Filyos projesi şantiyesinde yaşanan işçi kavgaları kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.
İstihdamdaki yerli, yabancı çalışan sayılarının tekrar gündeme gelmesine neden olan kavgalar ulusal ve yerel medyada büyük ses getirdi.
Batı Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu ve Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, tartışmaları basından takip ettiğini belirterek, yatırımcılardan Zonguldak ve bölge insanının istihdamı konusunda oncelik talep etti.
Nas; "Filyos projesi şantiyesinde meydana gelen kavgaları yerel ve ulusal basından görüp duyuyoruz. İş sahasına şuana kadar girme şansımız olmadı maalesef. Büyük proje çünkü. Kendilerine göre kuralları var. Tabii ki bu nedenle  iç meselelere bilme şansımız yok ama yaşanan 50 kişilik 100 kişilik işçi grupları arasında ki kavgaları biz de görüyoruz. Duyumlarımızın arasında kuruluşundan bugüne iş başvurusunda bulunup hala beklemede olan birçok gencimizin olduğu, çalışanların çoğunun başka illerden gelme olduğu var. Çaycuma'da, Filyos'ta, Zonguldak merkez'de oturan insanlarımızın Filyos projesinde iş imkanının olmadığını görüyoruz.  Bizim asıl gayemiz Zonguldak'ta işsiz gencimiz kalmasın. Sadece Türkiye Taş Kömürü Kurumu değil yeni istihdam alanlarında da bizim gençlerimiz çalışsın. Bz Zonguldak'tan insanlarımız göç etmesin derdindeyiz. Biz Zonguldak'tan göç eden insanları memleketine, Zonguldak'a geri getirme derdindeyiz. Bu nedenle yetkililerden, siyasilerimizden Zonguldak gençlerine istihdam konusunda öncelik vermelerini istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, proje yetkililerinden, oradaki idarecilerden Zonguldak insanına istihdam konusunda bir ayrıcalık istiyoruz. Hep dışarıdan diye birşey yok. Bizim insanımızın gerçekten işe ihtiyacı var. Çalışacak insanımız var, sanat okulu mezunlarımız var, kalifiyeli elemanlarımız var, beden gücüyle çalışacak iş arayan insanlarımız da var. Bu nedenle bu projede ve bu bölgede çalışan firmaların daha hassas davranmalarını bekliyoruz. Zonguldak'ta çoğu insanımızın işe, aşa, ekmeğe ihtiyacı var. Bununda siyasiler ve yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz. Yaşanan tartışmalara gelince tartışma her yerde olur ama bu denli büyük tartışmalar bizleri üzüyor. Olmaması lazım. Çünkü Filyos bizim göz bebeğimiz. Daha da büyüyecek, Zonguldak ve ülke ekonomisine katkı verecek. Bu nedenle bu tür tartışmaların geride bırakılıp önümüze bakılması gerekiyor. Zonguldak insanımızın bölge insanımızın bu tür yatırımlarla istihdam edilmesini talep ediyoruz" dedi.

(Haber: Seda Fidan)

Editör: Oğulcan Öz