Zonguldak Elektrikçiler Odası Başkanı İbrahim Artikar;
"Ev tesisatları 10  yılda bir, iş yeri tesisatlarının ise 5  yılda bir yetkili bir elektrikçiye mutlaka kontrol ettirip, eksikliklerin, aksaklıkların gidermesi gerektiği uyarısında bulundu.Bugün araçların her yıl kontrol edildiğini muayeneye getirildiğini ancak içinde yaşadığımız evlerin ise elektrik tesisatlarının 30-40-50 yılda bile bakım yapılmadığına dikkat çeken Elektrikler Odası Başkanı İbrahim Artikar şunları söyledi;

YANGINLARIN ÇOĞU ESKİ ELEKTRİK TESİSATINDAN KAYNAKLIDIR
"Tüm cihazların yapılan işlerin bir süresi olduğuna göre elektrik tesisatının da zaten bir ömrü var. Bugün dedelerimizin, babalarımızın yaptığı evlerde hala oturuluyor. Bunlar kırk yıl önce, elli yıl önce, altmış yıl önce evlerimizde öyle cihazlar yoktu. Dolayısıyla tesisatlar ona göre yapılıyordu. İşte bir radyo çalışıyor. Bu bir televizyon çalışıyordu. Şimdi evlerimizde çamaşır makineleri, işte kettle gibi birçok elektrik tüketen şofbenler gibi cihazlar var. Dolayısıyla altyapılar buna yeterli gelmiyor. Eskiden yapılan tesisatlarda da işte insan koruma görevi olan kaçak akım rölesi yoktu. Yani koruma şartelleri yoktu. Dolayısıyla bugün bu eski evlerde yeni cihazların yol açtığı kısa devrelerden yüksek amper çekmesinden dolayı tabii ki yangınlar oluşmakta. Yani ne yapılması lazım. En azından evlerin elektrik tesisatlarında olmazsa olmaz topraklamaların çekilmesi lazım. Olmazsa olmaz kaçak akım koruma rölelerinin mutlaka her daireye takılması lazım. Şöyle örnek vereyim. Bugün kaçak akım rölesi olan bir evde elektrik Çarpmaz. Hiçbir şey olmaz. Çünkü sıfır nokta üçüncü amper bir kaçakta bile o devreyi açıyor ve o insanın çarpılmasını önlüyor.
Tabii eski tesisatlarda bunun hiçbiri maalesef yok. Ve elektrikçilerin, elektrik tesisatçılarının  en kötü yönü de şu;  elektrik tesisatı gözükmüyor. Yani bugün evin de tadilat yaptıran kişi mutfak dolabım çok güzel olsun diye gidip en güzel kapakları, en güzel rengi seçebiliyor ve seçerken çok güzel olsun, görüntüsü güzel olsun diye buna önem veriyor. Ama işte duvarlarımıza gömülü olan eski tesisatlarını veya kablolarını değiştirmiyor ve eski tesisatını kullanmaya devam ediyor. Bizim önerimiz mutlaka ve mutlaka vatandaşların eski tesisatlarını yetkililere girip kontrol ettirip ölçümlerini yaptırıp değişmesi gereken kabloları, prizleri sigortalarını mutlaka ve mutlaka yeniletsinler. Çok büyük bir masrafı olan bir iş de değil. Bugün evinizdeki makinelerinizi, televizyonunuzu bugün bir televizyon 30-40  bin lira olmuş, bu tabii bunları koruyacak olan bir cihaz 500 lira. Ve bir de bu 500  liralık cihazı takıldığı zaman evinizde ki o kadar pahalı cihazları, aletleri tehlikeye atmamış olursunuz.
Biz bakanlığa bununla ilgili bir teklifte bulunduk. Meskenlerde en az 10 yılda bir, ticaret ve eczanelerde de 5 yılda bir tesisat Uygunluk Belgesi düzenlenmeli. Yani vatandaşlar ev tesisatlarını 10 yılda bir iş yeri tesisatlarında 5  yılda bir yetkili bir elektrikçiye kontrol ettirip, eksiklikleri, aksaklıkları gidermesi lazım. Bugün sıfır bir araç alıyorsunuz. Araç garajda yatıyor. 2yıl sonra devlet diyor ki bu aracını muayeneye getir diyor bir kontrol ettir diyor bir şeyi var mı baktır diyor. Yani daha 3 bin, 5 bin, 10 bin kilometrede bir aracı kontrol ettiriyorsunuz. Ancak 30-40-50-60 yıllık  tüm elektrik tesisatlarını hiçbir şekilde kontrolü, bakımı yapılmıyor. Bu da büyük bir risk. Biz  tabi ki biz taleplerimizi önce tüm Türkiye'deki  odalar olarak yılda bir kere toplanıyoruz. Bu toplantılarda tüm isteklerimizi olması gereken nedir? Federasyon bünyesinde bir araya getiriyoruz ve bunu bakanlığa, enerji bakanlığına, Çevre Şehircilik Bakanlığına iletiyoruz. Tabii ondan sonra onların bu işlerle ilgili bir karar almaları biraz bizi aşıyor. Ama biz elimizden geldiğince bunu elimizdeki raporlarla kanıtlarla, onlara anlatmaya çalışıyoruz. Umutlu muyuz?
Umutlu olmaya çalışıyoruz."

(Haber-Ercan Demir)