Sevgili Okuyucular bir iki gündür Amerikan mallarına karşı boykot muhabbetleri gündemimizde; mutlaka sizlerde duymuşsunuzdur. Amerikan mallarına karşı ciddi bir tutum sergilemekteyiz. Bu kompakt olarak yapılırsa güzel bir toplumsal reflekstir ve takdire şayan bir olaydır. Yalnız her konuda olduğu gibi bu konuda da bazı şeyleri eksik bildiğimizden yanlış şeyler yapabiliyoruz.

Öncelikle “ Boykot “ ne demektir, kelime anlamı nedir? Kökeni yanlış hatırlamıyorsam İngilizceden gelmektedir. Ve TDK boykotun anlamına baktığın zaman;

Boykot: 

  • Bir işi bir davranışı yapmama kararı alma.
  • Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle belli bir amaca ulaşmak için her türlü ilişki kesme.

Türk Dil Kurumu bu şekilde açıklamış. Buradan önemli olan iki husus var; biri bu karar alındıktan sonra o durumu tekrar yapmamak ve belli bir amaç doğrultusunda yapmak. Ne demek istiyorum. Mesela bugün vatandaşımız zar zor faturasının üzerine bilmem kaç ay ek para ödeyerek aldığı iPhone telefonunu kırıyor; bunun boykotla alakası yok. Ne diyorduk; bundan sonra yapmamak o eylemi. Şimdi elimizde olan Amerikan mallarını çöpe atmak, kırmak, yakmak vs. hiçbir türlü boykotun kendi amacına uygun hareket değildir. Cidden boykot etmek istiyorsan o ürünlerden, mallardan bir daha almayacaksın. Elindekini kırmak ancak kendi kesene uygulayacağın bir boykottur. Boykot olayını çoğu zaman pek tam olarak millet olarak algıladığımızı sanmıyorum. 

Benim naçizane fikrim; boykot çağrısından önce boykotun ne olduğunu insanlara anlatmak. Ne yazık ki okumayı ve araştırmayı sevmediğimiz için, elimizdeki şeylerden de olmayalım. Hem boykot amacına ulaşmaz hem de kendi kesenize zarar verirsiniz. Bilinçli ve kompakt olmak bu gibi durumlar çok ama çok önemlidir. Yoksa çok komik durumlara düşebiliriz. Sahte dolar yakanlar, burnunu silenler falan cidden boş hareketler ve hatta kendilerini rezil edebilecek durumlara kadar ilerleyebilecek eylemlerdir. Aklıma şey geldi; Hollanda’ya tepki göstermek için Finike portakalı kesmişti abilerimiz; komik bir olay hem de ciddi ciddi komik.

Velhasılıkelam Sevgili Okuyucular, biraz araştırmacı olmakta, kitap okumakta, bilen insanlarla sohbetler etmekten geçiyor bazı şeyler. İlla okulla öğrenilmez bazı şeyler, insan her yerde bir şeyler öğrenebilir. Yeter ki akla ve mantığa hizmet etmek istesin. Umarım akla ve mantığa uygun, bilinçli ve ne istediğini bilen kompakt hareketlerle birlikle milli şuurla şu karanlık dönemden kurtuluruz.