Hızlandırılmış, erken, baskın kısaca adına ne derseniz deyin genel seçimlere çok az bir zaman kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri yanında belki önemsizmiş gibi görünen “ genel seçimleri” asla hafife almamak gerekiyor. Zira belirlenecek olan Millet Meclisi bir anlamda “sistemin” sigortası olacak. 

 Bu manada Meclisi oluşturacak aritmetik çok büyük önem arz ediyor. Öte yandan o Meclis’te bizi temsil edecek “ milletvekillerinin” de aynı oranda önemli ve değerli olacağı hiç kuşkusuzdur. Peki bizleri kimler temsil etmeye aday? Bugün ki yazımda CHP Zonguldak milletvekili adaylarının üzerinde duracağım. 

  Yaklaşık iki haftadır, ulaşabildiğim kaynaklardan kentimizi kimlerin temsil edeceğini öğrenmeye çalıştım. Büyük bir titizlikle/ gizlilikle çalışmaların hala sürdüğünü söylemem lazım. 24 Haziran genel seçimleri için kentimizden CHP adına 29 ismin aday adaylık başvurusu yaptığını dikkate alırsak, zorlu bir süreç yaşandığı kesin. Bu isimler arasında dört eski milletvekili var. İlk izlenim sayın Ünal Demirtaş’ın eğer son dakika bir değişiklik olmazsa listedeki yeri garanti. 

  Zonguldak; Meclis’te 5 vekil ile temsil ediliyor. Önceki seçimlerde vekil dağılımı AK Parti 3 , CHP 2 şeklinde oluyordu. Bir tek Haziran 2105 seçimlerinde sayın Zeki Çakan MHP’den vekil çıkmayı başarmıştı. 

  Elbette bu seçimlerde de aynı tablo çıkacağı garantisi yok. Bu kez sahnede İYİ Parti, Saadet Partisi de var. CHP deki listelerde ilk iki sırayı alacak milletvekili adaylarının daha avantajlı olacağını düşünürsek buradaki gayret ilk iki arasına girmek. Fakat bu iki makam için o kadar çok aday adayı var ki! Eski vekillerden sayın Şerafettin Turpçu, sayın A.İ. Köktürk hatta epeydir sesi soluğu çıkmayan sayın Harun Akın’ın bu sıralar için beklentileri yüksek. Fakat bu isimlerin hepsinin birden listeye girme ihtimali yok.

  Geçen haftaya kadar adını pek çok kimsenin bilmediği; kentimizden ülke tarihine geçen sayın Prof. Mehmet Haberal’ın küçük oğlu eczacı Kemal Haberal, dikkat çekici bir şekilde parti genel merkezinde konuşulmaya başlandı. Listede ilk iki içinde kendine yer bulursa bir çok aday adayının hayal kırıklığı yaşayacağı kesin. Bana göre CHP genel merkezi; HABERAL isminin getireceği enerjiyi / hatta Karadeniz’li seçmenlerin oylarını da alabilmeyi amaçlamış olabilir.

  2015 seçimlerinde büyük bir rüzgarı arkasına alan ama o rüzgarı bir türlü sandığa yansıtamayan sayın Deniz Yavuzyılmaz yeniden aday adayı. Parti merkezinin bu genç adayın enerjisini doğru değerlendirmek için ilk üç içinde yada dördüncü sırada değerlendirmeyi düşündüğünü tahmin ediyorum. Eğer etkin bir seçim dönemi geçirilebilirse Zonguldak’tan 3 vekil çıkarmak hayal olmaz. Ancak tüm parti tabanının, örgütlerin ve aday adaylarının büyük ve özverili bir çalışma içinde olmaları gerekiyor. 

  Aday adaylarından kentte en çok karşılığı olan isimlerden sayın Erol Sarıal, Turhan Oral, Deniz Dilaver’in de listede yer bulması mümkün görünüyor. 

  Son günlerde basında adını sıkça duyduğumuz aday adaylarından kentin hayırsever ismi avukat sayın A.Osman Odabaş’ın özellikle VADİ denilen “ Çaycuma, Devrek ve Gökçebey “ deki oy potansiyeli düşünülerek listeye girmesi de ihtimal dahilinde . 

   Son yıllarda yaşanacak en önemli seçimde parti tabanının ve örgütlerin “kent dışından gelecek adaylara” çok sıcak bakmadığını biliyorum. Bu kadar kısa sürede adayların kendilerini nasıl etkili anlatabileceğini, örgütlerle ve parti tabanıyla nasıl kaynaşacaklarını doğrusu bende merak ediyorum.