Dün akşam saat 16. 00 gibi Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’ ın da katılacağı ‘’Filyos Çalıştayı ‘’sonuç bildirgesi için BEÜ ‘nün senato toplantı odasındaydık.

Gerçekten çok müthiş bir sonuç bildirgesi hazırlanmış.

Emeği geçenlere yürekten teşekkür.

Zaten bu bildirgeyi de önemle bekliyordum.

Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, göreve geldiği ilk gün itibarı Filyos Projesi ile çok yakinen ilgilendi.

Ve halen daha çok yoğun ilgileniyor.

Bu çalıştaylar da çok önemli.

Değerli.

Filyos artık her yönü ile hayatımıza bir realite olarak giriyor, uygulama olarak yol alınıyor.

Toplantıda önce Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz , Filyos ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çalıştayın öneminden bahsetti.

Artık Filyos bir gerçeğe dönüyor.

Ayrıca Valimiz BEÜ’ nün ilin artık bir lokomotifi olduğunu ifadeleri de çok önemliydi.

Değerliydi.

Rektör hocamız Prof. Dr. Mustafa Çufalı, bildiriyi okudu.

Bildiri öncesi de açıklamalarda bulundu.

Davet edilmedik kimsenin olmadığı söylemleri.

Pandemi nedeni ile zaten çalıştayın kısıtlı bir ortamda gerçekleştiğini.

Eğer davet etmede bizim tarafımızda bir eksiklik varsa özür dileriz sözleri, bana göre çok önemliydi.

Sanal kahramanlık yapanlara nezaketen bir cevaptı.

Evet, sonuç bildirgesini ayrıca değerlendireceğim.

Soru ve cevap kısmında ise.

Bu çalıştayların devamının olacağını.

Kongre olur.

Toplantı olur.

Sempozyum olur.

Çeşitli seçeneklerle devam edeceğini Rektör hocamız ifade etti.

Valimiz Filyos limanının altyapısının bittiğini.

Üstyapı için bir çok seçeneğin masada olduğunu.

Bakanlıklar nezdinde karar verileceğini.

Zonguldak -Filyos karayolu çalışmalarının artık sırası ile ihaleler yapılarak gerçekleşeceğini.

Ayrıca korona virüs tedbirlerinin devam edeceğini.

Mutasyonlu dört kişinin olduğunu.

Vaka sayısının yüzde 30 lara iki hafta önce düştüğünü.

Bugün ise tekrar % 54 seviyesine yükseldiğini.

Yasaklar ve kısıtlamaların kalkması için vaka oranının düşmesinin kesin olduğunu ifade etti.

Tedbirlerinde elden bırakılmamasının  öneminden bahsetti.

Rektör hocamız, BEÜ de ikinci eğitim döneminde  yüz yüze eğitimin başlayabileceğini.

Bu konuda hangi derslerin yüz yüze olması konusunda çalışmaların sürdüğünü.

Öğrencilerin BEÜ ile buluşacağını kısmen de olsa müjdeledi.

İnşallah.

Rektör hocamız mutasyonlu hasta BEÜ sağlık araştırmada olmadığını da belirtti.

Dün BEÜ de senato toplantı odasında mini bir basın toplantısı olduğunu söyleyebilirim.

Basın mensuplarından önemli katılım vardı.

Bizler Sayın Valimizin ve Rektörümüzün olduğu her toplantıda  önemle yer alacağız.

Haber ajansları ise Ereğli karayolunda kamp kurmuşlar.

Pes diyorum.

Böyle bir toplantıda haber ajanslarının olmaması.

Onlar adına eksiklikti.. 

Yarın sonuç bildirgesini değerlendirmeye devam edeceğiz.

Yazımıza covid ille ilgili detay yaparak devam edelim.

Covid negatife dönse de bu 5 kurala dikkat!

  Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19’dan korunmak için maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymak kadar sağlıklı beslenerek güçlü bir bağışıklığa sahip olmak da büyük önem taşıyor. Tüm bu önlemlere rağmen Covid enfeksiyonuna yakalanıp iyileşenlerin de ‘Covid-19’u atlattım’ diye düşünmeyip, iyileştikten sonra da sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase “Covid-19 enfeksiyonu geçirip iyileşseniz de virüse tekrardan yakalanabilme ihtimaliniz var; ayrıca vücudunuz hastalık sonrası bir toparlanma süreci yaşar. Bağışıklığınızı güçlü tutmak ve toparlanmaya destek olmak için vücudunuzun ihtiyacınız olan vitamin, mineralleri karşılamalısınız. Bazı besinler diğerlerine göre daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içeriyor. Covid sonrası dönemde de bu besinleri mutlaka günlük rutininize eklemenizde fayda var.” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase, Covid sonrası vücut direncini artıran 10 besini ve Covid negatife dönse de dikkat edilmesi gereken 5 kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Nar

Nar mevsim meyveleri arasında antioksidan gücü oldukça baskın bir meyve. İçerisindeki polifenoller sayesinde hücre hasarını azaltıyor. Bunun yanında hastalık sürecinde oluşan inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor. Narı yarıya bölüp salatalarınıza ekleyebilir veya ikindi vakti ara öğün olarak yoğurdunuzun içerisine ekleyebilirsiniz. Eğer kemoterapi tedavisi görüyorsanız nar tüketmek sizin için sakıncalı olabilir.

