Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon, Zonguldak İŞKUR’a başvuru yapan iki engelli kadın girişimcinin projesini onayladı. Buna göre çiğköfte kafe ve profesyonel temizlik hizmetleri alanlarında işyerlerini açacak olan engelli kadın girişimciler İŞKUR’dan 50.000 TL’ ye kadar hibe almaya hak kazandı.

Hibe desteğinin sağlanması kuruluş işlemleri desteği 3.000TL, İşletme giderleri olarak 1 yıl boyunca elektrik, su, iletişim, ısınma, tanıtım için en fazla 5000 TL, işletmenin kira giderleri için en fazla 6000 TL, kuruluş destekleri kapsamında proje bütçesinde yer alan ve Komisyonca desteklenen giderler için en fazla 36.000 TL şeklinde olacak.

                Merkez ve Ereğli’de işyeri açacaklarını belirten engelli kadın girişimciler İŞKUR’un hibe desteğini öğrendikten sonra gerekli ön araştırmaları yaparak projelerini yazdılar. Yazdıkları projeleri Zonguldak İŞKUR’a sunan girişimci adaylarının projeleri İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından  uygun görülerek Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne gönderildi. Genel Müdürlük tarafından projeleri incelenerek onaylandı ve hibeyi almaya hak kazandılar.

                Girişimciler devletin kadın girişimcileri desteklemesinden ve engelli kadın girişimciler olarak işgücü piyasasına girmekten dolayı mutluluklarını belirttiler.

Ayrıca komisyon tarafından Zonguldak ilinde faaliyet gösteren Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler Mesleki Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Umut Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Gökçebey Kaymakamlığı bünyesinde Zonguldak İŞKUR işbirliği ile engellilere yönelik mesleki eğitim kursları projeleri uygun bulunarak kaynak tahsis edilmesi kararı alındı. Buna göre Umut Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hafif zihinsel engelli 10 kursiyere 128 gün süreyle ‘’Turistik ve Hediyelik Esya Yapımı’, Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler Mesleki Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından ortopedik engelli 10 kursiyere 119 gün süreyle %20 istihdam garantili ‘’Satın Alma Görevlisi’’ ve Gökçebey Kaymakamlığı bünyesinde ortopedik engelli 10 kursiyere 39 gün süreyle ‘’Büro Yönetimi ve Sekreterlik ‘’  kursu verilecek.

Kurs sonunda satın alma görevlisi kursu kursiyerlerinin en az %20 si işe yerleştirilecek. Ayrıca tüm kursiyerlere kurs süresi boyunca İŞKUR tarafından günlük 25 TL cep harçlığı verilecek, genel sağlık sigortası ve kaza sigortası da İŞKUR tarafından karşılanacak.

Editör: Haber Merkezi