Malum seçime 3 hafta kaldı. Süre oldukça kısa olduğu için bir çok siyasi parti ve aday gerektiği gibi bir seçim süreci geçiremedi. Kalan kısa sürede ne derece aktif bir çalışma yapıp, tüm seçim bölgelerine gidebilirler? Zira seçim çalışmaları denince kentimizde iş GAZİPAŞA caddesi ile sınırlı gibi düşünenlerin sayısı hiçte az değil. 

  Her seçim döneminin en önemli olgusu “seçim öncesi anketleridir” . Kentimizde de anketörler bu hafta sahaya çıktılar. Henüz yeni bir çalışma. Bugün Ereğli ve diğer ilçelerde çalışma yapmaları bekleniyor. Aslında özellikle iktidar partisinin düzenli olarak anket çalışmaları yaptırdığını biliyoruz. Sayın Erdoğan’ın “ anket sonuçlarını” ciddiye aldığını ve bazı hamleleri ona göre planlaması belki de onun siyasi başarısındaki en önemli unsurlardan biri. 

  Anketin bu satırlardan açıklanması için hem bitmiş olması hem de “anket künyesini” vermek zorundayız. Henüz yeni bir çalışma ve ortaya çıkan net sonuçlar yok ancak edindiğimiz ilk izlenimler 24 Haziran seçimlerinin bir çok sürpriz sonucu da beraberinde getireceğidir. 

  Şimdi süren bu çalışmanın ortaya çıkan sonucuna göre “ anketi yaptıran “ tarafından açıklanmama durumu da olabilir. Eğer umduğunuz sonuç ortaya çıkmıyorsa, yaptırdığınız anketi kendinize saklamanızdan doğal hiçbir şey olamaz .

  Siyasi partilerin bu seçim için yaptığı çalışmaları ( ZONGULDAK özelinde) yakından takip eden bir köşe yazarı olarak MHP adayı Hamdi Ayan’ın ve Saadet Partisi adayı Burak Erol’un diğer adaylardan daha fazla efor harcadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Seçim sonuçları ne gösterir onu şimdiden kestirmek çok zor ama az önce dediğim gibi sürpriz sonuçlara açık bir seçim bizleri bekliyor. 

  İYİ Parti adayı Aydın Tümen’in kentimizde pek tanınmamasına rağmen örgütlerin çalışmalarıyla bu dezavantajı ortadan kaldırmaları mümkün görünüyor. Kentimizde 1 milletvekili çıkarmak için azami 60 bin oy alması gerekiyor her hangi bir siyasi partinin. Bu başarıyı AKP ve CHP dışında yalnızca 7 Haziran 2015 seçimlerinde MHP adayı Zeki Çakan yakalamıştı. Bir sonraki seçimde aldığı 35 736 oy yetmemişti sayın bakana. 

   1 Kasım 2015 seçimlerinde kentimizde 3 vekil çıkaran AK Parti bu başarıyı aldığı 185 261 oya borçluydu. Bugünkü tabloda herhangi bir siyasi partinin tekrar 185 bin barajını yakalaması pek mümkün görünmüyor. Elbette seçim sonuçları her şeye açık olduğundan net bir yorumu kimse yapamaz. Fakat bu sahnede İTTİFAKLARLA baraj endişesi olmayan siyasi partilerin de olduğunu unutmamak gerekiyor. MHP, İYİ Parti, SAADET Partisi hatta her hangi bir İTTİFAKTA olmamasına rağmen HDP nin de yeniden meclise vekil göndermeleri olası görünüyor. 

  Önümüzdeki hafta eğer açıklamamıza izin verilerse kentte bu hafta çalışılan anketin sonucunu sizlerle paylaşmaktan zevk duyacağım. Şimdilik etrafta olan biteni seyretmekten başka yapabileceğimiz fazla bir şey yok .