MAKZON tartışması devam ediyor…
İlimizin asırlık üretim kültürünün devamını sağlayacak ve geleceğe yeniden ekonomik bir pencere açacak MAKZON Projesi'ne siyaset, iş dünyası ve teknik adamlardan çeşitli görüşler ve öneriler öne sürülüyor.
Zonguldak Belediye Meclisi'nde bir-iki CHP'li üyenin fevri davranışı nedeniyle yoğunlaşan bu tartışma, " CHP'nin MAKZON'a karşı olup olmadığı" tartışmasını da birlikte getirdi.
Esasen, CHP'nin projeye karşı olmadığı, aksine, Sayın Vali öncülüğünde ortaya konulan bu projeye destek vardiği anlaşılıyor.
CHP 22. Dönem Zonguldak Milletvekili Harun Akın görüşünü net bir şekilde açıkladı. Projenin, Zonguldak'ın üretim kültürü ile bağlantılı, gelecek vadeden bir proje olduğunu çok net bir şekilde vurguladı.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, aynı görüşlere katılmakla ve projeyi desteklediklerini belirtmekle birlikte, "yer seçimi" konusunda tereddütleri olduğunu açıkladı.
Zonguldak Mimarlar Odası Başkanı Turhan Demirtaş, bugün yazılı bir açıklama yaparak, tartışmaya "teknik" açıdan katıldı, "yer seçimi" konusuna vurgu yaptı, MAKZON Projesi'ne destek verdi, sorunun "ortak akıl" ile çözülmesini istedi.
Özetle, CHP, MAKZON'a karşı değil, ancak parti içinde bazı görüşler yer seçiminin uygun olmadığı şeklinde yansıyor.
MAKZON Projesini'nin koordinatörlüğünü yapan Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrerm Coşkun, bu yöndeki görüşlere karşı, " Biz oraya teknik santral, ya da çimento fabrikası kurmuyoruz, çevreye zarar verecek birşey yok" şeklinde açıklama yapmıştı.
Turhan Demirtaş, Üzülmez Kültür Vadisi Projesi'ne dikkat çekerek, her iki projenin iç içe olmaması gerektiğine işaret ediyor.
Konunun bu seviyede tartışılması elbette önemlidir, belki de gereklidir.
Sonuç olarak, Zonguldak adına gerçekleştirilen "siyaset üstü" bir projeye, hemen herkesin destek verdiği anlaşılıyor.
Yer seçimi konusuna gelince…
Turhan Demirtaş'ın söylediği gibi…
Bunu da ortak akıl ile çözmek elbette mümkün olacaktır.
(Erhan ÇAKMAK)