Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin, İsrail Sağlık Bakanlığı’nın Covid 19 salgınının artması durumunda, bedensel ve zihinsel engelliler ile ağır kronik hastalığı bulunanların solunum cihazlarından en son faydalandırılacak kişiler olması yönündeki kararını insanlık suçu olarak gördüklerini ve buna tepki veren İsrail’de ki engelli örgütlerini de desteklediklerini söyledi.
Aralarında Zonguldak'ın da bulunduğu toplam 54 ilde kurulu bulunan Türkiye Engelliler Meclisi'nin İsrail''i engellilere karşı olan tutumu nedeniyle kınama kararı aldığını belirten Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin şunları söyledi:


İSRAİL'DE BEYİN ÖZÜRLÜLERE ÜLKE YÖNETTİRİYORLAR..!
#YAŞAM HAKKININ HİYERARŞİSİ OLMAZ!
İsrail Adalet Bakanlığı Engelliler için Eşit Haklar Komisyonu’nun “ayrımcılık” olarak ifade ettiği bu yaklaşım, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin de ihlali anlamına gelir. Yaşam Hakkı ile Risk Durumları ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar Sözleşme’de art arda iki maddede tanımlanmıştır ve taraf devletler engellilerin korunması için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Sağlıklı bireyin makbul ve muteber yurttaş olarak görülüp ölüm döşeğindekiler, psikolojik travma geçirenler, tedavisi olmayan hastalığı bulunanlar veya yaşlılığa bağlı bunaması olanların da engelliler gibi gözden çıkarılması, tedavi sırasında solunum cihazlarından öncelikle kurtulma şansı yüksek olanların yararlandırılması evrensel insan hakları normlarına olduğu kadar, tıp etiğine de aykırıdır.  
Çatışma, işgal, ekonomik buhran, toplumsal kriz, afet ve salgın dönemlerinde devletlerin insan hakları konularına yaklaşımı kendini ele verir. Yaşam hakkının hiyerarşisi olmaz. Devletlerin görevi, “olmadan önlemek”, koruyucu hizmetleri geliştirmek ve adaletle dağıtmaktır. Gerçekleşen olumsuzluklarda ise eşit yurttaşlık temelinde bütün olanaklardan herkesi yararlandırmak, bunun için gerekli önlemleri almak ve artırmaktır. Hastalıklar ve salgınlar kişilerin ölümüne yol açtığı gibi, devletlerin ayrımcı uygulamalarıyla başka toplumsal krizlere de neden olabilmektedir.
Bu ayrımcılıkla mücadele eden ve engellilerin insan hakları ihlallerine dikkat çeken İsrailli engelli örgütlerinin yanında olduğumuzu bildiriyor, engellileri ve kronik rahatsızlığı bulunanları tedavi sürecinden dışlayan İsrail Sağlık Bakanlığı’na bu kararı geri çekme çağrısında bulunuyoruz.
 
TÜRKİYE ENGELLİLER MECLİSİ'NİN 54 İL ENGELLİ MECLİSİNİN ORTAK İMZASIYLA;
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, Isparta, İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van ve Zonguldak İl Engelli Meclisleri.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi