Bankalar günlük yaşamımızın bir parçası oldular ve hatta internet aracılığı ile evimize girdiler.
Mutfağımızda banka,
Salonumuzda banka,
Yatak odamızda bile banka…
Bankalarla lu kadar haşır neşir olunca onlardan yakınmalar da haliyle gündeme geliyor. Bu yakınmaların başında da kart aidatları geliyor.
Tüketiciler en çok kart aidat ücretlerinden yakınıyor!
Bu yakınmaları takip edip kamuoyunda paylaşan siteler de bu arada çok ziyaret ediliyor Bunlardan biri de “şikayetvar” isimli site…
Şikayetvar bankalarla ilgili en çok sorun yaşanan konuları derledi. Verilerine göre, tüketicilerin bu sektörde en çok şikayet ettiği konu, kart aidat ücretleri oldu. Özel bankalar ve kamu bankalarına ilişkin en çok şikayet Nisan ayında gelirken 2020’de 1 milyonu aşkın kişi bankalara dair araştırma yapmak için Şikayetvar’ı ziyaret etti.  
Gündelik yaşamlarımızın ayrılmaz parçalarından biri olan bankalar, birikimlerimizi güvenle korurken ticarette de ekonomik destek sağlayarak nefes almamızı sağlıyor. 120 bin markanın, 6 milyon bireysel üyenin ve milyonlarca ziyaretçinin buluştuğu Şikayevar, geçen yılın verilerine göre bankalarla ilgili en çok şikayet edilen konuları mercek altına aldı. Milyonlarca kullanıcısı bulunan bankalarla ilgili çözüm bekleyen konuları derleyen Şikayetvar verilerine göre, bu alanda en çok şikayet edilen konu kart aidat ücretleri ve iadesinde yaşanan sorunlar oldu. Bunu, banka kartı ve  kredi kartının teslim edilme sorunu, ATM'den yatırılan paranın hesaba geçmemesi ve ATM’nin işlem yaparken kartı yutması gibi sorunlar izledi. 
Bankalarla ilgili 1 milyonu aşkın kullanıcı Şikayetvar’ı ziyaret etti
Bir önceki yılın aynı dönemine oranla 2020’de bankalarla ilgili araştırma yapmak için Şikayetvar’ı 1 milyon 361 bin 507 kişi ziyaret etti. Alt kırılımlara bakıldığında özel bankaları 731 bin 383, kamu bankalarını 607 bin 139, katılım bankalarını 69 bin 784 ve kalkınma ve yatırım bankalarını 17 bin 187 kişi Şikayetvar’da inceledi. 
Özel bankalarla ilgili 124 binin üzerinde yakınma geldi 
Çalışmada özel bankalar, kamu bankaları, katılım bankaları ve kalkınma-katılım bankaları kategorileri incelendi. Bu 4 kategori toplamında banka sektörü özelinde 2020’de şikayet artış oranı yüzde 99 oldu. Platforma özel bankalarla ilgili 2020’de toplam 124 bin 693 şikayet geldi. Bu kategoride bir yıllık şikayet artış oranı yüzde 39 seviyesinde gerçekleşti. 2020’nin Nisan ayı 13 bin 929 şikayetle özel bankalarla ilgili en çok şikayet edilen ay oldu. 8 bin 173 ile Şubat ayı özel bankalarla ilgili şikayetin en az geldiği ay oldu. 
Nisanda kamu bankalarında yakınma artışı tepeyi gördü 
Şikayetvar verilerine göre kamu bankalarıyla ilgili 2020 yılında toplam 113 bin 988 şikayet geldi. Bu kategoride şikayet artış oranı bir önceki yıla göre yüzde 261 arttı. Mart’ta 5 bin 91 olan şikayet sayısı Nisan ayında pik yaparak 25 bin 596 oldu.  
Katılım bankacılığında yakınma artış oranı: Yüzde 189
2020’de katılım bankalarında şikayet artış oranı yüzde 189’u buldu. 2019’da 2 bin 504 olan şikayet sayısının 2020’de 7 bin 247 olduğu gözlemlendi. 1.236 şikayet sayısıyla Mart, bu yılda şikayetin en çok arttığı ay oldu. Kalkınma ve yatırım bankaları sektörü incelendiğindeyse şikayet artış oranının yüzde 144 olduğu gözlemleniyor. 
Bankalarla ilgili en çok nelerden yakınılıyor?
-Banka kart aidat ücretinin alınması ve iadesinin olmaması 
-Banka kartı ve  kredi kartının teslim edilme sorunu 
-ATM'den yatırılan paranın hesaba geçmemesi 
-ATM’nin işlem yaparken kartı yutması 
-İnternet ve mobil bankacılığa girişte sorun olması 
-Müşteri hizmetlerine bağlanmada hatta çok fazla bekleme ve bağlanamama 
-Kredisi çekme-ödeme kanallarının yetersiz olması 
-Sicil affının reddedilmesi ve buna bağlı olarak kredi alamama
-İnternet alışverişlerinde 3D secure kod onayı gelmeden işlemin yapılması
-Kredi kartı limit artırım talebinin olumsuz olması
Durum böyle işte… Bankalardan yakınan çok ama elbette bankalar da bir kısım müşterilerden yakınıyorlardır. Yarın bir gün bu konuda da bir araştırma yapılıp elimize geçtiğinde okurlarımıza duyururuz…
Bankalarsız da olmuyor .
Bankalıda zor ki zor.