Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Merkezi'nde Yeni tip korona virüs pandemi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Sağlık uygulama merkezi Şebnem Kargı konferans salonunda gerçekleştirilen Pandemi bilgilendirme toplantısında Rektör Mustafa Çufalı ve BEÜ Sağlık Uygulama Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Şenay Özdolap Çoban, covid-19 mücadele süreci hakkında önemli ve çarpıcı bilgiler sundular.

ÖĞRENCİLERİMİZİ ÇOK ÖZLEDİK

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Profesör Doktor Mustafa Çufalı, “Yüz yüze eğitimi bitirdik. Yaz okulu ve eleme sınavlarını nasıl yapacağımız henüz belli değil ve bu konuda bir karar vermedik. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde yüz yüze eğitim yapmayacaklarını açıkladı. Türkiye'de ne olur bilemeyiz. YÖK Eylül'e kadar uzaktan eğitime karar verdi İngiltere'de kovit-19 salgını kötü durumda olduğu için İngiltere böyle bir karar aldı. Türkiye böyle bir karar alır mı bilemeyiz. 

BÜYÜKŞEHİRLERDE ÜNİVERSİTE SAYISININ ARTMASI ANADOLU'DAKİ ÜNİVERSİTELERDE Kİ ÖĞRENCİ SAYILARI DÜŞÜRMEDE ETKİLİ OLDU

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı toplantı sonunda ise, Zonguldak'ın bu pandemi sürecinde kötü etkilemesinden dolayı öğrenci sayısının düşmesini bekliyor musunuz" sorusuna, "Zaten Türkiye'de Büyük şehirlerde çok üniversite açıldığı için bu düşüş yıllardır var. Biz üniversiteye öğrencimizi sayısının sabit tutmaya çalışıyoruz. Bunun yanında pasif olan öğrenciler vardı Türkiye genelinde bu pasif öğrenciler atıldığı zaman otomatikman öğrenci sayısı düşecektir ama biz bunu mümkün olduğu kadar az seviyede tutmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

İLK RAUNDU KAZANDIK

BEÜ Sağlık Uygulama Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Şenay Özdolap Çoban, 21 Mayıs'a kadar pandemi sürecini değerlendirerek Savaşı'nda ilk raundu kazandıklarını söyledi.

Türkiye olarak 19 mücadelede çok iyi kazanımlar elde ettiklerine çok iyi yol aldıklarını belirten Profesör Doktor Şenay Özdolap şunları söyledi:

"Kovit-19'la savaşmak için 25 şubat'tan itibaren hazırdık ve beklemeye başladık.Hastalarımızdan numuneler alınarak kendi laboratuarımızda inceledik. Çok zor bir süreçti.Bizim bu savaşta mücadelemiz devam ediyor. 29 mart'tan itibaren Zonguldak ve Bartın illerinin testlerini yapmaya başladık. 4 plazma bağışçımızdan 4 hastamız plazma tedavisi oldu 3 tanesinde başarılı olduk maalesef bir tanesini kaybettik. Covid-19 ile mücadele sürecinin üniversite olarak başarıyla yönettik. Covid-19 mücadele ederken aynı zamanda bine yakın da ameliyat yaparak normal hastalarımızın tedavi sürecinde başarıyla yürüttük.Son iki gündür pozitif sonuç almasak ta sosyal mesafe ve maske çok dikkat etmeliyiz. Plazma ve kan bağış stoklarımız bitmek üzere" dedi. Sağlık uygulama Merkezi Müdürü Profesör Dr. Şenay Özdolap Çoban konuşmasından sonra basın mensuplarının yanıtlayarak şunları söyledi:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇOK ÖNEMLİ

Pandemi sürecinde bağışıklık sistemini çok önemli olduğunu belirten Özdolap, "Bu süreçte bağışıklık sistemi çok önemlidir. Test sonuçları bazen %100 doğru çıkmayabilir sonucu negatif çıktığı andan itibaren takip ettiğimiz hastalarımızda oldu." dedi.

YOKSA İKİNCİ DALGA KAÇINILMAZ OLUR

Yeni normal hayatın kontrollü bir hayat olacağını belirten Özdolap, "Maske  ve baskı mesafeye ve maske takmaya ve uzmanların yaptığı uyarılara dikkat etmezsek ikinci dalga kaçınılmaz. Kontrollü yeni bir normal hayatta dönmemiz 7- 8 ay sürebilir.Normal hayat demek eski hayata dönmek değildir mesafeye uyarak maske takmaya devam ederek ve kendimizi koruyarak yeni normal hayatımız devam edeceğiz bundan sonra." ifadesini kullandı.

VİRÜSÜ TANIDIKÇA TEDAVİLER GELİŞİYOR

Covit-19'u tanıdıkça tedavinin daha da geliştiğini belirten Özdolap, "Bu virüsün karakteri yeni ortaya çıkıyor diğer virüsleri tanıyoruz ona göre tedavi uyguluyoruz Covid 19'u da tanıdıkça tedavilerinizi geliştiriyoruz.Hekimlerimiz hastalarımızın semptomlarına göre tedavilerini uyguluyor ciddi olan hastalarda farklı tedaviler uygulanıyor" dedi

TÜRKİYE ERKEN ÖNLEM ALDI

Türkiye olarak covid 19'la mücadele erken önlem almasını salgının gerilemesinde çok büyük bir etken olduğunu belirterek, "Türkiye çok hızlı önlemler aldı okulların erken kapatılması ve  maske kullanımı yayıldı, dış ülkelerle olan sınır kapılarımızın erkenden kapatılması virüsün yayılımını yavaşlattı.Dünya çapında virüse karşı verilen savaşta Türkiye olarak başarılıyız." diye konuştu.

ZONGULDAK'TA KRONİK RAHATSIZLIKLAR FAZLA

Özdolap, "Hepimiz biliyoruz ki Zonguldak akciğer ve kronik rahatsızlıkları konusunda ölüm oranları çok yüksek. Maden ocakları santraller ve hava kirlilikleri bu hastalıkları arttırıyor." dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞIN’DAN ÜNİVERSİTE HASTANELERİNE POZİTİF YAKLAŞIM BEKLİYORUZ

BEÜ Sağlık Uygulama Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Şenay Özdolap Çoban, "Bakanlığın aldığı kararlar şehre göre değişiyor. Pandemi'den sonra da Zonguldak'ta çalışmalar yapılacaktır. Zonguldak'ın zorlukları bakanlıklar tarafından bu süreçte fark edildi. Üniversite hastaneleri sıkıntıları  Sağlık bakanlığı tarafından  maddi iyiliklerini bekliyoruz. Sağlık bakanlığımızın aktardığı parayı hem hastalarımıza hem de personelimizin harcıyoruz." dedi. 

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi