Fevkani böyle inşa edildi

Zonguldak'ta son günlerin yoğun tartışma konusu Fevkani ( Menderes ) Köprüsü'nün inşaatına 1954 yılında, merhum başbakanlarımızdan Adnan Menderes'in döneminde alınan kararla başladı.

1954 ylılında çekilen bu fotoğrafta köprü inşaatında çalışan işçiler görülüyor.

" Üst" veya "yükseltilmiş" köprü anlamına gelen Fevkani Köprüsü, o zamanın koşullarında şehrin dört yakasına ulaşım sağlayan çok önemli bir eser olarak düşünülmüş ve köprü tamamlandıktan sonra günümüze kadar şehrin trafik ve ulaşımına hizmet etmişti.

Son yıllarda sürekli gündeme gelen ve yıkılması konusunda çeşitli görüşler ortaya atılan Fevkani Köprüsü'nün, metal yorgunluğuna uğradığı, bilimsel raporlarla risk taşıdığı yönündeki görüşler yanında, tarihi eser, kültür mirası ve benzeri nedenlerle köprünün güçlendirilerek muhafaza edilmesi gerekiğine ilişkin görüşler tartışma konusu oluşturuyor.

Son olarak Zonguldak Valiliği'nde yapılan " Fevkani Zirvesi " ile köprünün 29 Ağustos tarihinden itibiran yıkımına başlanacağı açıklandı.

Yıkımına başlanması halinde Fevkani köprüsü'nün Zonguldak şehir hayatındaki yarım asırlık serüveni de sona ermiş olacak.

1954 yılında kazma kürekle inşaatına başlanan Fevkani Köprüsü'nden Zonguldak Nostalji arşyivlerinde bulunan bu fotoğraf da o günlerin anısını yansıtan tarihi belgeler olarak hatırlanacak.

(Haber: Şule Bilgin)

Editör: Oğulcan Öz