Yeşil yapraklı bitkiler, evlerde ya da ofislerde kullanıldığında ortama ferahlık ve şıklık katarlar. Ancak yetenekleri bununla da sınırlı değildir. Dünyadaki oksijen oranını arttıran yeşil bitkiler, kapalı mekânlarda kullanıldığında da ortamın havasını değiştiriyor.

NASA’nın yaptığı araştırmalara göre bazı saksı çiçekleri, iç mekânlardaki toksinleri emiyor, oksijen üretiyor ve havayı nemlendiriyor. Her zaman görselliklerine hayran olup evinizin bir köşesine yerleştirdiğiniz salon çiçeklerine bir de NASA’nın gözünden bakın! 

Palmiye Türleri 

Genellikle süs bitkisi gibi görülen yeşil yapraklı tropikal bir tür olan palmiyeler, evin havasını temizleme konusunda da oldukça etkili. Havayı toksinlerden arındırıp nemlendiren etkisi ile Areka palmiyesi, NASA tarafından aldığı 8,5 puanla havayı temizleyen ev bitkilerinin en başında geliyor. Areka palmiyesi, kolay bakımı ve gür yapraklarıyla evinize tropikal bir esinti de getirecek. 

Evin havasını temizleme konusunda neredeyse Areka palmiyesi kadar etkili bir diğer tür de bambu palmiyesi. İnce ve kısa yaprakları ile evinize şık bir atmosfer katan bambu palmiyesi, havadaki kimyasalları temizleme konusunda da hayli etkili. Ahşap kaplama ve tutkal gibi ürünlerde bulunan formaldehit ile duvar boyaları gibi kimyasalların içeriğinde yer alan trikloretilen gibi kimyasalları temizleyen bambu palmiyesi, Feng-Shui’de de sıklıkla kullanılan saksı çiçekleri arasında. 

Dayanıklı Türler 

Çiçek bakımı konusunda kendinizi çok yetkin hissetmiyorsanız önerimiz, bakımı kolay ve farklı koşullara dayanıklı bitkileri tercih etmeniz yönünde. Ancak bu kararı verirken evin havasını değiştirme oranı yüksek türleri tercih etmelisiniz. Kauçuk da bu türlerden biri. Çok sık sulama gerektirmeyen ve karanlık ortamlarda da yetiştirilebilen kauçuk, formaldehit ve karbondioksit emilimi konusunda etkili. Ancak emdiği toksinleri bünyesinde tutan kauçuk, çocuklu ya da evcil hayvan beslenen evler için pek uygun olmayabilir. 

Bir diğer dayanıklı tür olan Dracaena (Dracena) da havadaki toksinleri emme yetisi ile ev ortamında tercih edebileceğiniz şık bir salon çiçeği. Hemen her koşulda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bu sık ve uzun yeşil yapraklı bitki, ortamı benzen, formaldehit, ksilen gibi kimyasallardan arındırır. Orta derecede nemli bir toprağa ihtiyaç duyan bu türün yapraklarını ıslak bir bezle silerek tozdan arındırabilirsiniz. 

Bol Yapraklılar 

Sık yeşil yaprakları ile evinize hoş bir ambiyans kazandırırken havayı da temizleyen bir bitki türü arıyorsanız İngiliz sarmaşığını mutlaka denemelisiniz. Etkisini bir gün içinde bile büyük ölçüde kanıtlayan bu tür, özellikle alerjik bünyeli kişiler ve astım hastalarının rahat nefes almasını sağlayan bir  doğa harikası. 

İnce ve sık yapraklı yapısı ile evinize çok yakışacak olan bir diğer hava temizleyici bitki de aşk merdiveni. Sıkıştırılmış ahşap ürünlerinde sıklıkla kullanılan formaldehit gibi kimyasal maddelerin emilmesinde oldukça etkili olan bu bitki, güneşe çok fazla ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla evinizin dilediğiniz köşesinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. 

(Haber Merkezi)

Editör: Oğulcan Öz