Eğitim Bir-Sen Zonguldak 1 No’lu Şube Başkanı Sadettin Dede LGS sonuçlarını değerlendirdi. Dede, “Öyle görünüyor ki bu sınav Sistemi de ve öğrenci yerleştirme sistemi de büyük bir ihtimalle yeni bir revizyona tabi tutulacak gibi. Çünkü beklentileri karşılanmamış gözüküyor” dedi.

Eğitim Bir-Sen Zonguldak 1 No’lu Şube Başkanı Sadettin Dede LGS sonuçlarını değerlendirerek kafa karışıklığı yaşandığını ifade etti.

Yeni sistemin beklentileri karşılamadığını belirten Sadettin dede, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

KAFA KARIŞIKLI VAR..

“Gerçekten bir kafa karışıklığı var şu anda. Verileri incelemeden net bir şey söylemek doğru olmaz. Sadece gördüğümüz ve etrafımızdan dinlediğimiz kadarıyla şu anda konuyla ilgili bir yorum yapabiliyoruz, haberlere aksayan ve kamuoyuna yansıyanlar ölçeğinde. Ayrıca birkaç okuldan almış olduğumuz verilen ölçeğinde bazı şeyler söylemek mümkün. Şu anda tabii liselere başlayacak öğrencisi olan ailelerin genelinde memnuniyetinin yalan memnuniyetsizliğini nasıl olduğunu da açıkça hemen söyleyebilmek mümkün değil. Çünkü daha henüz çok yeni ve ikinci gündeyiz. Dışarıya çok fazla yaşayan bir şey yok ama öğrencisinin yüksek puanlı olmasına rağmen yüzde 10’luk dilime giren ancak kafasındaki okula yerleşemeyen öğrencileri olan velilerin ciddi anlamda bir hayal kırıklığı içerisinde olduklarını görüyoruz. Nitekim bu şekilde Zonguldak ve Türkiye genelinde mevcut öğrenciler var. Milli Eğitim'e yapılan müracaatlarda bu tür sıkıntılarım var olduğunu anlıyoruz. Yani ciddi anlamda kafa karışıklığı ve hayal kırıklığı içerisindeler” dedi.

TEOG SİSTEMİNİ TERCİH EDERDİK..

TEOG’da yaşanan sıkıntılara rağmen sistemin düzeltilerek devam etmesinden yana olduklarını ancak sistemin değiştirildiğini belirten Sadettin dede, “Biliyorsunuz liseye giriş sınavında bu sene bir değişiklik yapılmıştı ve bu değişikliğin Aslında güzel sonuçlar getirmesi bekleniyordu, öyle söylenmişti çünkü. TEOG sınavının ardından yeni gelen bu sistem Türkiye için dünya bir umut olacaktı ama beklentiyi karşılamadığı şu an itibariyle görülüyor. TEOG sisteminde aslında yerleştirme açısından bir sıkıntı vardı ve bunu daha önce bir sendika olarak ifade etmiştik Ancak o sıkıntıların düzeltilip yola devam edilmesini tercih ederdik aslında. Fakat değişikliğe gidildi ve değişiklik de bir takım sorunlar ortadan kaldıracaktır ama kaldırmadı” şeklinde konuştu.

ADRESE DAYALI, YANİ ÖĞRENCİ ALAN OKULLARDA SIKINTI VAR GÖRÜNÜYOR.

Yeni sistemde adrese dayalı, yani öğrenci alan okullarda sıkıntı var göründüğünü belirten Sadettin dede, “Türkiye'de Sınavla öğrenci alan okullar belirlendi. İşte bunlar fen liseleri, sosyal bilimler liseleri vs. okullarda öğrencilerin yüzde ona sayısınca bir öğrenci alınacaktı. Burada önemli olan herhalde sınavlar seçme işlemi bunu konuşuyor ve burada bir sıkıntı görünmüyor gibi. Çünkü hakikaten sınav puanı yüksek olanlar ve bu yüzde onluk dilim içerisine girerler tercih etmiş oldukları okullara bir anlamda yerleştirilir ve bu da şu anda bir şikayetçi değiller gibi. Elbette belki kafasındaki okula yerleşemeyen ve farklı okulları gitmek zorunda olan öğrenciler de vardır. Sorun daha çok diğer okullarda düğümleniyor. Onların da Elbette bir takım kriterleri vardır ve o kriterler doğrultusunda sınavla aynı olan yani sınavla öğrenci alan okullar için söylüyorum bunu işte kayıt alanı içerisinde olacaktı, ortaokullar hangi yerde okuduğu bir anlamda önemliydi, tercih sıralaması önemliydi ve yine başarı sıralaması önemliydi. Yani öğrencinin devamsızlığı dikkate alınmadı. Tercihlere göre bu şekilde bir tercih sıralaması yapıldı ve üç farklı düzeydeki Okullar, adrese dayalı ve puanla öğrenci alan okullar ya da Pansiyon okulları olmak üzere 5 adetten olmak üzere 15 tercih yapmışlardı öğrencilerimiz ve durumlarına göre bir okul tercihleri bulundular. Şimdi sıkıntı adrese dayalı, yani öğrenci alan okullarda sıkıntı var görünüyor” dedi.

MESLEK LİSELERİNE YETERİ KADAR ÖĞRENCİ ALINAMADI

Meslek liselerine ve İmamhatip liselerinin kontenjanları boş kaldığının gözlendiğini belirten Sadettin Dede. “Bir taraftan Tabii bizim bir meslek lisesi sorunumuz var Türkiye'de meslek liseleri yeterli sayıda öğrenci aktaramıyoruz, Oysa Türkiye'de gerçekten Meslek Lisesi Türkiye'nin meselesidir Yani öğrenciyi hayata hazırlayan önemli öğretim kurumlarıdır meslek liselerib Ama iselerinin tercih Seviyesi yine bir sistemle de düşük kaldı gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

İMAMHATİP LİSELERİ KONTENJANI BOŞ KALDI..

Dede ayrıca, “Zonguldak'ta bir imam hatip lisesi ile görüştüm yüzde elli yüzde altmış civarında bir yerleştirme görünüyor imam hatip liselerinde. Diğer meslek liselerinde de bugün çok farklı değil. Şu anda okullarımızın değerli kapasiteyi var fakat mevcut kapasiteye çok altında tercihler görünüyor. Umarım bu konularda bir an evvel ciddi tedbirler alınır” diye söyledi.

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Eğitim Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Sadettin Dede, sözlerini, “Öyle görünüyor ki bu sınav Sistemi de ve öğrenci yerleştirme sistemi de büyük bir ihtimalle yeni bir revizyona tabi tutulacak gibi. Çünkü beklentileri karşılanmamış gözüküyor”

(HABER-ERCAN DEMİR) 

Editör: Haber Merkezi