Yaklaşık 2 yıl önce Zonguldak kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve bir çok kent insanın tepkisini çeken bir konuydu Ankara’da bulunan Amelebirliği Misafirhanesi ! 

  Özellikle Zonguldaklı maden işçilerinin, yakınlarının ve kentte bulunan bir çok insanın hayatının bir kısmına dokunan bir “misafirhane “ idi Ankara Keklik pınarında bulunan o tesis. Bina uzun yılların verdiği yorgunlukla, içindeki mobilyalar uzun süre kullanmanın tesiriyle eskimiş, değişim sinyalleri veriyordu. Buraya kadar her şey normaldi. Yeniden bir bina güçlendirmesi, eskiyen mobilyaların değişmesi kararını almıştı Amele birliği yönetimi. 

  Tartışmalar bundan sonra çıktı. 

Yönetim; yenilenecek binanın/misafirhanenin,  işletmesini “ özelleştirmek” istedi. Uzun yıllar orada müdürlük yapan Fikret MALLI görevini bıraktı! Kent insanın sevgisini ve güvenini kazanmış bir isim olmasına rağmen nedenini kendisinin bileceği hususlardan dolayı görevini bıraktı. Çeşitli iddialara göre bırakması için uğraşıldı. Doğru mu değil mi bilemiyorum! 

  O dönem Amelebirliği misafirhanesinin “müstecire” verilerek bir nevi özelleştirilmesine neredeyse tüm kent karşı çıktı. Az önce yazdığım gibi kent insanı için Ankara’ya gittiğinde hesaplı ve güvenli konaklama yapabilecekleri adreslerden biriydi o işletme. Diğerleri TTK Misafirhanesi ve GMİS misafirhanesidir. Zonguldak’ta yaşayan her 2 aileden birinin madenci ailesi olduğunu düşünürseniz( emeklileriyle birlikte) o 3 misafirhanenin kent insanı için ne derece önemli olduğunu defalarca anlatmaya gerek yok. 

Ancak misafirhanenin niye işletmeye başlamadığını bilmiyoruz! Eksik olan taraflar mı var? Eleman sorunumu var? Yoksa yine bir müstecire verilmesi için çalışma mı var? 

  Burada bir kent sakini olarak değerli Amelebirliği yönetiminin konuyla ilgili bir açıklama yapmasını bekliyoruz.

  Ülkemizde  Ankara gibi yüksek öğrenim görenlerin fazla olduğu yerlerdeki misafirhanelerin yüksek kartvizit sahiplerinin evlatlarının veya yakınlarının düşük ücret ödeyip rahat bir yurt imkanları sunulduğunu sık duyarız. 

  Sanıyorum çok yakında sorumlu bir yönetim anlayışıyla Amelebirliği yönetiminden bir açıklama gelecektir. 

  Bu tip kurumların önceliği “kar” olmamalı. Bilmem anlatabildim mi?