Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, ilimizde göreve ilk başladığı günlerde kentin fiziki sorunlarının mevzi planlamalarla değil, bütüncül planlama ile çözülebileceğini söylemişti…

Aynı sözü daha önce Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin de aynı sözlerle ifade etmişti.

Aklın yolu bir olduğundan ilimizde devletin en yüksek temsilcisi ile şehrin temsil mevkiinde bulunan teknik bir adamı fiziki sorunların çözümü bakımından aynı noktada buluşabiliyor.

Gerek Sayın Valimizin, gerek Sayın Sezgin'in bu yöndeki sözlerinin kısa açılımı şudur :

" Zonguldak'ın yeni baştan planlanması gerekiyor. Yani bütünüyle kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Bunun sağlanabilmesi parça parça veya mevzi planlar yapılarak gerçekleştirilemez. Dolayısı ile şehrin bütünüyle planlanıp, geleceğe hazırlanması gerekiyor."

Yesari Sezgin, aynı zamanda şehir plancısıdır, üstelik TTK İnşaat-Emlak Daire Başkanlığı görevini de sürdürüyor.

Şehrin bütüncül planlanması sırasında, en büyük mülkiyet sahibi TTK ile mutlaka diyalog ve işbirliği gerekeceğinden, Yesari Sezgin'in görüşleri bu yönüyle de önem taşıyor.

Zonguldak Kent Konseyi kimileri çok farkında olmasa da çok önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Şehirlerde belediyelerin "danışma kurulu" görevini üstlendiği gibi, sadece fiziki konularda değil, ekonomik, sosyal ve kültürel konularda da çeşitli etkinliklere imza atan bir kuruluştur.

O nedenle "yoldan geçen" Kent Konseyi Başkanlığı yapamaz.

Yesari Sezgin, bu anlamda şehir için avantajlı bir isimdir, bu şehrin yeniden planlanması gerektiğine göre, özellikle danışma ve tavsiye mevkiinde bir şehir plancısının bulunması Yesari Sezgin'in değil, "şehrin şansı" olarak görülmelidir.

Yeniden bütüncül planmaya dönelim...

Elbette bu görüş doğrudur ama, Zonguldak'ın fiziki sorunlarının daha fazla beklemeye tahammülü olmadığından, acilen bu planlamanın yapılıp, bu bütünlük içinde, yani planlamaya uygun şekilde acilen  mevzi çalışmalara başlanması gerektiği aşikar…

Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin izinden döndüyse eğer, Sayın Valimizin görüşleri de alınarak, Zonguldak Belediye Başkanlığına bir kentsel dönüşüm planı önerilmesi başlama noktasını oluşturabilir.

Çünkü artık Zonguldak için "icraat zamanı" olması gerekiyor.

Ünal Demirtaş faktörü

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Yeni Adım'a Ereğli İlçe Kongresi'nin iptaline ilişkin açıklama yaptı…

Bu açıklama "olay" oldu…

Zonguldak'ta gerek CHP tabanından, gerek CHP'ye büyük emek vermiş ve her dönemde CHP'nin sağlam gücünü oluşturan eski ilçe başkanları dahil, yönetim kademelerinde bulunmuş birçok partili tarafından büyük destek gören bu açıklama, aslında bu konuda Ünal Demirtaş'ın "sağlam duruşunun" da parti içi siyasete yansıması oldu.

Sayın Demirtaş'ın Yeni Adım'a yaptığı açıklamayı özetleyelim…

"CHP demokrasiye ve parti içi demokrasiye önem veren bir partidir. Parti içindeki tartışmaları bu anlamda değerlendirmek gerekir. Bu bağlamda bütün CHP üyeleri kongrelerde adaylığını açıklayabilir. Ereğli İlçe Kongremizde Sayın Belediye Başkanımızın eşi Neriman Posbıyık Hanımefendi adaylığını açıklamıştır. 

Ancak bu durum, parti tüzüğüne ve Sayın Genel Başkanımızın Afyon'daki toplantılarımızda belediye başkanlarının kongrelere müdahil olmaması, taraf olmaması yönündeki talimatlarına aykırıdır. Bu yöndeki yakınmalar CHP Genel Merkezi'ne ulaşmış ve MYK tarafından Ereğli İlçe Kongresi'nin iptaline karar verilmiştir. Bu karara herkesin saygı duyması gerekmektetdir."

Ünal Demirtaş'ın uslubuna dikkat edelim…

Beyefendi kişiliği ve hukukçu kimliği ile tanıdığımız CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Halil Posbıyık ve Neriman Posbıyık'tan söz ederken, son derece özenli ve saygılı bir uslup kullanıyor, " Sayın Belediye Başkanımızın eşi Neriman Posbıyık Hanımefendi"şeklindeki ifadesi bu özeni ifade ediyor.

Elbette, Ünal Demirtaş, Halil Posbıyık veya Neriman Posbıyık'ı CHP Genel Merkezi'ne gammazlamış değil ama, CHP Zonguldak Milletvekili sıfatı ile özellikle Ereğli bölgesinden seçilmiş bir milletvekili olması nedeniyle, partisinin ilçe kongresine ilişkin görüşlerini açıklayıp,kamuoyuna duyurması son derece doğal olduğu gibi, aynı zamanda gereklidir de…

Ünal Demirtaş, Yeni Adım Gazetesi'ne Ereğli İlçe Kongresi'ne ilişkin görüşlerini açıklamış, bir milletvekili ciddiyeti içinde açıklanan bu görüşler Zonguldak ve Ereğli'de CHP tabanında geniş kabul görmüştür.

Öyle ki, Ünal Demirtaş'ın hemen ardından, CHP İl Başkanı Hakkı Güney de aynı yönde bir açıklama yapmış ve CHP Genel Merkezi'nin MYK tarafından alınmış olan Ereğli İlçe Kongresi'nin iptali yönündeki karara herkesin saygı duyması gerektiğini hatırlatmıştır.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, fazla ayrıntı vermemekle birlikte, aynı yönde görüş beyan etmiş ve MYK kararına uymak zorunluluğunu ifade etmiştir.

Özetle, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın, Ereğli İlçe Kongresi'ne ilişkin sağlam duruşu, parti içinde " Ünal Demirtaş faktörü"nü gündeme getirmiş ve Sayın Demirtaş'ın CHP Genel Merkezi'ndeki ağırlığının da ifadesi olmuştur.

Bu tablonun gelecek zamanlarda da CHP siyasetine yansıması kuvvetle muhtemeldir.