"Kişisel Verileriniz Ne Kadar Güvende Projesi"nin son LTT toplantısı İspanya’da gerçekleştirilirken Türkiye’den toplantıya Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı  Digital ekibi katıldı. Kişisel verilerin artık ticarî bir meta hâline gelmesi, her geçen gün yeni bir boyut kazanan siber suçlardaki hızlı artış ve buna bağlı olarak sosyal medya aracılığı ile çok fazla miktarda paylaşılan kişisel veriler dikkate alındığında kişisel verilerin korunması ve bu kapsamda tedbirler alınması büyük önem arz etmektedir.Bu kapsamda kişisel verilerin güvenliği konusunda farkındalık oluşturacak kişisel olarak alınabilecek önlemler için internet tabanlı bir araç oluşturabilmek amacıyla Siber Güvenlik Araştırmacıları ve Gençlik Derneği, AB Erasmus+ Küçük Ölçekli Gençlik Ortaklık Programına (KA210-YOU) kişisel siber güvenliğe katkı sağlayacak ‘Kişisel Verileriniz Ne Kadar Güvende?’ projesi sundu.T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda ‘Kişisel Verileriniz Ne Kadar Güvende?’ projemiz başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.  Projenin koordinatörü Siber Güvenlik Araştırmacıları ve Gençlik Derneği ile ortakları olarak Türkiye’den Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Almanya’dan NGO Nest Berlin ve İspanya’dan Inercia Digital yer aldı. Ülkemizde Erasmus+ Programı kapsamında Ulusal Ajans tarafından desteklenen projenin bileşenlerinden bir tanesi olarak kişisel siber güvenliğe katkı sağlayacak dijital teknolojilerin kullanımında önemli farkındalık oluşturacak ara yüze sahip Am I Safe isimli bir dijital platform hazırlanmıştır. Proje ortakları vasıtasıyla platformun İspanyolca ve Almanca dil seçenekleri geliştirilmiştir.

Proje kapsamında 3-7 Temmuz 2023 tarihleri arasında İspanya’da projenin yurt dışı ortaklarından biri olan Inercia Digital’in ev sahipliğinde Öğrenme, Öğretme ve Eğitim Programı (LTT, Learning, Teaching, Training) ve teknik toplantıları gerçekleştirilmiştir. Toplantıların ilk gününde proje ortakları adına toplantıya katılım sağlayan katılımcılar kendilerini ve kurumlarını tanıtan sunum gerçekleştirmişlerdir. Ardından dernek üyemiz tarafından siber güvenlik konularında temel bir eğitim verilmiş, siber güvenlikle ilgili örnek vakalar aktarılmıştır. Ayrıca proje kapsamında geliştirilen Am I Safe platformunun tanıtımı gerçekleştirilmiştir. Toplantının ikinci gününde dernek üyemiz tarafından Am I Safe platformunun modüllerinin güvenliği için geliştirilen yazılım hakkında ve Siber Güvenlik alanında eğitimler verilmiştir. Üçüncü günde toplantı katılımcılarına yönelik olarak bir diğer dernek üyemiz tarafından zararlı yazılımların nasıl analiz edileceğine ilişkin temel eğitim verilmiştir. Am I Safe platformunun Bilgi Toplama, Dosya Güvenliği ve E-posta Sızıntısı modüllerinin çalışma mantığı hakkında eğitim verilmiş ve örnek olay testleri yapılmıştır.Dördüncü günde yazılım geliştiricileri için uygun platformlar hakkında bilgi verilmiş ve Am I Safe platformuna içerik girişleri hakkında eğitimler verilmiştir. Toplantıların son gününde projenin farkındalık ve yaygınlaştırma faaliyetleri hakkında görüş alış verişi yapılmıştır. Siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturmak ve proje kapsamında oluşturulan internet sitesinin tanıtımını etkin bir şekilde yapmak amacıyla gençlere yönelik etkinliklerin yapılmasına karar verilmiştir. Her bir proje ortağının kendi sosyal medya hesapları üzerinden farkındalık oluşturulması ve projenin çıktısı olan internet sitesinin tanıtımının yapılması kararlaştırılmıştır.

Gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara siber güvenlik konusunda temel eğitimler ile birlikte proje kapsamında oluşturulan internet sitesinin kullanıcı ve yönetici panelleri kullanımı hakkında proje ortaklarına eğitim verilmiş, yaygınlaştırma faaliyetleri hakkında görüş alış verişi yapılmıştır.

İlerleyen dönemde kişisel siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla özellikle gençlere yönelik seminer gerçekleştirilmesi, sosyal medya paylaşım kampanyası yapılması planlanmaktadır. Bununla birlikte Am I Safe dijital platformunun yeni siber güvenlik modüllerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

(Haber Merkezi)