Sanıyorum halka sorulsa, “nasıl bir kentte yaşamak isterseniz” diye Zonguldaklılar “ ne Büyük kent nede Bütün şehirde yaşamak istemezler”. Ama güzel bir butik kentte yaşamaya itiraz etmezler. Hangi siyasi hangi plana göre konuşur onu bilemem ama bu kent aslında büyük sorunları olmayan fakat bir türlü çözülmeyen küçük sorunları kangren olduğu için “çok sorunlu bir şehir “ gibi algılanıyor.

   Afrika’daki bazı ülkelere su kuyusu açan, bazı yerlere yol yapan, hatta cami inşaatı yapan bir ülkeyiz ama Batı Karadeniz’in güzide kenti olan Zonguldak’ta yol çalışmalarını yıl 2020 oldu hala bitiremedik. Afrika’yı imar etmişsin bana ne? Uzaya roket yollasan kimin umurunda! 

  Yıllar önce LUKOİL kentimize rafineri kurmak istediğinde onlara Samsun’u adres gösterenlere,  LUKOİL şirket yöneticileri “hayır bizim için en ideal yer Zonguldak” yanıtını verdiler. Dönemin valisi şimdi bir siyasi partinin il başkanı,kendisine bu konu sorulabilir. Gereken tepkiler o zaman verilmedi. Birkaç gazeteci birkaç itiraz, hatta uyarı yazısı yazmış olsa da kentten yeterli ses yükselmedi. Aynı şirket görüşmelerden sonuç alamayınca o rafineriyi Bulgaristan’ın Varna kentine yaptı. 

  Kentin istihdam sorununu çözmek için mükemmel bir fırsatı dönemin iktidar inadı yüzünden kaçırdık. Yolu olmayan yere adamlar rafineri yapmak istiyor, “yardımcı olunacağına, başka şehre yapın telkini yapılıyor”. Şimdi kent mi sorunlu yoksa ona gösterilen yaklaşım mı? 

   Bir ara “ bütün şehir olsun Zonguldak” muhabbeti yapılıyordu. Tek bir olumlu katkısı olmayacak bir öneriyi bazı arkadaşlar sırf şirin görünelim diye desteklediler. Soruyorum senin BÜTÜN ŞEHİR olman nu kente ne yarar sağlar? Bir siyasi parti bir seçim dönemini daha rahat kazansın operasyonundan başka bir şey değil ama gel gör ki “yararı açıklanmadan şu ilacı kullanın diyorlar”. Bu yörenin artık unutulan bir sözü vardır “ağrımayan başıma muska yazıyorsun”. Bir şeyler yapıyormuş gibi yapanların sorunu vardır bu kentte yoksa bu kentin çözülmeyecek sorunları yok. Yeter ki çözmek için samimi olunsun. 

   Havaalanı var uçak inmiyor. 

   Doğası harika, denizi var, ama turizm kenti olamıyor. 

   Taşkömürü havzası ama üretimi arttırılamıyor. 

    Deniz kenti “gemi seferi” yapılmıyor.

    Başta “GÖKGÖL mağarası olmak üzere kentin altı resmen bir başka Dünya ama bunu bile değerlendiremiyoruz ama tek sorunumuz kent BÜTÜN mü olsun BÜYÜK mü olsun … 

  Allah aşkına ne Bütün ne de Büyük olsun … Ne olur normal bir kent olarak kalalım ve BUTİK bir kent olalım … Güzel kent olmak çok zor değil siz bu kenti güzel ve yaşanacak bir kent yapmak için hazır mısınız?