AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle yayınladığı mesajda, "Engellilerimiz için AK Parti iktidarı çok önemli adımlar atmıştır. Bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi, engelli kardeşlerimize de daha güzel, daha yaşamaya değer bir Türkiye sunmanın gayreti içerisinde çalışmaktayız." dedi.

Milletvekili Tunç mesajında şunları söyledi;

"10-16 Mayıs Engelliler Haftası, engelli vatandaşlarımız ve aileleri açısından önemli bir haftadır. Engelli sorunlarına dikkat çekilmesi, engellilerimiz için yapılması gerekenlerin gündeme getirilmesi anlamında bu haftanın engelliler haftası olarak kutlanmasında büyük faydalar vardır. Engellilerimizin haklarının iyileştirilmesi, hayat standartlarının geliştirilmesi açısından yeniden bir değerlendirme ve muhasebe yapma imkanı sağlayan bu anlamlı haftada tüm engellilerimizi en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Bizim için her insan özeldir

Bizim için her insan özeldir, her insan değerlidir, kıymetlidir, her insan hak ettiği imkan ve haklara sahip olabilmelidir. Engellilik, kader mahkumluğu, utanılacak, hayata küsülecek, saklanacak, gizlenecek bir durum değildir. Hiç kimsenin, ileride engelli olmamak için bir garantisi yoktur. O nedenle engellilerimizin sorunlarını paylaşmak hepimizin görevidir.

Engellilerimize “POZİTİF AYRIMCILIK” dedik

Engellilerimizle ilgili AK Parti iktidarı çok önemli adımlar atmıştır. Bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi, engelli kardeşlerimize de daha güzel, daha yaşamaya değer bir Türkiye sunmanın gayreti içerisinde çalışmaktayız. İktidara geldiğimiz ilk günden bu yana engellilere “pozitif ayrımcılık” ilkesiyle yaklaştık. Özellikle 2005 yılında çıkardığımız Engelliler Kanunu bu alanda çığır açmıştır. Bu kanunla eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellileri ilgilendiren pek çok iyileştirme gerçekleştirdik. Engellilerin sosyal hizmetlere erişimine mani olan bürokratik engellerin kaldırılması, engelli vatandaşlarımıza ilk defa evde bakım ve evde sağlık hizmetlerinin sunulması, engellilerin eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması gibi hizmetler, bu yöndeki çalışmalarımızın yalnızca bir kısmıdır.

Bakım ve Özel Eğitim Destekleri veriyoruz

5378 sayılı Engelliler kanunuyla, engellilerimizin yaşadığı sorunlara çağdaş ve kapsamlı çözümler içeren bir yasal düzenleme gerçekleştirdik. Bu yasa ile birlikte, engellilerimize yeni haklar tanındı, özel eğitim ve destek eğitimi verilmeye başlandı. Özel eğitim desteği alan çocuklarımıza her ay kişi başı asgari ücrete yakın destek sağlanmakta, Engellilerin eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına taşınması artık devlet tarafından ücretsiz yapılmaktadır. 

İlk kez evde bakım desteği başladı

İhtiyaç sahibi, bakıma muhtaç engelliler için evde bakım aylığı uygulamasını başlattık ve ayrıca özel bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için aylık iki net asgari ücret tutarında ödeme yapmaya başladık. Evde bakılan her engelli birey için bakan anne, baba, teyze vs. bir asgari ücret tutarında aylık bağladık. Ailesi yanında bakılan 481 bin engellilerimiz için aylık asgari ücret tutarında ödeme yapıyoruz. Bartın’da 1.462 vatandaşımız engelli kimlik kartı aldı. 1.690 engelli evde bakım hizmetinden yararlanıyor. "Engelliler Destek Projesi" (EDES) ile engellilerimizin kendi projelerini hayata geçirmelerini sağladık. Engellilerin toplumsal hayata katılımı önündeki engelleri kaldırmak üzere; kamuya açık alanlar ile binalar ve toplu taşıma hizmetlerinin erişilebilir hale getirilmesine yönelik düzenlemeler yaptık.Engellilere ait bir evin emlak vergisinden muaf olmasını sağladık. Engelliler için üretilen her türlü araç ve gereci, KDV'den muaf hale getirdik. 1. Derecede engelli yakını olan devlet memurlarının engelliler için eğitim imkanı bulunan yerlere öncelikli olarak atanmaları için yasal düzenleme yaptık. 1. Derecede engelli yakını bulunan kamu çalışanlarına günde 1 saat bakım izni verilmesini sağladık.Engellilerimiz için bu iyileştirmeler bundan sonra da devam edecektir. Ak Parti hükümeti olarak, Engellilerimiz ile hayat arasındaki engelleri elimizden geldiğince ortadan kaldırmak için çalışmaya; bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi, engelli kardeşlerimize de daha güzel, daha yaşamaya değer bir Türkiye sunmanın gayreti içerisinde çalışmaya devam edeceğiz.Bu duygu ve düşüncelerle, tüm engelli vatandaşlarımızın engelliler haftasını kutluyor, aileleri ile birlikte sağlık ve huzur dolu bir hayat geçirmelerini diliyorum."dedi.

Editör: Haber Merkezi