Daha önce de yazmıştım. Sanılanın aksine “saf-enayi-bön insanlar” demek değildir ANDAVALLI OLMAK! Tam tersine Anadolu’nun bu münbit( verimli) topraklarında yaşayan insanların gayet zeki, açıkgöz ancak bir o kadar da misafirperver olduğunu iyi biliyoruz. 

  Bugün niye Andavallı konusunu işlediğimi yazının içinde hemen anlayacaksınız. Fakat önce unutanlar yada konuyu tam bilmeyenler için şu ANDAVALLI deyimi nereden geliyor bir kez daha anlatmakta fayda var. 

   Çok çok uzun yıllar önce yolcukların “otomobil yada trenle yapılmadığı “ dönemlerde Kayseri’den Niğde’ye 3 güne gidilirmiş. Bu yolculukların son gecesi Andaval’a denk geldiğinden orada mutlaka konaklamak zorunda kalırmış yolcular. O dönemlerde otel, pansiyon nerede ! Hem olsa bile oraya verecek para kimde varmış ki?  

  Andaval halkı çalışkan, üretken ve misafirperver insanlarmış. Kasabalarına gelen “ TANRI MİSAFİRLERİNE” gayet güzel ev sahipliği yapar, izzet ikramdan geri kalmazlarmış. Önceleri Kayserili uyanıklar bu iyi bakımdan daha fazla yararlanmak için mola gününü “hastalık-kötü hava şartlarını” bahane ederek uzatmaya başlamışlar. Kasabanın misafir odalarında ekmek elden su gölden resmen tatil yapmışlar. 

  Derken bu iyi bakım olayını duyan Niğdeliler de aynı bahanelerle Andaval da kalma sürelerini uzatmayı adet haline getirmişler. O döneme kadar bolluk  bereket içinde yaşayan Andavallılar bu misafir ağırlama yüzünden resmen İMARETHANEYE dönmüşler. 

  Bakmışlar kasabaya gelen postu seriyor gitmek bilmiyor, bu işe de ne mal yetecek ne de mülk , çareyi muasır kasabalarını terk ederek civardaki daha ücra köylere çekilmekte bulmuşlar. Yol üzerindeki bu dört başı mamur kasaba insanlar terk edince kuş uçmaz kervan göçmez bir virane olmuş. 

  O dönemden sonra böyle misafir ağırlama yüzünden malını mülkünü kaybedenlere ANDAVALLI denmeye başlanmış. Günümüze “saf-enayi insanları anlatan bir deyim” olarak ulaşsa da işin aslı az önce yazdığım gibidir. 

   Lafın tamamını deliye anlatacaksın derler. Bugün ülkemizde son altı ayda 225 bin doğum yapan sığınmacıları düşündükçe , buraya savaştan kaçmak için değil de bol bol sevişip , ücretsiz sağlık sistemi sayesinde rahat doğum yapmak için geldiklerini düşünüyorum. Dikkat etmek lazım önümüzde müthiş bir ANDAVALLI örneği var. Bu uyanıklar yüzünden evden maldan mülkten olmak ta var.