Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı’nın sunduğu Ana Haber Bülteni’nin konuğu Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar  Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük oldu.

Küçük, Kanal Z ekranlarında yeni alınan tedbirleri değerlendirdi.

Alparslan Küçük’ün açıklamaları şu şekilde:

 Alınan kararlarla Mart ve Nisan dönemine geri geldi.Çay ocakları kararı vardı.Mart döneminde krediler çekilmemişti.Dün itibari ile vergi yapılandırmaları var meclisten geçti.Bu kararın alınması esnafın çıkmazda olduğu dönemin daha zor bir döneme soktu.Birinci nasıl krediler ödenecek,kiralar aynı zamanda.Bu sürecin önü açık.Esnaf tedirgin ne kadar süre açık kalacak ne yapacağız.Zaten biz aslında kapalıydık hiç bir oyun oynanmıyordu.Bu kararla daha kötü hale geldik.Çok az insanımız sigortalı işçimiz olduğu için kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıyor.Bağkurlu’lar zaten yararlanamıyor.Kahveci esnafın bir destek göremedi.

KAHVEHANECİ ESNAFI YOK OLUYOR

Odamız karma bir oda bünyemiz çok kalabalık,Pandemi sürecinden sonra mahallerimizde kahvehanemiz kalmadı.Toplamda Zonguldak’ta 120’ye yakın kahvehanemiz kaldı.60-70’e yakın çay ocağımız,Lokantalarımızda,250’ye yakın.

Üniversite bölgesi acil durum.Uzaktan eğitim çok etkilendiler.Son 15 gün içerisinde 2 işletmemiz kapattı.6 ay sonra net şekilde görüceğiz.4 5 işletme daha kapatır. Kahvehaneci esnafımız yavaş yavaş yok olucak.Gazipaşa,Cumhuriyet ve Doktorlar sokağı vardı.En işlek cademiz var Kurumsal markalar Pastanın büyük kısmını aldı ve küçüldü.Paket serviste düşüş olacak.

Hijyen kurallarından dolayı vatandaşımız ilgi gösteriyor ama vatandaş uzak kalıyor.Biz ne kadar dikkat etsekte.Hasılatlarımız %70 düşecek.

Mayıs ayında esnemeler oldu.Lokantalarımız faaliyetler kapanmıştı.En İşlek caddelerimizde kapandı.

ÖTELEME DIŞINDA DESTEK GÖREMEDİK

Biz pandemi sürecinde kira yardımı alamadık,kurumlar öteledi sadece.

Hükümetimizden de genelgeyle esnafımızı rahatlatıcak şekilde açıklama yapılmadı.Bizim teşkilatımız açık dille söylemediler.Pandemi sürecinde şu denilecekti.Bu döneme ait özel sektör kiraları veya kamu kiraları kanunla garanti altına alınacaktı.Öteleme dışında destek göremedik.Biz belediyeden bu dönemde kiraların alınmasın yönünde talebimiz olmuştur.Bugünde yok yarında olmayacak.

DEVLET ESNAF VE SANATKARINI KORUR VE KOLLAYICI TEDBİRLER ALIR

Anayasasının bir maddesinde devlet esnaf ve sanatkarını korur ve kollayıcı tedbirler alır.Suyun ne kadar zam geldiğiyle ilgilenmiyorum açıkcası.Takdirleri kararı alanlara bırakıyorum.Zor bir süreç.Esnafım için ve evlerdeki insanlarımız içinde geçerli.Belediye’den suyunu ödeyemezse suyunu kesemeyeceğiz diyebilecek mi. Mart ayıyla olan süreç farklı.Şuan daha ödemeler birikti daha kötü durumda.

ÇAY OCAĞI ESNAFIM UYKU TUTMADI DİYE MESAJ ATIYOR BANA

Bizimde görüşümüz alınsaydı keşke bu tedbirleri alırken.Karar alınıyor sandalyeni masanı kaldır diyorum.Kiram var diyorlar.Çay ocağı esnafım gece uykum tutmadı diye mesaj atıyor.Cebimde 10 Tl olan esnafım bana konuşuyor.Acıma yapmıyorum.Her yeri gezelim borçlarını sorsunlar.Esnafımın çektiği çileyi en iyi ben biliyorum onlara anlatıyorum kararları.

Karar alındığında söylenen şu krediler ötelenecek mi vergiler ne olacak diye soruyorlar bize.Kira yardımı zaten alamadık.2021 yılına kadar ötelenmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanımızın esnaf ve sanatkarımızın dostu olarak sesleniyorum bizim sesimize kulak versin.

Sayın Belediye Başkanımıza inanıyorum esnafımızın başkanı oda ve kendilerinden hassasiyet gösteriyoruz.

Kanal Z ailesinin bizler için olan hassasiyete çok teşekkür ediyorum sesimiz olduğunuz için.

HABER:ESRA AYDIN

Editör: Haber Merkezi