Bugün bizim bayramımız

Bugün; 24 Temmuz Basın bayramı ve Basından Sansürün kaldırılışının 111.Yıldönümü

Bugün Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti olarak Valilik önünde bulunan Atatürk Anıtı’nda kutlama töreni düzenleyeceğiz. Anıta çelenk sunulmasını ardından basın ve tüm şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunacağız, istiklal marşımızı okuyacağız. ZGC Başkanı Derya Akbıyık’ın basın açıklamasın ardından Cemiyet lokalinde hep birlikte gazeteciler olarak öğle yemeğinde bir araya geliyoruz.

Biraz sohbet edeceğiz, stres atacağız.

Uzun zamandır bir araya gelememiştik. 

Evet 

Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı

İkinci Meşrutiyet'le birlikte 24 Temmuz 1908'de gazeteler üzerindeki sansürün kalkmasının 111.yıldönümü..

Türk Basın tarihinde sansürün ortadan kaldırılışının ve istibdat yönetiminin sona ermesinin 111’inci yıl dönümü olan 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlanıyor.

Bağımsız ve tarafsız basının varlığı, toplumun bilinçlenmesi, demokrasinin gelişmesi ve kökleşmesinin en önemli koşullarındandır.

Kamu yararını gözeten, tarafsız ve doğru habercilik anlayışını benimseyen, kamuoyunu bilgilendirme görevini etik ilkelerden ödün vermeden yerine getiren basın, demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından biridir.

Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan ‘Düşünceyi Açıklama ve Haber Alma Özgürlüğü’nün en temel aracıdır. Basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan unsurların başında gelmektedir.

Üstlendiği bu çok önemli görev, basının sansür ve benzeri sınırlamalara maruz kalmadan sorumluluklarımızı yerine getirebilmemiz, basın özgürlüğünün her şart altında gözetilmesini gerektirmektedir. Sansürün kaldırılması, Türk basının gelişmesi bakımından en önemli dönüm noktasıdır.

Basının, demokrasinin vazgeçilmezi olduğu gerçeğini, 15 Temmuz tarihinde ülkemizde yaşanan menfur darbe girişimi sırasında toplum çok daha iyi anladı. Demokrasiye, birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak, üzerine düşen görevini yerel ve yaygın tüm basın kuruluşları sonuna kadar layıkıyla yerine getirdi.

Farklı görüşlerin seslendirilebildiği, tartışılabildiği sağlıklı toplumların temeli, ifade hürriyeti ve basın özgürlüğüdür. Doğru, eksiksiz ve tarafsız haber verme, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı söz konusu özgürlüklerin korunması açısından biz basına düşen yükümlülüklerdir. Şeffaf, demokratik ve açık toplum hedefine ulaşılmasında basın olarak üzerimize düşen görevi duyarlılıkla yerine getirdiğimizden hiç kimseni kukusu olmasın.

24 Temmuz’un biz gazeteciler için önemi çok büyük. 

111 yıl önce 24 Temmuz 1908’de gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmadılar ve ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlandı. 

Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir.

Bu yönüyle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenmektedir. 

Zonguldak’ta ki basın-yayın çalışanlarının bu sorumluluk bilinciyle yaptıkları ve yapacakları duyarlı çalışmaların ilimizi her alanda başarıya ulaşmasında büyük katkı sağlayacağına inancımız tamdır.

Ne yazık ki bu sene Basın-yayın kuruluşlarının yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle 24 Temmuz Basın Bayramı'nı buruk bir şekilde kutluyoruz.

Görevlerini yaparken hayatını kaybeden basın çalışanlarını saygıyla, rahmetle anıyor ve basın camiasının tüm mensuplarına selam ve sevgilerimi sunuyorum.