Önce şu “ cross check” ne ,onu bir açıklayalım. Sorgulamada sık kullanılan bir yöntemdir. Türkçe karşılığı “ çapraz kontroldür”. Tanığın veya sanığın verdiği ifadelerde tutarlı olup olmadığını bu şekilde kolaylıkla anlarsınız. İşin teknik konularına fazla girmeyeceğim. Ancak normal yaşamda da benim sık kullandığım( her gün insanları sorguya aldığımı düşünmeyin) bir usuldür. Biri bir şey anlattığında hemen sazan gibi inanıp o bilgiye atlamak yerine , anlatılanların ne kadarı doğru, anlatan ne kadar samimi diye ilk başlarda biraz “kuşkucu bir yaklaşım” tercih ederim.

  Bu yaklaşımı ne yazık ki , uzun zaman yaşanan ve alınan yenilgilerden, hatalardan ve eldeki büyük adisyonlardan sonra hayata geçirmek pek de rasyonel değil. Geçen yıllar ve kaybedilen maddi değerler bir daha geri gelmeyecek. Elbette dövünüp durmak yerine kalan ömrü daha akılcı yaşamak tercihimiz olmalı.

  İşte bu yüzden birilerinin yaptığı hataların bedelini ödemek yerine, herkesin kendi yaptığı hataların faturasını ödemesini gerektiğini savunuyorum.

  Bu seçtiğim yolda ilk kural ; “ hesap soramayacağın adamla iş yapma” . örneğin paranı banka yerine “ yer altı dünyasının en tehlikeli adamlarına verip, seni kazandırmalarını beklemek gibi… Yüreğin varsa, gidip sorarsın bizim para ne kadar gelir getirdi” diye!

  Bu kuraldan ne çıkardık? Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma …

  İşi ehline vermezsen, oda işi başka bir yeteneksiz taşerona bırakabilir. Sürekli hata yapan insanlardan uzak dur. Hata yapmak bulaşıcıdır. Sürekli hata yapan insanlara görev verme, yapabiliyorsan “eğit” …olmadı selamı sabahı kes … Zararın neresinden dönersen kardır.

  Bir şeyleri sana defalarca ve her seferinde yanlış anlatanlara tahammül etme. Zaten tahammül ettiğin için senin kafanı şişiriyordur.. Etkili konuşuyor diye bilgisiz konuşanlara prim verme. Bilgi yoksa hamaset vardır. Ve bugüne kadar hamasetten kazanan iki kişi tanıyorum. Birini “ Milli takımlar sorumlusu” yaptılar. Hamaset dinlemek; Las Vegas’ta 20 dolarla kumar oynamak gibidir. Gecenin sonunda Nevada çölünde “don gömlek” kalıverirsin. Ama o 20 dolar “  Casinonun kasasında kuzu kuzu yatıyordur” .

   Size her anlatılan doğru olmayabilir. Zahmet edip doğruyu yanlıştan kendiniz ayırt edeceksiniz.

   Hayat; herkese eşit davranmak zorunda değildir. Eğer hayatın size karşı adil olmadığını düşünüyorsanız yanlış kayınpeder seçmişsinizdir. Mutlu kazanç için 2 önemli kapı vardır. İlki kendi babanızın mirası, diğeri eşinizin babasının serveti ! Hadi ilkini seçmek elinizde değil, ama ya diğeri?

  Bir vatandaş var. Tanıdığım ilk günden bu güne neredeyse tüm hayati tercihlerinde hata yapmıştır. Ancak hala suçu başkalarında arar. Bu kafanın “hatadan ders çıkarmak gibi bir özelliği” olduğunu iddia edebilir misiniz?

  Belki fark ediyorsunuzdur, her gün önümüze yol ayrımları geliyor. Nereye gideceğimiz , ne tarafa yöneleceğimiz bize bırakılıyor. İşte o yol ayrımlarında size yukarıda anlatmaya çalıştıklarımı bir düşünün lütfen. Belki de hayat bize o “ çapraz kontrol” ü vermeye çalışıyordur.