Seçimler hakkında epey birikimi olan bir milletiz . Neler görmedik ki? 

Genel seçim

Öne alınmış genel seçim

Erken seçim

Ara seçim

Hızlı seçim(hızlı tren gibi) sonuçların 2 saatte açıklandığı seçimler

Birleştirilmiş seçim( iki seçimin bir arada olduğu)

  Liste uzar gider. Bu kez “ erkenden seçimi” göreceğiz. 

Bu da bir erken seçim değil mi diyenler için yazalım, değil. 

 Büyüklerimden aldığım ilk ders “aptallarla tartışma, etraftakiler aradaki farkı anlayamazsa sana yazık olur”. Bu öğretiyi ne zaman uygulamayı bıraktım, başıma hep lüzumsuz işler açtım. O yüzden bir şeyi önce analiz edip sonra hüküm vermek en doğrusudur. 

  Seçimler maliyetli bir serüven olmasa her yıl seçim yapılsın diyeceğim ama öyle değil ! her seçimin ülke ekonomisine büyük bir yük getirdiğini bilmeyeniniz yoktur. 

 Seçim sonuçları alınana kadar yatırımlar durma noktasına gelir.

 Belki fark ettiniz şu ana kadar siyasi analiz değil ekonomik analiz yapıyorum. Günümüzde gerçekçi siyasi analiz yapmak “ az önce anlatmaya çalıştığım, hayatımda aldığım doğru kararları yeniden rafa kaldırmak olur”. Etrafıma bakıyorum, böyle bir riski almaya değecek ortam var mı diye? Kararı size bırakıyorum !

 Neredeyse her evde bir Üniversite mezunu olan var. Yine her evde en az 1 işsiz çocuk var. Ülkede aylık 2000 lira bir gelirin altında yaşayan 18 milyon 750 bin aile var. Rakam inanılmaz değil mi? Bazı aileler “ devlet yardımı”, “belediye yardımı” , kimi aileler “ orada kimse var mı, yok mu” türünden yardım derneklerinden gelenlerle gemiyi yüzdürüyor. Ama genel tablo bu. 

 Tarım ve hayvancılığın, sayın bakana göre zirve yaptığı ekonomistlere göre “daha kötüsünü görmedik” dediği bir dönem. Eğitimde; sayın Cumhurbaşkanının dahi “ böyle olmamalıydı” diye serzenişte bulunduğu günlerdeyiz. Turizm; “ dolar ve euronun” hızlı yükselişiyle “KELEPİR ÜLKE” konumuna gelinmiş durumda ! İtalya’da portakal suyu içecekleri parayla güzel ülkemizde “ mükellef bir yemek” isteyen uyanık Avrupalılar elbette ilk durak olarak bizi seçeceklerdir ama siz bu konuyu birde o sektördeki işletmecilere sorun. Turizm otelcilik mezunu eleman çalıştırıp 2bin lira maaş vermektense mültecilerden eli ayağı düzgün olanı yarı fiyatına hem de birkaç saat fazla çalıştırıp “ bu sezonu da” kazasız belasız geçirelim derdindeler. 

  Bana göre ekonomi bu durumdayken “erkenden seçim kararı” almak en rasyonel çıkıştır ama ya sonuçları ? 

  Eğer sizden “ işin siyasi analizini de görmek” isteyenler olursa, o konuda da yazacak anlatacak birikimiz var çok şükür …..