İşitme ve görme sorunlarının çocuklar üzerinde eğitim hayatını olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Her ne sebeple olursa olsun görme sorunları çocukların eğitimlerini ciddi bir biçimde etkiliyor ve özgüven sorunlarına sebep olabiliyor. Bu nedenle özellikle okul öncesinde göz kontrollerinin yapılması büyük önem taşıyor. 
Toplumda en sık görülen miyop, hipermetrop ve astigmat erken yaşlarda başlayabiliyor. Bunun yanında çocuklarda şaşılık, göz tembelliği, katarakt ve göz tansiyonu da görüldüğü öğrenildi.

GÖZLERİNİ KISARAK BAKIYORSA
Bir çocuk örneğin televizyonu yakından izlemek, gözleri kısarak bakmak, bir kitap okurken ya da tablet kullanırken yüzeye iyice yaklaşmak, yazıları bozuk yazmak, yürürken ya da koşarken dengeyi kaybedip düşmek, sürekli gözleri ovuşturmak" gibi belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor.
Çocuklara yapılan düzenli göz muayeneleri önemlidir. Göz doktorları böylece bir sorun varsa erkenden teşhis eder ve tedavisini önerir.
7 ÇOCUKTAN BİRİ İŞİTME PROBLEMİ YAŞIYOR
Çocuklarda işitme ile ilgili en ufak bir sorun bile onların tüm hayatlarını olumsuz bir yöne çevirebiliyor. 
Yeni doğan bebeklerde ortalama binde 2-3 oranında tespit edilen işitsel kayıpları, okul yaşına gelindiğinde ise okul öncesi erken çocukluk döneminde geçirilen sistemik enfeksiyonlar, kulak iltihapları, kullanılan ilaçlar, geçirilmiş kazalar nedeni ile bu oranlar binde 6'lara ulaşmakta. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul çağı nüfusta binde 9'lara çıktığı bilinmekte. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kayıplarının sıklığı okul çağı nüfusta yaklaşık yüzde 15'ler düzeyinde olup her yedi çocuktan birini etkiliyor.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Metin Özden