Googlela “Yarasa çorbası” diye yazıp aratın ve görsellere basın.  Dünyanın kimi yerinde yaşayan milyonlarca insan bu çorbayı bayıla bayıla içiyor. Dünyanın kimi yerinde yaşayan milyonlarca insan ise bırakın o çorbayı o içmeyi o çorbanın fotoğrafına bile bakmaya tahammül edemiyor.

Dünyanın kimi yerinde yaşayan milyonlarca insan ineği kutsal hayvan olarak kabul edip onun önünde dua ediyor. Dünyanın başka yerinde yaşayan milyonlarca insan ise ineği kurban etmeyi ibadetin bir parçası olarak görüyor.

Bir inanca göre tanrının evinde şarap içmek olmazsa olmaz bir ritüel, ayinin bir parçası iken başka bir inanca göre bırakın tanrının evinde şarap içmeyi bir yudum almak bile ibadete karşı gelmek olarak kabul ediliyor.

Dünya altı buçuk milyar yıl yaşında. Sadece dört yıl öncesine kadar o zamana kadar yaşamış herkes tarafından düz kabul ediliyordu. Birisi çıktı “Yuvarlaktır” dedi, diri diri yakarak öldürdüler. Bundan dört yüz yıl sonrası için de bugün tüm dünya tarafından kabul edilen bir doğru aslında yanlış olabilir mi?

Hırsızlık yapmak doğru bir davranış değildir. Hasta annesine ilaç alacak parası olmadığı için eczaneden ilaç çalan çocuğun yanlış yaptığını kim söyleyebilir ki?

Doğrular değişir; toplumdan topluma, aynı toplumda ki insandan insana, zamandan zamana, şartlardan şartlara… Gerçek olanla gerçek olmayan arasında, doğru ile yanlış arasında sert ayrımlar yoktur. Bazen tüm seçenekler doğrudur. Bazen de tek seçenek doğru olmayandır.

Empati kardeşim empati!

Kimse durduk yere yarasa çorbası içmez, kimse durduk yere ineğin önüne eğilip dua etmez, kimse durduk yere dünya yuvarlaktır demez, kimse durduk yere hırsız olmaz, kimse durduk yere Joker olmaz.

Durup düşünmek gerek bazen. Sen neydin, ne oldun. Aynaya baktığında karşımda gördüğün senin yüzde kaçını yarattın. Belki de sırf yarasa çorbası içmiyorsun diye, sırf ineğin önüne eğilip dua etmiyorsun diye, sırf “Dünya düzdür” demiyorsun diye, sırf varlıklı bir ailede doğduğun için hırsız olmadın diye o kadar da böbürlenmene gerek yoktur.

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine veya instagram hesabına yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]

İnstagram: b.bulut09