Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Zonguldak'ta geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel felaketini TBMM gündemine taşıyarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin cevaplaması için yazılı soru önergesi verdi. Önerge şu şekilde;
“Taşkın alanları ve dere yataklarının doğal sınırları göz önünde bulundurulmadan hızla ve plansızca süren yapılaşma, yaşadığımız felaketleri göz göre göre getirmektedir. Binlerce yurttaşımızın etkilendiği bu su baskınları, sağlıksız ve güvensiz çevreler ve tarımsal, ekonomik kayıplar anlamına gelmektedir.”
Ahmet Şık, Bakan Özhaseki'ye aşağıdaki soruları yöneltti:
Karadeniz illerinde her yıl yaşanan sel ve su baskınlarının sebepleri hakkında Bakanlığınız ve diğer ilgili Bakanlıklarla iletişim halinde bir çalışma yapılmakta mıdır?
Yaşanan sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla Bakanlığınız nasıl bir çalışma içerisindedir?
Bu zamana kadar gerçekleşen sel ve su baskınları ve sonuçları ile ilgili sorumluları ortaya çıkaran bir soruşturma yapılmış mıdır?
Son olarak 9 Temmuz 2023 tarihinde bölgede yaşanan selin yol açtığı zararın boyutları nelerdir? Kaç yurttaş ölmüş ve yaralanmıştır?
 Kaç yurttaş, esnaf veya çiftçi selden zarar görmüştür?
Sel sonrası yurttaşların temiz içme suyu ve sağlıklı barınma alanları bulamaması ve ilerleyen günlerde yaşanabilecek salgın hastalıkların önlenmesi için alınan önlemler nelerdir?
Karadeniz Bölgesi için hazırlanan projelerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçlerinde sel ve su baskınları sonuçları değerlendirilmekte midir? Karadeniz Bölgesi illerinde kaç adet proje için ÇED olumsuz kararı verilmiştir?
Ahmet Şık, sel felaketleri ve plansız yapılaşma konusundaki endişeleriyle birlikte, Bakan Özhaseki'den bu soruların yanıtlarını beklediğini ifade etti.

(Haber – Ercan Demir)