Nasıl bir aile aidiyet duygusudur anlamam! Sülalesinden; 

 Fatih Sultan Mehmet’i çok seviyor ve tanıyor.

 Yavuz Sultan Selim’i tanıyor ve gururla anlatıyor.

  Kanuni Sultan Süleyman’ı tüm Dünya tanıyor ve saygı duyuyor diye övgüyle bahsediyor.

  II. Abdülhamit Han’ı hala gövdesine, arabasına yazdıran var.

Ancak; 

  Avcı Mustafa’yı yada Deli İbrahim’i aileden sayan yok. Niye utanıyorsunuz atalarınızdan? Sanki kendi ailenizde doğan herkes İBNİ SİNA yada FARABİ ! 

  Benim eğer Osmanlı’yla bir bağım varsa, o mutlaka I. İbrahim’dir. ( Namı değer deli İbrahim) … insan atasını inkar eder mi? 

  Adam sadece 8 yıl padişahlık yaptı, haremden çıkmaya vakti olmadı! Yeniden bir devlet kuracak kadar çocuk kazandırdı Osmanlıya … Adlarını tarihe yazdırmayı başaranlardan bazıları; IV. Mehmet, II. Süleyman, II.Ahmet, Gevherhan Sultan, Atike Sultan, Peykan Sultan, Ayşe Sultan ….

  Eğer Osmanlı İmparatorluğu birkaç yüz yıl daha ömrünü sürdürdüyse bunu deli dedikleri   Sultan İbrahim’e borçludur. Adamın oğulları, torunları ve ardından gelenleri sayesinde Osmanlı İmparatorluğu, saltanat için veliaht bulmakta zorlanmadı. 

   O; bugünlerde dillerden düşmeyen II. Abdülhamit HAN’ın neslini sürdürecek bir oğlu olmamıştır.(Aslında 8'i erkek 9'u kız 17 çocuğu vardı!) Üstelik en uzun süre tahtta kalan padişahlardan biri olmasına rağmen. 

   Eğer ülkede o zaman “ parlamenter sistem” olsa,bir yöneticinin oğlu olup olmaması sorun olmaz ama Saltanatın ilk şartı babadan oğla geçmesidir. Hiçbir dönem kız çocukları için bu hak verilmemiştir. Eğer o günlerde miras uygulaması dikkate alınırsa, kız çocuklarının hiçbir “ hakkının da olmadığı” görülür. Geçtiğimiz ay ülkemize gelip Sultan Abdülhamit Han’ın bilmem kaçıncı kuşak torunu olduğunu iddia eden bir bayan “ Dedesinden kalan miras hakkından” bahsetti. Kafa Osmanlı ama hak arama çağdaş hukuktan. Ey beyni hasarlı evladım, eğer Osmanlıdan kalan mirasın peşine düşersen, dedem dediğin Sultan Abdülhamit’in erkek çocuğu tahta çıkamadığından (çıkarılmadığından) tüm serveti erkek kardeşlerine geçmiş oluyor, bilmem anlatabildim mi? Ama miras Osmanlıdan, hak arama Türkiye Cumhuriyetinden dersen, iş başka … Bu; hala küfür ettiğiniz Cumhuriyet sayesinde o hakka sahip olduğunu sana hiç kimse anlatmadı galiba!!! Ne yazık ki devredilen o miras VI. Mehmet tarafından tüketildiğinden bu kız çocuğuna “eline yakacağı kınadan “ başka hiçbir şey kalmadığını üzülerek ifade etmek isterim. 

  Öte yandan gelelim bana, ben ata olarak Sultan Deli İbrahim’i kabul ettiğimden, umutsuzca da olsa bir payım olduğunu düşünüyorum hala … 

  Dün gece büyük büyük dedem Deli İbrahim rüyama girdi; kızgındı. “ Bre gafil torunum dedi, yıllarca sarayda bir hücrede “hapis hayatı” yaşadıktan sonra, birden (ağabeyin IV.Murad’ın ölümü üzerine)gün yüzüne çıkarılıp “artık Padişahımız sensin” denilse, sen olsan kafayı yemez miydin? Yediğin önünde, yemediğin köpeklere atılıyor. Asıyorsun, kesiyorsun hesap soran yok, istediğin adamı Vezir yapıyor, istediğin hatunu hareme atıyorsun, “hop hemşerim” diyen yok, kafana göre savaş çıkartıyor, istediğin/beğenmediğin kelleleri Bostancı başına kestiriyorsun, “ ne oluyor” diye düşünen bile yok. Çıldırdım ve kafayı yedim ama benim yerimde sen olsan ne olurdun? “ …..

   Rüyadan kan ter içinde uyandım ….