldı dün itibariyle. 351 arkadaşımız çağrıldı. Tabii biliyorsunuz Zonguldak 1500 tane arkadaşımız için 750 yedek çekildi. Bartın'da 400 arkadaşımız için 200 yedek çekildi. Karabük'te de 100 arkadaş için 50 yedek çekildi. Şu zamana kadar 569 arkadaşımız ya kuruma başvuru yapmadı ya sağlık kontrollerinden geçemedi ya da güvenlik soruşturmalarında engel oluştu. Onun için 569 arkadaşımızın yedeğinden bugün itibariyle 351 tanesi çağırılmış oldu. 
"SÜREÇ AĞIR İŞLEDİ"

Tabii bu süreç biraz ağır işledi. Çünkü yer altı madenciliği yine son zamanlarda yaşanan olaylar ve beden gücü yönetmeliğiyle ilgili ciddi anlamda sağlık kontrolünden geçemedikleri için takılan arkadaşlarımız ne yazık ki bu geçemediler.  Süreç devam ediyor. Tabii biraz uzadı ama inc eleyip sık dokuna bir süreç. bu yakın zamanda da i bitecektir. Çünkü dün çağırılan 351 arkadaşımızla beraber sayının tamamı çağrılmış oldu. 

"İYİLEŞEN ARKADAŞLARIMIZIN MAĞDUR EDİLMEMESİ GEREKİYORDU"

Geçmişte psikiyatrik tedavisi görenler ve iyileşen madenci adaylarının heyet raporlarından geçmemesi sebebiyle mağduriyet yaşandığını belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Şimdi beden gücü yönetmeliğinde tabii ki bunun değer kademeleri çok önemli. Yani özellikle bedenle ilgili sorunlar ve ruh sağlığıyla ilgili sorunların ciddi anlamda araştırılması gerekiyor. Tabii burada geçmiş zamanda çocukken ya da ufak tefek problemlerle psikiyatriye gidip de oralarda tedavi gören arkadaşlarımızın bu şekilde iyileştikten sonra mağdur edilmemeleri gerekiyordu. Tabii biz bunları beyan ettik, söyledik. çünkü en ufak bir psikiyatrla ilgili sorun olduğunda arkadaşlarımız  ne yazık ki heyet raporlarını alamadılar. Tabii burada bir mağduriyet var. onlarla ilgili de arkadaşlarımız tabii yasal yollara da başvuruyor. Biz de süreci takip ediyoruz” dedi.

Muhabir: Ercan Demir