Evet Sevgili Okuyucular bugünün mevzusu gördüğünüz üzere başlıkta apaçık belli; elimden geldiğince kendimce bu soruya cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle bir ekonomist, üst düzey iktisatçı ya da para politikaları uzmanı falan değilim ama mevzulara çok da fazla uzak değilim. İktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuduğum için iktisat dersleri de aldım. Hesap kitap mevzularını da severim, zaten siyaseti de çok seviyorum; bu sebeple bu konular hakkında çok fazla kitap okudum araştırmalar yaptım. Bu da bana kendimce fikirler oluşturmama yardımcı oluyor.

Az önce dediğim gibi kendimce fikirlerimi sunacağım; uzmanlara göre yanlış bir yorum yaparsam ya da her ne kadar sürçülisan edersem affola. Şimdi benim 3 tane nedenim var; dolar yükselmesi ile ilgili. Bunlardan birincisi “ Dolar “ın evrensel bir para olmasıdır. Şimdi soruyorum sizlere “ Dünya üzerinde nereye giderseniz gidin 100 Doların üzerindeki Benjamin Franklin’i tanımayan var mıdır? “ Franklin’i ismen değil de fotoğrafını herkes bilir; yani doları bilmeyen yoktur. Ve çoğu ülkede doları gören size saygı bile gösterir. Dünyanın para birimidir yani dolar bunu herkes bilir; kabul eder. Doların bu şekil bir psikolojik üstünlüğü vardır yani; dünyanın her yerinde bilinir, tanını ve kabul görür. 

Bir diğer nedense bazıları kabul etmeyecek ya da kızacak bana ama ne yazık ki benim öğrendiğim iktisata göre konuşuyorum; ekonomimizin dışa bağımlılığı. Büyük hacimli sektörleri düşünelim; petrol, otomotiv, sanayi malları, üretim araçları, ilaç endüstrisi ve ne yazık ki tarım ve hayvansal ürünlere kadar dışarıya bağımlılığımız var. Eskiden tarım ve hayvancılık konusunda baya iyiyken ne yazık ki her geçen gün bu sektörlerde de dışa bağımlılığımız artmaktadır. Üretici olmaktan tamamen tüketici olan bir topluma geçmeye başladık ne yazık ki; bunlar da doları mutlaka etkiliyor. Ekonominin dışarı bağlılığı dünyanın parası olan dolarının kurunun artırmasına sebep oluyor. 

Son olarak Merkez Bankası politikaları, Uluslararası İlişkiler ve mevzular, FED ve politikaları da doları ve hatta dövizi etkilemektedir. Bunlar hakkında uzmanlar daha çok fazla bilgi sahibidir tabii ki de. Bu arada ben “ Dolar Neden Yükselir? “ diye başlık attım ama bu EURO için de aynıdır; döviz neden artara da kısmen de olsa cevap niteliğinde bir yazı yazmış oldum, tabii ki de kendimce.

Ben kendimce bilgilerime göre yazdım bunları; umarım yazdıklarımın hepsi yanlıştır da Türk Paramızın değeri artar, döviz düşer ve piyasalar rahatlar. İnanın hayatımda hiç olmadığı kadar şu an yazdıklarımın yanlış olmasını ve yanılmayı istiyorum. Ben yanlış yazayım da yeter ki paramız değerlensin. Bu sıkıntılı ve ekonomik alanda zor olduğumuz dönemlerde Rabbim devletimize ve milletimize zeval vermesin inşallah. Bir an önce kara bulutların dağılıp maviye, güneşe ve  gökyüzüne kavuşmamız dileğiyle…