Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, “16 Mayıs 1919’da, 19 yurtseverle İstanbul’dan demir alan Bandırma vapurunun Samsun’a doğru kırdığı dümen, aynı zamanda, ülkemizin aydınlık yarınlarının yol haritasını da oluşturdu” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Kantarcı yaptığı açıklamada, “Tam 100 yıl önce, bir 19 Mayıs’ta, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, işgal altındaki ülkenin bağımsızlığını ve özgürlüğünü kazanmak, tüm dünyaca ‘hasta adam’ ilan edilen Türkiye’yi yeniden ayağa kaldırmak için Anadolu’ya ayak bastı. Ulu Önder, dava arkadaşlarının yanı sıra ulusumuzun kurtuluş ve gelecek umudunu da yanına alarak bu zorlu yolculuğa çıktı. Sefere çıkan vapurun pusulası  hangi istikameti gösterirse göstersin, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının rotası tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetini gösteriyordu. 16 Mayıs 1919’da, 19 yurtseverle İstanbul’dan demir alan Bandırma vapurunun Samsun’a doğru kırdığı dümen, aynı zamanda, ülkemizin aydınlık yarınlarının yol haritasını da oluşturdu” dedi.


CUMHURİYETE VE ONUN KURUCU DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Ulu Önder’in tüm zorlukları aşarak Samsun’a vardığını söyleyen Kantarcı, “Samsun iskelesine 19 vatanseverin attığı ilk adım, bağımsız ve özgür bir vatan için de atılan dev bir adım oldu.  

O adımlardan çıkan umut pırıltısı, daha sonra dalga dalga büyüdü, tüm Anadolu’ya yayılarak kurtuluşun başlangıcını oluşturdu. 19 Mayıs 1919, Türk milletinin binlerce yıllık tarihinin önemli dönüm noktalarından birini oluşturdu. Temeli o gün atılan büyük mücadeleyle önce bağımsızlık kazanıldı, sonra da yoktan var edilen bir milletle modern Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Genç Cumhuriyet, yaptığı atılım ve devrimlerle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırdı. Bunu daha da geliştirip dünya insanlığı içinde onurlu yerimizi almak istiyorsak, Cumhuriyete ve onun kurucu değerlerine sahip çıkmak ve tüm kurum kurallarıyla işleyen eksiksiz bir demokrasiyi ısrarla talep etmek zorundayız” diyerek açıklamasını sürdürdü.


FİKRİ HÜR, VİCDANI HÜR NESİLLER ATATÜRK’ÜN VASİYETİDİR

Kantarcı açıklamasını, “Halen bizlere ilham veremeye devam eden bu kutlu gün, Ulu Önder’in gençliğe verdiği değerin işareti olarak, onun sağlığında, gençlere armağan edildi. Yüce Atatürk fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmeyi bizlere vasiyet olarak bıraktı. Böyle bir nesil ancak araştıran, sorgulayan, eleştiren, aklın ve bilimin aydınlığıyla kendini geliştiren bir gençlik yaratılmasıyla mümkündür. Bu nedenle gençlerin önünü açmalı, her alanda temsil edilmelerini, karar alma süreçlerine katılmalarını sağlamalıyız.  Bu alandaki öncelikli görevlerimizden biri de bilimsel ve laik temellere dayanan nitelikli bir eğitim sisteminin kurulmasıdır. Eğitim sisteminde yeni bir reformun tartışıldığı şu günlerde, atılacak adımlar bu doğrultuda olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Yüce Atatürk olmak üzere, kurtuluş için ilk adımı atan tüm kahramanları minnetle anıyor, tüm halkımızın Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nı kutluyorum” diyerek tamamladı.

Editör: Haber Merkezi