Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz zaferini kazanan Gazi Alemdar Gemisi, TBMM’nden çıkacak yasayı bekliyor.

Gazi Alemdar Gemisi’nin öyküsü, Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’da yaşanan binlerce kurtuluş destanından birisidir aslında…

Tıpkı, takası ile Batum’dan yola çıkıp Trabzon, İnebolu ve Zonguldak üzerinden Anadolu’ya silah ve cephane taşıyan Dursun Kaptan’ın öyküsü gibi…

Nazım Hikmet’in şiirinde yeniden hayat bulan bir kurtuluş öyküsü…

“ Ellibeş sefer ettuk, Kuvvayi Milliyeye.”

***

Gazi Alemdar Gemisi, Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşını kazanmış ve Fransız C 27 Gemisi ile yapılan çatışmada ilk deniz şehidi verilerek Serdümen Recep Kahya şehit olmuştur.

Bu destanın bir tarafında Gazi Alemdar Gemisi, bir tarafında da Gazi Ereğli halkı bulunmaktadır.

Küçük tekneler ve kayıklarla denize açılıp ellerindeki tüfeklerle, ateş gücü yüksek Fransız karakol gemisine karşı koyan kahraman Ereğli halkı…

Ereğli halkı, kayıtsız şartsız Kuvayi Milliye’nin yanında yer alıp vatan savunmasına katılmış ve Fransız işgaline direnerek kendisini kurtaran ilk ilçe ünvanına da sahip olmuştur.

Böylece Fransız’lara karşı bir kurtuluş destanı Şanlıurfa’da yazılırken, bir kurtuluş destanı da şanlı Ereğli’de yazılmıştır.

***

Bilindiği gibi, Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için beş Zonguldak milletvekili birlikte hareket etti.

Aynı yasa teklifi Ak Parti ve CHP grupları tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu.

Ancak aradan aylar geçmesine rağmen halen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmedi.

Meclis yoğunluğu, pandemi süreci, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin büyük kongreleri ve benzeri nedenlerle henüz gündeme gelmemiş olabilir.

Konuyu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’a sordum.

Öncelikle gösterdikleri hassasiyet nedeniyle Ak Parti Zonguldak milletvekillerine teşekkür ettiğini söyledi.

“ Polat Bey, Hamdi Bey ve Ahmet Bey gerçekten, Alemdar Gemisi ile ilgili büyük hassasiyet gösterdiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu yasa teklifi TBMM’nden oybirliği ile çıkar. Beklemesine gerek yoktur. İktidar Partisi milletvekillerinin Meclis Başkanlığı ile görüşmesi ile bayram sonrasında hemen genel kurula getirilip, yasalaşması sağlanabilir” diyerek, görüşlerini açıkladı.

Hiç kuşkusuz, bu yasa teklifi bugün de olsa, yarın da olsa Gazi Meclis’ten büyük bir kabulle onaylanarak çıkacaktır ama, özellikle Ereğli halkı konuyla ilgili beklenti içine girmiş durumdadır.

Gazi Alemdar Gemisi’ne hak ettiği İstiklal Madalyası’nın verilmesini büyük bir heyecanla bekliyor.

Bir hakkın teslimi ne kadar çabuk yapılırsa, o kadar iyi olacak.

Ereğli halkı, Ramazan Bayramı sonrasında TBMM’nden ikinci bir bayram haberi bekliyor.