Turunçgiller

Turunçgil ailesinden limon, portakal ve mandalina C vitamininden zengin olmaları sebebiyle  mutlaka tüketilmesi gerekenlerden. Bu meyveler, C vitamini ve antioksidan içeriği ile serbest radikallerle savaşıyor ve bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Ayrıca turunçgillerin içerisindeki hesperidin ve apigenin gibi flavonoidler beyin sağlığını koruyarak nörodejeneratif bozuklukları önlüyor. Her gün 1 limonu salatanıza ekler ve 1 adet portakal tüketirseniz günlük C vitamini ihtiyacınızı takviyeye gerek kalmadan karşılayabilirsiniz.

Yumurta

Yumurta kaliteli bir protein kaynağı ve ihtiyacımız olan tüm amino asitleri bir arada bulunduran bir besin. Yumurta Covid-19 geçirdikten sonra hücre hasarını toparlamak için artan protein ihtiyacınıza destek olur. Vücudunuzdaki iyi kolesterolü artırarak kalp sağlığınızı korur. Yumurtayı kahvaltıda haşlanmış olarak veya öğlen yemeğinizin yerine omlet şeklinde tüketebilirsiniz.

Balık

Kaliteli protein kaynaklarından balık güçlü bir bağışıklık için günlük beslenmenizde yer alması gereken bir besin. İyot, protein ve sağlıklı yağ içeriğiyle vücudunuz için oldukça faydalı. Haftada 1 tüketeceğiniz balık; inme ve kalp krizi geçirme riskini azaltıyor. Önemli bir nokta balığın pişirme yöntemi. Kızartma işlemi balığın yağ oranını artırıyor ve sağlıklı besin içeriğini azaltıyor. Balığı pişirirken mutlaka haşlama, ızgara veya fırında yöntemleri kullanılmalı.

Brokoli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase “Brokoli; koyu yeşil renkli bir sebze olmasıyla vitamin deposu olduğunu gösteriyor. C vitamini, K vitamini ve biyoaktif bileşikler içermesiyle bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor, inflamasyonu azaltıyor. Zengin lif içeriği kalp-damar sağlığınızı koruyor. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırarak, kabızlık probleminden koruyor. Lahanagiller ailesinden olan lahana ve brüksel lahanasını da tüketmeyi ihmal etmeyin. Eğer fazla gaz şikayeti yaşıyorsanız brokoli tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz” diyor.

Havuç

Havuç; koyu turuncu rengini betakaroten adında çok değerli bir antioksidandan alıyor. Bu antioksidan bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Fakat bunun yanı sıra A vitamini, K vitamini, potasyum içeriğiyle kan akışını düzenliyor. Tansiyon problemi olan kişileri olumlu etkiliyor. 'Havuç çok şekerli' demeyin. Eğer kan şekeri çok yüksek seyreden bir diyabet hastası değilseniz havucu mutlaka salatalarınıza, yemeklerinize ekleyin veya ara öğünlerde tatlı isteklerinizi bastırmak için 1-2 adet tüketin.

Zencefil

Zencefil, gingerol adında inflamasyonu azaltıcı güçlü bir bileşiğe sahip olmasıyla oldukça sağlıklı bir besin. Bağışıklık güçlendirici etkisinin yanı sıra mide bulantısı sıkıntılarına iyi geliyor. Bakteri ve virüslere karşı koyarak hasta olma riskinizi azaltıyor. Covid-19 sırasında veya sonrasında mide bulantısı yaşıyorsanız zencefil çayı tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Bal

Bal, doğal olduğu takdirde içerisinde çok değerli antioksidanlara sahip bir besin. Hastalık sırasında oluşan öksürük semptomlarını azaltıyor ve uyku kalitesini artırıyor. Covid-19 sonrası hala öksürük semptomları yaşıyorsanız günde 1 tatlı kaşığı bal tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra tatlı bir besin olmasıyla paketli gıda tercih etmek yerine sağlıklı bir besin ile bu ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Tüketirken mümkün olduğunca işlenmiş olmasından kaçınmak ve toksik madde oluşumunu engellemek adına yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekiyor. Ayrıca 1 yaş altı bebeklere bal verilmemeli.

Badem

Badem, bolca E vitamini, magnezyum ve lif içeriyor. İçerisindeki sağlıklı yağlar kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığınızı güçlendiriyor. Ayrıca E vitamini gibi güçlü antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminizi destekliyor. Uyku bozukluğu yaşıyorsanız badem tüketebilirsiniz, bademin uykuyu düzenleyici etkisi bulunuyor. Badem tüketirken dikkat etmeniz gereken bir özellik çiğ olması, kavrulmuş bademler yüksek tuz ve yağ içeriği ile fazla tüketiminde kilo artışı ve kolesterol yüksekliğine sebep olabiliyor.  

Su

Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase “Su tüketimi hayatın her evresinde olduğu gibi Covid-19 virüsü ile mücadelede ve iyileştikten sonra da oldukça önemli. Ateş ve enfeksiyon ile vücudunuzun kaybettiği suyu geri koymak gerekiyor. Bu nedenle toparlanma evresinde su tüketmek çok önemli. Günde en az 8-10 bardak su tüketin. Sıvı desteği olması adına çorba ve bitki çayları tüketebilirsiniz.

Dikkat! Covid negatife dönse de; 

• Her renkten besin tüketmeye devam edilmeli.

• Dengeli beslenmeli.

• Yeterli protein tüketilmeli.

• Bol bol su tüketmeli.

• İşlenmiş gıdalardan, şekerli, gazlı içeceklerden ve paketli hazır gıdalardan uzak durulmalı.