Beklemek: 3 hece 8 harf, bazen mutluluk kokan çoğu kez de lanet bir eylem. Hele bir de ihtiyacınız varsa da bekliyorsanız; dünyanın en lanet şeyidir. Bazen hudutta vatan beklersin dünyanın en gururlu eylemi olur, bazen anlayış beklersin dünyanın en imkânsız eylemi olur, bazen iş beklersin dünyanın en vurdumduymaz eylemi olur, bazen sevilmeyi beklersin dünyanın en lanet eylemi olur. Bitmez ama insan adalet bekler, hak bekler, sevgi bekler, saygı bekler, vefa bekler, dürüstlük bekler, aş bekler, şans bekler, yaşamayı bekler, ailesini bekler, ölümü bekler.

İnsan hep bekler Sevgili Okuyucular, kim bilir şu an sizler neler bekliyorsunuz? Beni sorarsanız bir yerden gelecek güzel bir haber bekliyorum; benden üç gündür güzel bir haber bekleyen insanlar için. Ben bekledikçe onlar da bekliyor; bu da adama öyle koyuyor ki anlatamam. İnsanın kendisi beklemeye alışıyor ya da kendini teselli ediyor da başka birini bekletmek ayrı bir lanet şeymiş. O kadar çeşit bekleme eylemi var ki şimdi saymaya başlasam İstanbul’a köprü olur. Ben bu satırlarımı yazarken bazılarımız hastanede şifa bekliyor farkındasınız değil mi? Yoğun bakımlarda hem şifa beklerken insanlar bir yandan da gerçeğin düşündürdüğü ölümü bekliyor. Sizler bu satırları okurken bazıları bir yerlerden menfaat bekliyor değil mi ama? Nereden ne buluruz da işimizi hallettiririz; en olmadı bu akşam bedava yemeğimizi yer içkimizi içeriz diye. Aynı zamanda görünmeyi, fark edilmeyi bekleyen gençlerimiz de var. Az önce de dediğim gibi beklemenin bilmem kaç tonu var; mutlaka unuttuklarım vardır. Sorsan uzmanlara insan ömrü hayatı boyunca en fazla uyuyormuş; külliyen yalan arkadaş. İnsan anne karnında rahime düştükten mezara defnedildiği ana kadar en fazla bekler. Öldükten sonra bile insan arkasından dua bekler.  

Birilerinin sizden bir şey beklemesi ne kadar sorumluluk isteyen bir eylem var ya sizlere anlatamam. Tabii bu insanların hayat felsefesine göre değişiklik gösterir. Eğer güvenilir bir insan olmayı kendinize hedef koyduysanız ve her zaman onurunuz, gururunuz ve karakteriniz için yaşıyorsanız; o zaman kat be kat daha sorumluluk istiyor. Onun ağırlığını kaldırmak zordur ama kimisi için de hiçbir önemi yoktur. Konu o kadar geniş ki düşüncelerimi zapt edemiyorum. Ama aklıma iki tane lanet bekleme geldi; onlardan bahsedip sözlerimi bitireceğim. İşe ihtiyacı olan birine işe başlama beklentisi sokup günlerce, aylarca o kişi bekletmek. Bir diğeri ise birisine umut verip verip o sizden bir şeyler beklemeye başladıktan sonra ben sana o gözle bakmadım diyerekten o kişinin beklentilerini yerle bir etmek. Bu iki beklemenin adı umut tacirliğidir ve resmen yıkımdır. Ne yapmak lazım; insanlara bir şeyler söylerken kelimelerimizi doğru seçip ona göre konuşmak ve verdiğimiz sözlerin nerelere gittiğini bilmek gerekir. Sizler için basit olan bir cümle karşınızdaki insan için belki de hayata tutunmak için son çırpıntısı olabilir. İnsanlara yalandan yere umut verip beklentilere sokmayın; o insanlar sizlerin sözlerine istinaden beklerler ama sonra da onlar suçlanır. Kâh sen iş beğenmedin derler kâh ben sana bekle mi dedim derler kâh da ben sana umut vermedim derler.

Sevgili Okuyucular, yazım biraz karışık oldu; kusuruma bakmayın. Şimdi ben ne bekliyorum onu söyleyeyim de gideyim. Öncelikle ben; “ ADALET “ bekliyorum. Hak edenin hak ettiğini yaşamasını. Sonra tabii ki de “ Huzurlu ve temiz bir toplum” insanların dürüst bir şekilde yaşadığı, yardımlaştığı, umut dolu bir gençliği olan. Bireysel olarak ne bekliyorum diye sorarsanız; “ Saygı” benim için çok önemlidir. Beni sevmesin kimse ya da bir başkasını ama saygı duymak zorundadır. Sevilmeyi beklemez mi insan derseniz tabii bende bazıları tarafından sevilmek isterim ama bizim beklentilerimiz çok fazla oralara kadar sıra gelmiyor. Vefa var, vicdan var, sağduyu var, daha niceleri var. Bu arada Sevgili Okuyucular, bizlerden yardım bekleyen insanlarımız var; kimi bunu dile getiremiyor kimini de biz görmüyoruz. Bazen kapı komşumuz, bazen mahallemizden biri, bazen okula yeni başlayacak birinci sınıf öğrencisi, bazen hayata atılmaya bekleyen işsiz bir genç, bazen ön ayak olunmaya ihtiyacı olan bir öğrenci. Şu an anlaşılmayı bekleyerek sizlere veda ediyorum; görüşmek üzere.