Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, tablet dağıtım töreni için Ereğli’ye gelen Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’a kentin sorunlarını belgeleriyle anlattı. ‘Ereğli sahipsiz mi?’ diye soran Posbıyık, “Çevre yolu yapılacak bölgeye şimdide cüruf tesisi kurmak istiyorlar. Biz turizm derken Ereğli’yi zehirlemeye çalışıyorlar. Sonuna kadar Ereğli’nin haklarını savunmaya devam edeceğim” dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, bazı incelemeler ile Erdemir’in uzaktan eğitime tablet desteği törenine katılmak üzere Ereğli’ye geldi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, tablet dağıtım töreninde yaptığı konuşmada kentin yaşadığı sorunları Vali Mustafa Tutulmaz’a belgeleriyle kürsüden anlattı.

Başta Çevre Yolu Projesi, Ereğli’ye cüruf tesisi kurulmak istenmesi, turizm gibi önemli sorunları anlatan Başkan Posbıyık, açıklamasında şunları söyledi;

“Sayın valim, buraya gelmişken sadece tabletlerden bahsetmek olmaz. Ereğli’nin sorunlarından da bahsetmek gerekir diye düşünüyorum. Sayın Valimin affına sığınarak bazı şeyleri söylemek istiyorum. Tabii bu yapılmayan işler sadece valimin değil ondan evvelki dönemde de yapılmayan işler olduğunu da başta ifade ediyorum.

-ULAŞTIRMA BAKANINI 20 DAKİKALIK MESAFEDE OLAN EREĞLİ’YE GETİRMEDİLER-

Ereğli’nin Kaymakamlık binası yok, kirada. Ereğli’nin Emniyet Müdürlüğü binası yok kirada ve hiçbir hareket yok. Tersanelerde zor durumdayız. Bize tam bir destek verilmiyor. Dört gözle sayın bakanımızı bekledik ama 20 dakikalık yola maalesef yöneticiler buraya getirmediler. 

-EREĞLİ HALKI KALETEPE’YE ÇIKMALI-

Ereğli’de turizmde gelişme yapılım diyoruz. Şimdi önümüzdeki günlerde ihaleye çıkıyoruz Eski Belediye binasının orada bir Bilim Merkezi yapıyoruz. Altında da tarihi bir hamam var, turizm için çok önemli. Ancak;  Kaletepe’ye Ereğli halkını çıkaramadıktan sonra  Ereğli’de turizmi geliştiremezsiniz. Bunu geçmiş dönemlerde deniz kuvvetleri komutanı Sayın Metin Ataç’ın şifai emirleriyle gerçekleştirdim. 

Ereğli halkını ve gelenleri Kaletepe’ye çıkarttık, gezdirdik hafta sonlarında. Cumartesi, Pazar günleri. Ereğli’de hala Kaletepe’ye çıkıp da Ereğli’ye bakamayan insanlar var. Turizmden bahsediyoruz ama göbeğimizin ortasında duran Ereğli’yi en güzel görüntüleyen Ereğli’nin incisi Kaletepe’ye çıkma imkanımız yok. Her gelen Belediye Başkanı bunun için uğraşıyor ama netice alamıyor. Bunu arz etmek istiyoruz, çok önemli bir konu olduğunu ifade etmek istiyorum. Göztepe’ye çıkmadıktan sonra Ereğli’ye gelsen ne olur, turizm mi olur. Ereğli’de kaç yıldan beri uğraşıyorum bir teleferik yaptırmıyorlar bana. Bu yaşlı insanları, felçli insanları tepeye nasıl çıkarayım. Sağlam insan yürüyerek çıkamıyor oraya, yukarıda bir mezar da var çok önemli. Nasrullah efendinin mezarları var. Buraya insanların çıkması lazım. Ereğli’de turizm falan diyorsak ilk defa Göztepe ve Kaletepe’yi ayarlamak lazım. 

-PİYALE PAŞA KONAĞI’NDA GELİŞME YOK-

Piyale Paşa Konağı’nın protokolünü Belediye Başkanı olduğum gün eski valiyle birlikte imzaladık. O günkü komutan ile birlikte ama hiçbir hareket yok.  Ben projeler hazırladım Karabük’e müracaat ettik. Koruma kuruluna müracaat ettik. SİT alanı olduğu için izin almak gerekiyor, her şeyimiz hazır. Arkamızdan itekleyecek birisini bulamıyoruz bunları Ereğli’ye yapmak için. 

-EREĞLİ’NİN EN ÖNEMLİ KONUSU ÇEVRE YOLU-

Sürekli olarak söylüyorum, Ereğli’nin önemli konusu çevre yoludur. Zonguldak yolundan başlayıp Alaplı Pidos’a çıkan çevre yoludur. Çünkü Kepez yolunda kazalar oluyor, ölümlü kazalar oluyor. Esnaf sıkışmış vaziyette. Belediyeye geçmesi lazım bu yolun, çevre yolu için ödenek vermiyorlar. Eğer Ulaştırma Bakanı buraya gelseydi bunları anlatacaktık kendisine ama Kozlu’dan buraya kadar maalesef getirmediler.

Ereğli’de bunun yanı sıra şuanda revizyona sokuyoruz marina projemiz var. Marina projemizde turizm olması için mutlaka Ereğli’de olması gerekiyor.

-ERDEMİR YAPI KAYIT BELGELERİNİ VERMİYOR-

Benim Erdemir ile yapı kayıt meselem var. Bütün vatandaşlar imar affından yararlanıp  yapı kayıt belgelerini verdiler ama demir çelik vermiyor.

600 tane yapı kayıt aldı dünyanın parasını ödedi devlete. İl Çevre Müdürlüğü’ne verdi. İl Çevre Müdürlüğü kanunen bize vermesi lazım vermiyor. Sayın valimize götürdük vermiyorlar. İl Çevre Müdürlüğü’ne en son yazı yazdık ‘bakanlığa soracağım öyle vereceğim’ dedi. Ya bu sır mı? Büronda bütün mühendislerin bilgisayarlarında var. Bende bunları alacağım ki Ereğli’nin planlamasını yapıyorum. Erdemir nerelere müracaat etmiş, kaç metre yeri var. İnceleme yapacağım, bunu bana gönderin diyorum. Tabiî ki Erdemir’in sözü ben kamu kuruluşu olmama rağmen devlet olmama rağmen benden daha fazla geçiyor. Baskı yapıyorlar İl Çevre Müdürlüğü’ne, göndermiyorlar. Sayın Valim bu son konudan haberiniz yok. Bir buçuk ay oldu yazı yazdım “bakanlığa soracağız, bilgi vereceğiz” dediler. 1,5 aydır yazı gelmiyor.

-EREĞLİ’NİN HAKKINI SAVUNACAĞIM-

Ben devlet dairesinde herhangi bir daire bana yazı yazdığında 15 gün cevap vermezsem hakkımda soruşturma açıyorlar. Ama ben sahipsiz hissediyorum kendimi. Devlet bana sahip çıkmıyor. Erdemir zaten gücüyle Türkiye’nin her tarafında sözünü geçiyor. Bürokraside, adliyede her yerde sözü geçiyor. Ben de Ereğli halkının hakkını savunuyorum. Halil Posbıyık’ın bir derdi yok, belli bir yaşa geldim. Ereğli halkının hakkını bırakmayacağım. Bakın sosyal patlamalar başladı. Bugün kamyoncular ayağa kalkıyor Omsan’dan şikayet ediyorlar. Bu anlayışsızlık  oldukça Ereğli’ye yardım sadece 1500 tablet vermekle olmaz. Bunu söylüyorum söylemeye devam edeceğim, haykırarak söyleyeceğim. 

-ÇEVRE YOLU YAPILACAK BÖLGEYE CÜRUF TESİSİ KURMAK İSTİYORLAR-

Valim bir şey göstermek istiyorum size (harita üzerinde göstererek). Bu yol Zonguldak yolundan başlayan Alaplı’ya giden çevre yolu. Bahsettiğim mutlaka yapılması gereken yol. Erdemir sahasında cüruf dağları oluştu. Uludağ gibi Kartepe gibi dağlar oluştu. Aslında bunların olmaması lazım, Ereğli halkı zehirleniyor yazıktır bu halkın sesi de çıkmıyor. 

Şimdi bunları eritmesi lazım Erdemir, el altından bir takım müteahhitleri destekliyor cürufları eritmek için ilkin Alaplı tarafında Osmanlı Köyü’nde bir yer buldular oraya ÇED raporu verdiler. Ereğli tarafında da bir ÇED raporu vermeye kalktılar.

Daha önce  Ereğli’de eylem yaptık engelledik. Köseağzı’nda daha önce termik santral yapılacaktı, vazgeçirdik. Kireçlik’te termik santral yapılacaktı, büyük eylemler yaptık vazgeçirdik. Diyarbakır’dan bir firma yine geldi, yine buraya konuşlandı ve maalesef ÇED raporu yapılamaz diye burada evraklar elimde Sayın Valimin de üzülerek söylüyorum altında mizası var. Allah rızası için ben inşaat mühendisiyim. Bu çevre yolu projesi daha yeni yapıldı. Çevre yolunun üzerine cüruf tesisi yapmak için ÇED raporu vermişsiniz. ÇED raporuna gerek yok diyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi sayın valimizin de imzası. Böyle bir mühendislik cinayeti olmaz ki. Bu çevre yolu yapılsın diye her gün kürsüye çıkıp bağırıyorum. Çevre yolu yapılacak diye beklerken onun üzerine cüruf ayıklama tesisi kurmak istiyorlar ve ‘ÇED raporuna gerek yoktur’ diye izin alıyorlar. Ereğli halkı olarak asla buna izin vermeyeceğiz.” 

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da, ‘Ereğli’nin sorunları benim sorunumdur. Birlik ve beraberlik içerisinde sorunları çözeceğiz’ dedi.

HABER MERKEZİ


Editör: Haber Merkezi