Zonguldak’ın savunma sanayinde rol alabilmesinin tek yolu Ereğli Gemi tersaneleridir.

Toplam 163.000 m2 alana kurulu olan Ereğli Gemi Tersanesi Türkiye'deki en büyük tersanelerinden birisi olarak 50.000 DWT a kadar gemi inşa edebilmenin yanında yılda 33 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip bulunuyor. Tersanede kimyasal tankerler, konteyner gemileri, çok amaçlı gemiler, ürün tankerleri, lpg tankerleri, ikmal gemileri, römorkörler ve benzeri gibi anahtar teslimi gemiler inşa ediliyor. Şu anda aktif olarak devam eden değişik özellik ve boyutlarda 12 adet römorkör, palamar ve pilot bot projesi bulunmakta olduğu bilgisini de MHP İl Başkanı Varol Demirköse’nin açıklamasından öğrenmiş bulunmaktayız.
Bu kadar kapasitesi yüksek olan bir gemi tersanesinin maalesef Türkiye savunma sanayisinde aktif olarak yer alamamasının da üzüntüsü içerisindeyiz.
2020 yılında Tesis Güvenlik Belgesi almayı başarmış olan Ereğli Gemi Tersanesinin askeri gemi inşa etmesin önündeki tek engel ise Üretim İzin belgesi. Üretim İzin Belgesi alınması için ise çalışmaların devam ediyor. Devam etmesine ediyor ama nedense pek uzun sürdü bu Belgeyi almak yada şöyle söyleyeyim Belgeyi vermek için bu kadar yol diretilmemeli
Kolaylık sağlanmalıdır. Savunma sanayi tarafından son günlerde, bir çok Milgem ve hücumbot yapımı için imzalar atılıyor anlaşmalar yapılıyor. Ve bu yarışta Zonguldak olarak kesinlikle yerimizi almalıyız.
Zonguldak’ın gururu olan Ereğli Gemi tersanesinin askeri gemi üretimi konusunda MHP İl Başkanı Varol Demirköse’nin özel bir çalışması olduğunu çok iyi biliyorum.
Bu konuda özel bir rapor hazırlanıyor ve bu rapor genel merkezde Devlet Bahçeli’ye sunulacak.
Ve eğer ki devlet Bahçeli’de bu raporu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletirse, ya da bizzat söylerse sanıyorum cevabı olumlu olacaktır.
Yani Devlet Bahçeli’ni tek sözüne bakar
Ve Ereğli Gemi tersanesinde askeri gemi üretimi yapımına başlanılmasıyla birlikte ki inşallah umutluyuz, İstihdamın 3 binlere kadar çıkar ve ilçe ekonomisi, yani ilimiz ekonomisi canlanır.
MHP İl Başkanı Varol Demirköse ile geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili yapmış olduğum ikili görüşmede fark ettim ki ikimizde aynı düşüncede ve aynı duyarlılığa sahibiz.
Ve kısa zamanda çok yol kat edeceğiz.

**

MEKKE HURMASI DEĞİL AMA TRABZON HURMASI..
Geçtiğimiz günlerde ilimizin bir bürokratı ile görüşmesinde sanayi konusunda Ereğli’deki tersanelerde Milgem üretilmesi konusunu gündeme geldi. Ve o bürokrat bana Ereğli’de askeri gemi inşa edilmesinin şu an için mümkün olmadığını belirterek, bana “Mekke’de yetişen b.ir hursa nasılsa Türkiye’de yetişmez ise, Ereğli’de de askeri gemi imal edilmez” cevabını vermişti.
Bende ona aynen şu cevabı vermiştim
“Belki Mekke hurması yetişmez ama Trabzon hurması.
Yani Milgem olmasa bile hücumbot olabilir” diyerek esprili bir karşılık vermiştim
Tabi ki o bürokrat ta ilimizde askeri projeler yürütülmesini hepimizden daha çok istiyor bunu belirteyim.

**

ZONGULDAK BELEDİYESİ’NE DE BRAVO
Dün Zonguldak İl Genel Meclisi için bravo demiştim
Bugün de Zonguldak Belediyesi için aynı düşüncedeyim
Çünkü İl Genel Meclisi tarafından özel idare kiracıları için 3 ay kira alma ve yüzde 50 kira indirimi kararı alınırken, bugünde Zonguldak Belediyesi tarafından aynı yönde benzer bir kara alındı
Zonguldak Belediyesi mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan işyerleri için pandemi sebebiyle faaliyetleri ile ilgili olarak ekonomik kayıplara uğrayan ve olumsuz etkilenenlerle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2020/27 sayılı Genelgesi kapsamında kira, ecrimisil veya tahsis bedelleriyle ilgili durumlarının belirlenmesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oy birliği ile kabul edildi. Yani  Belediye kira, ecrimisil tahsis belgesinde %50 indirim yaptı.
Bu karardan dolayı Zonguldak belediye Başkanı Ömer selim Alan ile tüm belediye meclis üyelerini tek tek kutluyorum.
Hepsini kutluyorum çünkü hepsi birden evet oyu verdi.