Ben en baştan beri TTK’ya işçi alımlarında ilçe kontenjanı uygulansın, uygulansın uygulansın diye yazan bir insanım. Ama sakalım olmadığı içindin sözümüzde dinlenmiyor.

Neyse konumuza dönelim.

Perşembe günü Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) alınacak olan 500 kişilik işçinin kura çekimi vardı.

Haliyle gazeteciler olarak bizlerde oradaydık.

Site kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen TTK Kur’a çekim törenine; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, Vali Erdoğan Bektaş, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, İşkur İl Müdürü Gönül Demirsu, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’de katıldı.

Tabi ki her biri önemli şeyler söyledi ama CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmmaz’ın söyledikleri oldukça güzeldi. Her ne kadar muhalefet olmanın verdiği rahatlıkla konuşsa da, sırtında yumurta kefesi olmadan konuşsa da söylediklerinde hiçbir yanlış da yoktu. Bakalım kısaca ne demiş Deniz Yavuzyılmaz; 55 bin maden işçi sayısından 7.200 düşmüş bir madenimiz var ve TKK'nın son dilimi kaldı. Norm kadro 14,500. Normal koşullar altında 14,500 maden işçisi çalışması gerekirken çok daha azı çalışıyor. Bugüne gelindiğin de ise yapılan yanlışlık fark edilmiş ve yapılan maden alımı başlatılmıştır. Bir yandan iyi fakat hala hazırda yetersizdir. Kaçak ocaklar da çok fazla kişi çalışmaktadır işsizlik yüzünden. Bu işsizlik öyle bir şey ki 4 vatandaşı alıp Ardahan'a götürüp, patlama olup 3 tanesi ölüyor. İşsizlik işte böyle beter bir şey. Zonguldak'ta bir an önce TTK norm kadroya ulaşmalıdır. Sayı yetersizdir 1,500 sevindiricidir. Zonguldak’'ta 25 bin Karabük ve Bartın'ı eklersek 35 bin oluyor. Bu kura bizlerinde tedbir almasıyla ve çalışan arkadaşlarımızın da gayretiyle nizami şekilde çekilmiş olsa da çok eksiklikler vardı. Özellikle de Kilimli'de kaçak ocaklardaki işçilerimizin bir şekilde bu kontenjandan istifada edip TTK'da kayıt içi çalışması gerekirken, doğuştan madenciliği bilirken, onların TTK' ya çok daha yaralı olacağına, bundan mahrum kalmıştır. 263 madencisini şehit veren Kozlu bundan mahkum kalmıştır. Gazi Kozlu diyorum ben. Kur’a çekiminde ilçe kontenjanı uygulaması olmalıydı”

İşte söylediklerinin özeti buydu. Hiç birinde yanlışlık yok Hepsi doğru sözler, cümleler En çok ta ilçe kontenjanı sözüne odaklandım.

Ben hep diyordum,

Her ne kadar 1000 kişinin, 500 kişinin kurası aynı torbadan noter huzurunda kura ile çekilse de yinede adalet sağlanamadı.

Ayağını dibinde yürüme mesafesinde madene gidecek olan ilçelerde sadece birkaç kişi kuradan çıkabilirken aslında şunu demek istiyor Yavuzyılmaz.

Açıkça dile getiremedi ama TTK’ya en çok başvuran Ereğli’den olması nedeniyle en çok ta kuradan Ereğli’den başvuranların isimlerin çıktığı bir gerçektir. İlçe kontenjanın uygulanmaması nedeniyle yığılma yaşandığını anlatmaya çalıştı anlayacağız

Haklıda

İlçeler arasında büyük uçurumlar oluştu işçi alımlarında

Kilimli’den 15, Kozlu’dan 20-25 kişi,

TTK’ya bundan sonra ki alımlarında kesinlikle ilçe kontenjanı sistemi uygulamalıdır. Her ilçeye alınacak işçi sayısı eşit şekilde belirlenerek kuraların ilçe ilçe çekilmesi temside adaletin tam anlamıyla sağlanması için kesinlikle şart. Adalet eksik olduğu zaman sonucunda sıkıntı oluşturuyor. İşci alınması elbette hiç alınmamasından çok çok iyidir.

Bir daha ki işçi alımı kaç yıl sonra olur bilemem ama alınacaksa artık eskiden olduğu gibi ilçe kontenjanı uygulaması yapılması şart.

Ben kurası çekilerek TTK’ya işe girmeye hak kazanan toplam da 1500 kişiyi kutluyor, kendilerine kazasız belasız iyi çalışmalar diliyorum. TTK’ya işçi alımı içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyoruz.

*

TEŞHİSİ KOYDU VE GİTTİ

Zonguldak geri kalmış

Kim söyledi bunu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum.

Nerede söyledi bunu

Tabi ki Zonguldak’ta ilimiz ziyaretinde bizzat söyledi

Bende kulaklarımla duydum.

Zaten haberin başlığını aynen öyle atmıştım.

Peki niye söyledi

Gördüğü manzara çünkü öyleydi.

Zonguldak’a bakanlığına bağlı tüm genel müdürleriyle çıkartma yapan Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum inanın bu kadar geri kalmış bir il görüntüsüyle karşılaşacağını eminim oda tahmin etmezdi ama acı gerçekle yüz yüze kaldı.

Peki bundan sorası ne olacak.

Olacağı şu

Hızlandırılmış hizmet atağı

Zaten bunu sinyalini de verdi

Tüm belediye başkanların taleplerini fazlasıyla karşıladı.

Özellikle de Zonguldak Tabi ki

Zonguldak’a lavvuar alanı projesi için, Millet parkı projesi için, fevkani köprüsü için, Toki için vs her konuda destek ve yardım edeceğini söyledi, söylemekle de kalmadı genel müdürlerine ve daire başkanlarına talimatı da verdi. Bu ziyareti değerlendiren Zonguldak Belediye Başkanı Ömer selim Alan başta olmak üzere tüm belediye başkanları oldukça memnun kaldı.

Zonguldak için iyi olacak. Güzel olacak

Zonguldak güzel hizmetlerle tanışacak.

Sözlerimi İNŞALLAH diyerek tamamlayım da yapılmayınca da (Ercan sen yapılacak diye yazmıştın ama yapmadılar) diyen olmasın diye. Ne diyelim bekleyip göreceğiz