Türk Kızılayı Zonguldak Şubesi Başkanı Aydın Ergenç, Korona Virüs  salgın endişesi ve sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle Türk Kızılayı’na yapılan kan bağışının azaldığını belirtti. Ergenç, “Kızılay’a plazma veya kan bağışı yapacak olanlara sokağa çıkma yasağı yok” dedi.

BAĞIŞÇIYA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YOK!

Salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlar eve kapanarak kendisini izole etmeye ve virüs bulaşmasından korumaya çalışıyor. Bulaşmayı engellemek için Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların evlerinde kalmaları önerilirken, İçişleri Bakanlığı’nın aldığı tedbirler kapsamında özellikle hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamaları getiriliyor.
Virüsün yayılma hızının yüksek olduğu ve kısıtlamaların getirildiği bu dönemde Türk Kızılayı’na yapılan kan bağışlarının önemli oranda azaldığını belirten Kızılay Zonguldak şubesi Başkanı Aydın Ergenç, kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamasının dışında kaldığını önemle vurguladı.

KAN BAĞIŞI ÖNEMLİ ORANDA AZALDI, KAN STOKLARI ERİDİ

Kan bağışının oldukça azaldığını açıklayan Aydın Ergenç, “Vatandaşların evde kalmaları gerektiği için kan bağışlarımızda önemli miktarda bir düşüş gerçekleşti. Bizim klasik bir söylemimiz vardır, kan acil değil sürekli ihtiyaçtır diye. Tabi kan ihtiyacı devam ediyor hastanelerde. Dolayısıyla kan ile ilgili bu sıkıntımızı da bir an evvel gidermek durumundayız” diyerek kan bağış çağrısında bulundu.

BAĞIŞÇILARA YASAK YOK, KAN VERMEK İSTEYENLER SOKAĞA ÇIKABİLECEK

Bağışçılara bilgilendirme mesajı gönderdiklerini belirten Aydın Ergenç, “Biliyorsunuz zaman zaman sokağa çıkma kısıtlamaları oluyor. İçişleri Bakanlığımızın yayınladığı genelgede, Kızılay’a plazma ve kan bağışı yapacak olanlar istisna olarak tanımlanmış durumda. Vatandaşlarımız kan bağışı yapmak isterlers kan bağışı yapabilirler. Kısıtlamanın olduğu günlerde de gelebilirler, diğer günlerde de gelebilirler. Dolayısıyla hastanelerde kana ihtiyaç duyan hastalarımızın bu ihtiyaçlarının giderilmesine çok önemli bir katkıda bulunmuş olurlar” şeklinde konuştu.

KAN BAĞIŞIYLA KORONAVİRÜS BULAŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

‘Korona virüs bulaşır’ endişesiyle vatandaşların kan bağışı yapmaktan çekindiklerini ancak endişelerin yersiz olduğunu öne süren Kızılay Şubesi Başkanı Aydın Ergenç, “Böyle bir korkunun olması psikolojik olarak doğaldır. Ama kan bağışı ile herhangi bir şeyin bulaşması söz konusu değil. Kan merkezlerimizi sürekli olarak hijyenik bir ortam olarak tutuyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Herhangibir yoğunluk oluşmasına da burada izin vermiyoruz. Randevulu sistem ile çok az sayıda kişiyi içeri alarak sırayla kan bağışlarını alıyoruz. Gönülleri rahat olsun çok rahat bir şekilde gelip kan bağışı yapabilirler” ifadelerini kullandı.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi