Birinci Dünya Savaşının hemen sonlarında Fransızlar tarafından işgal edilen Ereğli’nin Düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü Yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayınlayan AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Ereğli’nin ilk gazi şehir unvanına sahip olan ilçe olduğunu söyledi.
Zeki Tosun Mesajında şu görüşlere yer verdi; “ 1.Dünya Savaşı’ndan sonra Ereğli, Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Hem karadan hem de denizden çevrilmiş durumda olan Ereğli halkı, Fransızların gelişmiş silahları karşısında, inançlı ve kararlı bir şekilde mücadele etmiştir. Esarete boyun eğmeyen Ereğli halkının mücadelesi, tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biridir. 
Kuvayi Milliye ruhu ile verilen direniş karşısında Fransızlar, 18 Haziran 1920’de işgali sona erdirmek ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalamak zorunda kalmıştır. Böylece işgal devletleri Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı hareketi de resmen kabul etmiş olmuştur. Tüm bunların yanında Ereğli’nin kurtuluşu ile Türk Milleti Karadeniz’de Türk Bayraklı gemilerin serbestçe dolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde etmiştir. Aynı zamanda işgalden kurtulan ilk Gazi Şehir olması nedeni ile Ereğli’nin kurtuluşunun, Türkiye Cumhuriyeti açısından da ayrı bir anlam ve önemi vardır. 
Bu duygu ve düşüncelerle Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.”

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi