Saadet Parti Zonguldak Belediye Başkan Adayı  Cem Dereli, Fevkani Köprüsü'nden çıkan yapısal çeliklerin hurda gibi eritilmediğini Gerede’de bir fabrika yapımında kullanacağını açıkladı.

‘Meseleyi tonaja, kantara sıkıştırıyorlar’

Zonguldak kamuoyunun ton ve kantar fişleri ile sıkıştırıldığını belirten Dereli, “Yapısal çeliklerde ‘H’lar, ‘U’lar, ‘C’ler var, et kalındığı var. Alman çeliği, yani bunları bugün Türkiye’de parayla istediğiniz demir çelik fabrikasına yaptıramazsınız. Öyle bir teknoloji kalmadı artık. Ve bu çelikleri hurda demir gibi düşünmeyin, eritilerek tekrar kullanılmıyor, bu çelikler galvanizden ve boyadan sonra sıfır çelikmiş gibi tekrar piyasada değer görüyor. Burada yine tona, kantara sıkıştırmayalım konuyu. Burada ‘H’lar, ‘U’lar, ‘C’lerden elde edilmiş yaklaşık 60-65 milyon bir gelir var. Bu gelir şu an Türkiye’nin sağında solunda, bir kısmı Gerede de, bir kısmı İstanbul’da bir yerde!”

‘Berlin duvarını satıyorlar, sen de yap’

Berlin duvarının satıldığını ve aynısının Zonguldak’ta neden yapılmadığını ifade eden Başkan Adayı Dereli, “Bunu planla, Fevkani’den çıkan çeliklerle Zonguldak’ta bir alana küçük kapalı bir alan oluştur, içine o köprünün tarihini, geçmişini anlatan 2-3 görsel koy, yarın öbür gün çocuklarımıza diyelim ki, burada bir Fevkani Köprüsü vardı. Oradan çıkan çelikler bu alan yapıldı. Ben Berlin’e gittim, adam Berlin duvarını yıkmış, bunların yıkıntılarını küçük küçük parçalarını bir cam içinde 5-10 Eurodan satıyor. Oradaki geçmişi satıyor, kültürü satıyor, tarihi satıyor. Sen de bunu yap. Senin kentin sosyalinde yoksun, maddi tarafında yoksun, kültüründe yoksun, teknik tarafında yoksun!”

‘Demek ki, senin elinde proje var’

Fevkani Projesi’nin Zonguldak Belediyesi’nin elinde olmasına rağmen hukuki sorumluluktan kaçmak için Üniversiteye rapor hazırlattırıldığını iddia eden Cem Dereli, “Senin Fen İşleri Müdürlüğün var. Köprüyle ilgili aynı kadrolar Muharrem Akdemir zamanında aynı teknik kadrolar güçlendirme ihalesi yaptı. Kendileri bir çalışma yaptı. Bir güçlendirme ihalesi yaparken önce mevcut durumunu ortaya çıkartmanız lazım. Elinizde mevcut proje varsa güçlendirme ihalesine çıkarsınız. Demek ki senin elinde  proje var.
Üniversiteye rapor hazırlatıyorsan, üç sebebi olabilir. Bir, ben teknik olarak yeterli bir kurum değilim. Onun için Üniversiteden üst merciden, üst makamdan bu raporu istiyorum. İki; Teknik olarak ben kadrola güvenmiyorum. Birde başka bir göz görsün istiyorum. Üç; Yarın öbür gün kanuni, hukuki, kamusal bir sıkıntıyla karşı karşıya kalırsam bu kaldığım sıkıntıda topu başkasının üstüne atayım. Bu üç sebepten başka bir sebep olamaz. Vekaleten İl Başkanı o görevi yürüten arkadaş MOBESA kameralarını söylüyor. Ama şartnamede yazmışsın, drone ve fotoğraf makinesi ile iş süresi boyunca bu yıkımı çekeceğiz diyorsun. İşin sonunda da bu görüntüleri idareye teslim  edeceğiz diyorsun. Kamuoyunda bana böyle bir suçlamada bulunmuş olsalar, Meclis salonunu açarım, her gün görüntülerini ve fotoğraflarını izlettiririm. Bir kamyon ortalama 30-35 ton alır, kaç kamyon çıktığını da bakarım. Çarparsanız kaç ton hurda çıktığını bir saatte bulursunuz ve bu gündem biter”

‘Zonguldak’ın parası 3-4 iş adamının cebinde gitti’

Zonguldak’ın parasının 3-4 adamın cebine gittiğini ifade eden Başkan Adayı Dereli, “
Köprünün ayaklarını sökmüşler, temellerini sökmüşler, ne var ne yok götürmüşler. Hayatında bir daha Zonguldak’a uğramayacak 3-4 tane iş adamının cebinde Zonguldak’ın parası gitti. 60-70 Milyon para yazık değil mi? Zonguldak halkı, Zonguldak seçmeni çok akıllı, çok kültürlü, neyin ne olduğunu bilen bir halk. Zonguldak halkına Fevkani Köprüsü’nü anlattık, artık halk bu bilgiler ışığında değerlendirecektir.”

Kaynak: Ercan Demir