Yazıya şöyle bir soru ve cevapla başlamak istiyorum

Kısaca sivil toplum kuruluşlarının (STO) önemi nedir?

Sivil toplum kuruluşları gönüllük esasına dayanarak hareket edilip bir araya gelinerek sermaye oluşturmasıyla kurulan vakıf ve derneklerdir. Toplumda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma faaliyetleri yürütürler. Tamamen insani değerler ve insan merkezli çalışırlar. Yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlarlar.

Sivil toplum kuruluşları kısaca halk destekli yardımlaşma hareketleridir.

Sivil toplum kuruluşları bir konu hakkında kamuoyunda bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yürüterek halk nazarında o konuyu devlet gündemine taşımak için de görev yaparlar. 

Bu anlamda sivil toplum kuruluşları bağımsız ve tarafsız hareket ederek tamamen sivil halk için varlıklarını devam ettirirler.

Yani 

Sivil toplum kuruluşları, bir ülkede olması gereken en önemli kuruluşlardır. Bu nedenle sayısı ve mahiyeti oldukça önemlidir.

İşte bu kadar hayati öneme haiz olan sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili olarak ülkemizde çok önemli kamu-STK işbirliği toplantıları düzenlenmeye başlandı.

Hükümet tarafından hayata geçirilen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kamu-STK İş Birliği Projesi de bu ihtiyaca yanıt olacak bir dizi etkinliğe Zonguldak olarak bugün ev sahipliği yapacağız.

Kamu-STK İş Birliği Projesi kapsamında hayata geçirilen faaliyetlerden olan ve şu ana kadar sırasıyla Bursa, Adana, İzmir, Denizli, Konya, Çanakkale, Erzurum, Trabzon ve Ankara’da düzenlenen STO Güç Birliği toplantısı Zonguldak’ta bugün itibariyle devam edecek.

Zonguldak’ın ardından ise 10 ilde daha bu toplantılar gerçekleştirilecek.

Toplantı valilik, belediye, kalkınma ajansları, merkezi yönetimlerinin il temsilcileri, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı 100'e yakın temsilciye ev sahipliği yapıyor.

Bu panelin önemi şundan kaynaklanıyor.

Sivil Toplum Günlerinde kamu sektörü ve sivil toplum arasındaki iş birliğinin mevcut durumunun değerlendirilecek. Bu işbirliğinin önündeki engelleri belirlemek; bu engelleri aşmak için çözüm önerilerini sunmak ve iyi uygulama örnekleri paylaşmak üzere sivil toplum ve kamu sektörünün temsilcileri konuşmacı olarak düzenlene panelde yer alacaklar ve sıkıntılarını ve önerilerini dile getirecek.

Kamu-STK işbirliğinin pekişmesi adına bu toplantıyı çok önemsiyorum.

STK’lar ülkemizin olmazsa olmasıdır.

Çünkü bende STO yönetiminde görev alıyorum

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti, ilimizin oldukça bilinen ve tanrınmış bir sivil toplum kuruluşudur ve ZGC yönetiminde görev yapan bir gazeteciyim.

Yapılan bu toplantıyı çok önemsiyor ve STO’lara verilen değer için teşekkür ediyorum.

**

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM

104.yılında Sarıkamış Şehitlerimizi andık. 

Birinci Dünya Savaşında Kafkas Cephesinde yaşanan Sarıkamış Harekatı, zor hava şartlarına aldırmadan vatanları için donarak can veren 90 bin askerimizin şehadete erdikleri, bir yiğitlik destanıdır. 

Zorlu iklim ve arazi koşullarının düşmandan daha çok kayıp verdirdiği bu amansız mücadelede; Mehmetçik, hiçbir mazeretin ardına saklanmaksızın, vatanına ve istiklaline kastedenlere karşı çelikten sinesini siper etmiş; büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yoldan asla geri dönmeyi düşünmemiştir. 

Sarıkamış destanından alınacak çok dersler var.

Sarıkamış Harekatında, vatan topraklarını savunmak uğruna şehit düşen kahraman vatan evlatlarını, ebediyete intikallerinin 104. yıl dönümünde tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum