Dijital ortamda oluşturulan, basılı faturalarla aynı işleve sahip elektronik belgelere e-fatura denir. İşletmelerin ticari işlemlerini sanal ortamlar üzerinden düzenlemesini, iletmesini ve saklamasını sağlayan e-Fatura; iş süreçlerini hızlandırmak için de tercih edilir.

Pek çok avantajı bulunan ve günümüzde aktif olarak hemen her işletme tarafından kullanılmakta olan e-Fatura, çoğunlukla e-posta üzerinden ürün veya hizmet satın alan kişilere iletilir. Kayıp, yırtılma veya aşınma gibi problemler yaratmayan bu fatura türü, tüketici ve şirket hakları açısından da korunaklı bir depolama ve arşivleme imkânı sunar.

e-Fatura ne işe yarar?

e-Fatura; mal veya hizmeti alan kişiye verilen, kâğıt üzerine basılı faturalarla aynı işleve sahiptir. Kâğıt tasarrufu, iş süreçlerinin hızlanması, muhasebe kolaylığı ve çevresel sürdürülebilirlik gibi önemli avantajlar sunar. Bu sistem sayesinde hızlı, dinamik ve verimli süreç yönetimi sağlanabilir.

e-Faturalar, vergi mevzuatına uyum sağlamak için de kullanılır. Bu bakımdan kanuna uyumluluk için de e-Faturaların kullanıldığı görülebilir. Vergi mükellefleri, yıllık brüt cirosu belirli sınırların üstünde olanlar e-Fatura sistemine tabi tutulur. Bu kişilerin şirketlerini yasal yollarla yürütebilmeleri için e-Faturaya uyum sağlaması zorunludur.

Hangi kişi veya kurumların e-Faturaya geçiş zorunluluğu bulunduğunu öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilgili sayfasında yer alan e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesi incelenebilir.

Kâğıt tüketimini azaltması ve çevresel zarara yol açmaması gibi avantajları beraberinde getiren e-Fatura, şirketlerin elektronik sistemlere geçişini de hızlandırır. Teknolojik süreçlerin hata payının düşük olması, işlemlerin hızla ve çok daha pratik şekilde halledilebilmesi gibi gerekçeler nedeniyle günümüzde e-Faturanın kullanıldığı görülür.

e-Fatura kullanma avantajları nelerdir?

e-Fatura sistemlerini kullanmanın sağlamış olduğu pek çok avantaj bulunur. Bunlar arasında en belirgin olan ise dijitalleşmeyi desteklemesidir. Pek çok şirketin online sistemlere geçişini hızlandırdığı ve teknolojiye uyumlu bir şekilde çalışmaya başladığı günümüzde e-Fatura sistemi sayesinde hem modern hem de verimli bir çalışma sistemi oluşturmak mümkündür. Bu açıdan mevzuata uyumluluk sağlamaya da yardımcı olan ve hukuki geçerliliği bulunan e-Fatura sistemi oldukça avantajlı görülür.

Şirketler açısından modernleşmeyi desteklemenin yanı sıra mali anlamda da avantaj sağlayan e-Fatura; kâğıt, kargo, mürekkep gibi kullanımlar için ayrılan bütçeyi çok daha fonksiyonel şekilde kullanmayı sağlar. İşletmeler için ciddi bütçeler gerektiren bu gereksinimlerin ortadan kalkması, büyük avantaj elde etmeye yardımcı olur.

e-Fatura kullanmanın süreçleri hızlandırdığı bilinen bir durumdur. Bu hız ve verimlilik sırasında çalışanların hem zamandan hem de efor açısından tasarrufa gitmesi de önemli etkenler arasında yer alır.

Muhasebe ve finansal programlara entegrasyonu sayesinde de hızlı şekilde kullanılabilen e-Fatura, güvenli depolama olanakları da sunar. Birçok bakımdan avantajlı olan bu sistem, vergi mükellefi olan kişilerin kanuna uyumlu bir şekilde süreçleri yürütmesini sağlayarak faturalandırma işlemlerini de çok daha kolay hâle getirir.

Kaynak: Haber Merkezi