Almanya Zonguldaklılar Derneği, eski tip ehliyetlerin değiştitlmesi zorunluluğunu konusunda gurbetçileri uyardı.


Almanya’da eski tip ehliyetleri değiştirme zorunluluğu bulunuyor. Ocak ayı içerisinde belirli ehliyetleri değiştirmemiş olanlar para cezası alacak.

Almanya Zonguldaklılar Derneği'nden konuyla ilgili yapılan açıklama bu şekilde;

"Almanya’da 1998 yılının sonuna kadar verilen “katlanabilir” ehliyetler ile 1 Ocak 1999 ile 18 Ocak 2013 tarihleri arasında verilen kart şeklindeki ehliyetler, AB standartlarındaki yeni ehliyetlerle değiştirilmek zorunda.

Bu kapsamda 1965 ile 1970 yılları arasında doğanlar, mevcut ehliyetlerini 19 Ocak’a kadar yenilemek zorunda. Belirlenen tarihten sonra halen eski ehliyeti ile otomobil veya motosiklet kullanmaya devam eden sürücüler ise 10 euro para cezası ödeyecek.

Sadece Kuzey Ren-Vestfalya’da birçok şehir ve ilçede yenileme süresi 2024 yazına kadar uzatıldı. Bunun nedeninin sistemlere yapılan siber saldırı olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlamak için yapılan bu değişimde yaklaşık 43 milyon ehliyetin yenilenecek. Bu nedenle ehliyet yenileme sürecinin 2033 yılına kadar kademeli olarak devam edeceği belirtiliyor.

AB'de tek tip ehliyet
AB, güvenlik standartlarının (AB Direktifi 2006/126/EC) sağlanması, gelecekte tüm sürüş belgelerinin tek tip olması ve ayrıca sahtekarlığı önlemek amacıyla bölgede AB uyumlu ehliyetlere geçilmesini istiyor. Belirli yaş gruplarının belirlenen süre içerisinde eski ehliyetini AB uyumlu ehliyet ile değiştirmesi gerekiyor.

Ehliyet değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

otomobil ve motosiklet sürücüleri ehliyet değişimi için ikamet ettikleri yerdeki ilgili makama başvuru yapması gerekiyor. 
Başvuru yaparken yanınızda şu belgelerin olması gerekiyor:
Kimlik kartı veya pasaport
Mevcut sürücü belgesi
Biyometrik pasaport fotoğrafı
Nakit, EC veya kredi kartı (Eyaletler arasında ücret farklılıkları olsa da ortalama ücret 25 euro)"

Kaynak: Haber Merkezi