ÖZEL HABER

Zonguldak'ın Merkez ilçesine bağlı Çaydamar Mahallesi'nde faaliyet gösteren, Karagülmez Oto Kaporta sahibi, 48 yıldır oto kaporta i yapan Ömer Karagüzel trafik kazalarının ana nedeninin dikkatsizlik olduğunu söyledi. Kazalı araç sürücülerinin mutlaka kaza sonrasında tutanak tutmalarını tavsiye eden Ömer Karagüzel, yaptıkları işte karşılıklı güvenin çok önemli olduğunu söyledi. Son yıllarda çırak bulmakta güçlük çektiklerini belirten Karagüzel araç sahiplerinin mutlaka araçlarına sigorta ve kasko yaptırmalarını tavsiye etti.

"BU  İŞ BİZİM EKMEĞİMİZ, ANCAK CANA BİR ŞEY OLMASIN, MAL YERİNE GELİYOR"

48 yıllık oto kaporta ustası Ömer Karagüzel mesleği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Karagüzel "Bu iş bizim ekmeğimiz. Ancak cana bir şey olmasın, mal bir şekilde yerine geliyor. O nedenle sürücülerin çok dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

"HAZIR PARANIN PEŞİNDELER, ÇIRAK YETİŞMİYOR"

Kardeşi Muhammet Karagüzel ve yeğeni ile birlikte çalıştığını belirten Ömer Karagüzel "Eskiden herkes meslek öğrenmek için koşturuyordu. Bu dönemlerde ise insanlar hazır paranın peşinde. Bu iş ileride çok daha değerli olacak.  Eleman bulamıyoruz, çırak yetişmiyor. O nedenle kardeşim ve yeğenim ile birlikte çalışıyoruz, kendimiz çalışıyoruz." dedi.

"ARAÇLAR ŞİMDİ ÇOK PAHALI, HERKES ARACINI YAPTIRARAK DEĞERLENDİRİYOR"

Karagüzel, "Eskiden araçlar oldukça ucuzdu. İnsanlar hasarlı araçlarını yaptırmaktansa satarak yenisini alıyordu. Şimdi ise araç fiyatları çok yükseldi. Bu nedenle insanlar ellerindeki araçları tamir ettirip bakım ve onarımlarını yaptırarak değer kazandırıyor ve aynı araçlarını kullanmayı tercih ediyor" dedi.

"İŞÇİLİK FİYATLARI DA YÜKSELDİ"

Karagüzel, "Tabii ki araçların pahalanmasıyla birlikte işçilik ücretleri de yükseldi. Bu günlerde işlerimiz oldukça iyi" dedi.

"KAZALAR DİKKATSİZLİK SONUCU MEYANA GELİYOR"

Ömer Karagüzel, "Genellikle kazalar dikkatsizlik sonucu meydana geliyor. Geri dönüşler, araç kaydırmalar, hatalı sollamalar gibi çok nedenleri var. Tabi ki tecrübesizlik ve dikkatsizlik kazaların ana nedeni olarak söyleyebilirim" dedi.

"SÜRÜCÜ KURSLARININ VERDİĞİ EĞİTİM GELİŞTİRİLMELİ"

Ömer Karagüzel, "Sürücü kurslarında verilen eğitimlerin çok daha detaylandırılması gerekiyor. Bence bu sistem iyi bir sürücü yetiştirme anlamında yeterli değil" dedi.

Karagüzel, "Herkes ilk önce kendisini kollayıp dikkatli olmak zorunda. Sürücüler kendini kolluyor ama karşıdan gelen araçları da kollamak zorundalar.

"BİZE HER TÜRLÜ ARAÇ GELİYOR, KASKO VE SİGORTA ÖNEMLİ"

Kaporta ustası Ömer Karagüzel, araçlarda kasko ve sigortanın önemine değinerek "Bize her türlü araç geliyor. Biz "0" araç gibi yaparak anahtar teslimi yapıyoruz. Oluşan kazalarda araçların kasko ve sigortalı olması çok önemli. Böylelikle kazaları sigorta ve kasko karşılıyor.

"BİZİM İŞTE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ"

Ömer Karagüzel, "Bizim işte olduğu gibi her işte güven çok önemli. Karşıya güven sağlandığı taktirde işlerin de devamı gelir. Biz işimizin sahibiyiz. Yaptığımız işin arkasında duruyoruz, müşterinin memnun olmasını sağlıyoruz. Yaptığınız işte vicdanınız rahatsa sorun yok. Bizim her zaman vicdanımız rahat, müşterimiz memnun."

"KAZALI ARAÇLARDA DEĞER KAYBI İÇİN MAHKEME YOLU VAR"

Meydana gelen kazalarda hasarlı araçların mutlaka değer kaybı oluyor. Bize gelen araçları biz sigorta ve kasko karşılığında yapıyoruz. Daha sonra ise "Değer kaybı başvuruları" kapsamında  avukatlara gerekli evrak ve vekaletnameler veriliyor. Sigorta şirketi bir meblağ belirliyor ve meblağ hesaba yatırılıyor. Eğer araç sahibi ve avukat belirlenen meblağı yeterli bulmazsa bir üst mahkemeye gidiyor, gerçek değer kaybı talep edebiliyor" dedi.

"EVRAK ÇOK ÖNEMLİ; KİMSEYE GÜVEN YOK"

Kimseye artık güven yok. Evrak, evrak, evrak. Tutanaklarını güzel düzenleyecek çift taraflı kişiler birbirine evrak vermeleri gerekiyor. Eldeki evrak her zaman geçerlidir ve kişiler kendilerini garantiye almalı. Olay yerinde geniş kapsamlı çok sayıda fotoğraf çekmeleri gerekiyor.

Kazalar sonunda taraflar arasında anlaşmazlıklar da olabiliyor. Bu süreç de mahkemeleri taşındığı için oldukça uzayabiliyor. Önemli olan kaza anında iki tarafından anlaşması. O zaman sorun yaşanmıyor" dedi.

(Haber: Ender Yüksel)

Editör: Oğulcan Öz