Kız meslek lisesi mezunları okulumuzu yıkmayın diyerek yetkililere seslendi.

Depreme karşı dayanıksız olduğu ortaya çıkan kız meslek Lisesi'nin yıkılarak otopark yapılmaması için kız meslek lisesi mezunları Derneği tarafından madenci antında basın açıklaması yapıldı.
Basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katılarak destek verdi.
Kız meslek lisesi mezunu olan ellerinde kız meslek lisesi Onur Emek Fazilet"ve "okulumuza dokunma" gibi çok sayıda yazılı döviz açtılar.
Kız meslek lisesi mezunlar Derneği Başkanı Kenşre kel, yaptığı açıklamada okulumuzu yıkmayın çağrısın da bulunarak şunları söyledi.

"Kentimizin en Güzide eğitim kurumlarından biri olan yayla mesleki ve teknik Anadolu lisesinin yani kız meslek Lisesi'nin tarihçesi 1940'lı yıllara kadar dayanmaktadır. Cumhuriyet döneminde Zonguldak şehir merkezinde akşam kız sanat okulun adı altında 1941-1945 eğitim öğretim yılında eğitime başlanmıştır. sonraki yıllarda kız Sanat okulu aran fiziki koşullar da nitelik ve nicelik olarak genişleme büyüme ihtiyacıyla yeni atölyeler makine teçhizat gerektirdikleri sonucunda 1963-1964 eğitim öğretim yılında şu anda halen eğitim-öğretim faaliyetlerine ev sahipliği yapan devam eden yayla Mahallesi'ndeki kız meslek lisesi binasında kız enstitüsü olarak eğitim-öğretim çalışmalarına başlanmıştır. 1967'de projelendirilen bu Özgün yapınon mimarı da bir kadındır. Cumhuriyet dönemi modernist yapılarından olan okul binamız tekil mimari özelliğe sahiptir ve Özgün tasarımı itibariyle benzersizdir. o tarihten günümüze rivayet edildiği üzere mimar yapıyı tasarlarken yarım ay hilal şeklinde hem bayrağımıza atıf yapmış, hemde anne kucağı betimlemesi yapılmıştır. geçmişten günümüze gerçekten okulumu bizim için bir yuva anne kucağı olmuştur .Cumhuriyet dönemini 1960'lı yılları ve köyden kente yaşam biçimlerinin yaşam tarzının folklorik unsurların modernize ederek genç kızlarımıza kültürel miras hafıza kazandırarak geleneksel sanat zanaatımızın taşınmasında önemli rol oynamıştır oynayacaktır.
Günümüzde özellikle muhafazakar ailelerin kırsalda yaşayan ailelerin kız çocuklarının eğitimleri ile ilgili tercihleri kız meslek liseleri olmuştur olmaktadır. .Sağlıklı bir toplumun temel taşı sağlıklı bir ailedir.ailenin de yapıcı yönlendirici eğitici görevini annelik vasfıyla kadın yüklenmiştir. kız çocuklarımız toplumun en önemli temel taşı nesilden nesile kültür aktarıcısıdır. eğitimde kız çovuklarının donanımlı olması, meslek sahibi olması her şeyden önce sosyal fayda toplum yararı kültür aktarımı taşınması açısından çok önemlidir. kadınlarımızın kızlarımızın örgün dünyada yaygın eğitim kurumu olan Zonguldak kız meslek Lisesi'nin ticari politik kişisel rantlar için ya da altında her ne sebep barındırıyorsa okul binası üzerinde yapılan bazı söylemler ve yıkılması yerine otopark vesaire yapılması hususunda ki bazı tasarruflar bir Zonguldak kız meslek lisesi mezunları için kabul edilemez bir durumdur. Zonguldak kız meslek lisesi Türk Anadolu kültürümüzün manevi ruhu taşıdığı gibi Cumhuriyet tarihimizin önemli kazanımlarından okul binasını şehir kent içindeki yeri eğitim için kırsaldan köyden köşkten gelen çocuklar genç kızlar için modern şehir hayatı ve modern bir yerleşke fener eğitim bölgesi olması açısından da önem arz etmektedir.
Anadolu bacıları nın yeni kuşak torunları olarak biz kız meslek lisesi mezunları olarak okulumuzun yıkılmasını kesinlikle istemiyoruz okulumuz yıkılmasın"

Basın açıklamasının ardından kadınlar alkışlarla okul yıkılmasın çağrısına destek verdiler.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi