Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, ağır bir sınavdan geçti.

Meteoroloji uyarmasına rağmen Zonguldak’ta sel olması ve işyerlerine su baskınları olması ile birlikte esnaflar çok büyük bir zarar gördü. Esnaflar mağdur oldu. Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan’da akşam saatlerinden itibaren sarı yeleğini ve çizmesini giyerek ekiplerin çalışmasını bizzat koordine etti. Selim Alan’ın Emral çarşısı arka tarafında ki esnafları da ziyaret etti, ekiplerin çalışmalarını koordine etti. Bu takdirle karşılandı.

Ancak bu yaşanan sel felaketi Başkan Selim Alan için çok büyük bir tecrübe oldu.

Eminim bu yaşanan olay bir daha yaşanmayacak çünkü Başkan selim Alan gerekli tedbirleri alacaktır.

Almalı da.

Başkan Selim Alan gerekli tedbirleri almaya ilk olarak, yeni bir ekip oluşturmakla başlamalı bence

Meteordoloji uyarmasına rağmen belediyenin ilgili birim amirleri ve yetkilileri tarafından neden önlem alınmadı.

Meteorolji kırmızı alarm vermesine rağmen Belediyedeki başkan yardımcıları ve müdürler neden önlem almadı.

Soğuksu’da gördük, ekipler bir sürü logar kapağı açtı ve biriken selim suları kısa zamanda tahliye edildi.

Madem böyle bir şiddetli yağmur yağacak., neden belediye başkan yardımcıları , veya daire müdürleri ekipleri yönlendirmedi, her logarın başına bir adam koymadı, yada yağmur öncesinde o logar kapakları neden açtırılmadı.

Yaşananlar yaşandı artık geriye dönüş mümkün değil

Sanıyorum Selim Alan belediyede ekipsel anlamda bir operasyon yapacaktır, yapmalı da zaten

**

MAL MÜDÜRLÜĞÜ İSMİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR

Öncelikle bu yazımı Zonguldak Valiliği aracılığı ile Maliye ve Hazine Bakanlığı’na ithafen yazıyorum.

MAL sözü toplumumuzda kaba bir söz olarak bilinir ve kullanılır.

Hiçte hoş olmayan bir tabirdir

Bir tür karşısındakiyle alay geçmek, dalga geçmek, küçümsemek, ötekileştirmek amaçlı olarak sıkça kullanılan bir sözdür. Ve toplumumuzda maalesef çok yaygındır

Savcılıkça bir mahkemede MAL sözü, hakaret değil ama kaba bir söz olarak sayıldı.

Yani kanunen bile çok kaba bir söz

Öncelikle ilçelerde kurulu bulunan Devlet dairesi olan MAL Müdürlüklerinin görevlerini sayalım ve konumuza o şekilde devam edelim.

MAL Müdürlüğü’nün görevleri: 

178 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin Ek 20.Maddesi ve bu maddeyi yeniden düzenleyen 19.6.1994 tarih ve 543 sayılı KHK’nin 15.Maddesi hükümlerine göre;

Malmüdürlüğü, vezne ve muhasebe servisleri ile gereken yerlerde tahakkuk, tahsilat, milli emlak ve muhakemat (hazine avukatlığı) servislerinden oluşur. İş hacminin gerektirdiği malmüdürlüklerinde yeterli sayıda saymanlık müdür yardımcısı çalıştırılabilir.

Mal müdürü, ilçe Maliye teşkilatının amiri olup işlemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlar. Vezne ve muhasebe servislerinin dışındaki servislerin başında bulunan memurlar işlerin kanuna uygun olarak yürütülmesinden birinci derecede sorumludurlar.

Mal müdürleri sayman sıfatını taşırlar ve Sayıştay’a hesap verirler. Saymanlık yetki ve sorumluluğu Maliye Bakanlığınca belirlenecek esaslar çerçevesinde saymanlık müdür yardımcılarına devredilebilir. Bu durumda da malmüdürleri sayman sıfatı ile saymanlığın hesaplarını bir bütün olarak Sayıştay’a vermeye devam ederler.

Ve sayamadığım daha bir sürü önemli görevleri daha var.

Haksızsam söyleyin lütfen

Şimdi bu kadar önemli bir devlet kurumumuzun isminin hala toplumumuzda alay konusu olan bir tabirle (MAL) anılması hiçte hoş olmayan bir durumdur.

Ne müdürüsün sorusuna cevap vermeye bile insanı adeta utandırabilme ihtimali son derece yüksek çünkü alay konusu olma ihtimalin söz konusu

Bu kadar önemli bir görevi yerine getiren MAL Müdürlükleri’nin ismi bence HAZİNE Müdürlüğü olarak değiştirilmelidir.

Hem de bir an önce...