AK Parti (Adalet ve Kalkınma Partisi) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında ittifak görüşmeleri tamamlandı. Ve AK Parti ve MHP'nin hazırladığı kanun teklifi TBMM Başkanı Karaman'a sunuldu. Teklife göre, ittifak yapan partilerin toplam oy oranı yüzde 10 barajını geçerse partilerin her biri barajı geçmiş olacak. Teklife göre, seçimlere ittifak yaparak katılma kararı alan siyasi partilerin, seçim takviminin başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde "ittifak protokolü" ile Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurmaları gerekecek. Oy pusulasına, siyasi partilerin ittifak protokolünde belirledikleri ittifak unvanı yazılacak. 26 maddeden oluşan kanun teklifi TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunulmuş durumda.

Seçim barajı da ittifak teklifinde

Teklif hakkında bilgi veren TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Toplam 26 maddelik metin, dört kanunda değişiklik içeriyor. Milletvekili seçimi kanunu, siyasi partiler kanununda da değişiklikler var" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019'daki seçimlerde MHP ile yapacakları ittifakın adının "Cumhur İttifakı" olacağını açıklamıştı.

Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemede

-Oy pusulasında siyasi partilerin ittifak protokolünde belirledikleri ittifak unvanı yazılacak. 

-İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10'u geçmesi hâlinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak. 

-İttifak yapan siyasi partilerin milletvekili sayısının hesaplanmasında; ittifakın toplam oyu esas alınacak. Bu oy miktarına göre önce ittifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı belirlenecek, bu sayı ittifakı yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy sayısı esas alınarak paylaştırılacak.

Yani ittifaka dahil olan partilerin yüzde 10 barajı gibi bir sorunu olmayacak. 

 

İTTİFAKA BBP’DE DAHİL OLUYOR

Büyük Birlik Partisi’de Cumhur ittifakına dahil oluyor

BBP'den yapılan son dakika açıklamada ittifak mesajı geldi

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, başından beri AK Parti ve MHP arasındaki ittifakı desteklediklerini açık ve net bir şekilde ifade ettiklerini belirterek, "Şu anda bizim ittifakın içinde yer almamız hususunda her şey olumlu gidiyor. Olumsuz hiçbir şey yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’da kısa bir süre önce yaptığı açıklamada başka partilerinde ittifaka katılmasını önünde bir engel olmadığını belirtmişti.

Özetle Cumhur ittifakı her geçen gün büyüyor, genişliyor.

AK Parti, MHP ve BBP ile güçlerini birleştirerek ortaya güçlü bir ittifak çıkıyor.

Benim merak ettiğim mesela CHP hangi partiyle ittifak yapacak

Bir tarafta Cumhur ittifakı, diğer tarafta ..

Bir oluşsun onuda yazarız artık

 

**

HAMDİ AYAN BÜYÜKŞEHİR OLUNMASINDA ISRARLI..

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, kamuoyunun tersine Zonguldak büyükşehir olmalı diyor.

Zonguldak’ın Büyükşehir olması halinde gelişip büyüyeceğine inanıyor.

Hamdi Ayan bu konuda ki soruya, “Bütün belediyelerin koordinasyonlarının bir yerde toplanması ve her şeyin bir merkezden yürütülmesi bana mantıklı geliyor. Bakıldığı zaman Bugün Türkiye'de 30 büyükşehir belediyesi var ve bunların nüfus oranlarının arttığını ekonominin geliştiğini görüyoruz. Demek ki Büyükşehir olunduğu takdirde şehrin gelişimi gelişmesi daha hızlı oluyor. Bu bakımdan da Büyükşehir olmasın da ve merkezden yönetilmesin de fayda olacağını düşünüyorum” diyerek cevaplıyor.

Hamdi Ayan’ın fikrine saygı duyuyorum ama birde bunu kapanacak olan beldelere sormak lazım. 

Özel İdareden hizmet alan 380 tane köyümüze sormak lazım

 

**

GÜNÜN SÖZÜ: -İki insanın iyi geçinmesi hiç kusursuz olmalarıyla değil, birbirlerinin kusurlarını hoş görmeleriyle sağlanır. (Paulo Coelho )